Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deventer Zonneboilerstad 1999

Datum nieuwsfeit: 21-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Novem

24-Nov

Deventer Zonneboilerstad 1999

Minister Jorritsma kent eretitel voor de vijfde maal toe

Op 21 november 1999 heeft Minister Jorritsma van Economische Zaken in het radioprogramma Varas Vroege Vogels bekendgemaakt dat Deventer tot Zonneboilerstad 1999 is gekozen. Ruim 2.500 luisteraars gaven gehoor aan de oproep- die in het radioprogramma- werd gedaan om uit de drie door de vakjury- genomineerde steden Deventer, Eindhoven en Sittard een Zonneboilerstad te kiezen. Deventer neemt de titel over van Heemstede en mag zich een jaar lang Zonneboilerstad noemen. Deventer voert een zeer actief zonneboilerbeleid in zowel nieuwbouw, projectmatige nieuwbouw en vervanging als in bestaande bouw. Iedereen in Deventer staat het vrij om een zonneboiler te plaatsen. Er is geen bouwvergunning meer nodig. Binnenkort zal in Deventer de 1.000-ste zonneboiler worden geplaatst.

Zonneboilers belangrijk voor terugdringen broeikaseffect

In haar toespraak benadrukte minister Jorritsma dat zonneboilers een belangrijke vorm van duurzame energie zijn: Met onder andere toepassing van zonne-energie, zoals zonneboilers (dus warm water van de zon) en fotovoltaïsche zonnepanelen (dat is stroom van de zon) willen we het broeikas-effect terugdringen. Een zonneboiler bespaart 50 procent van het gas- en elektriciteitsgebruik dat je in een huishouden nodig hebt om warm water te maken. Naast het warme water dat je bijvoorbeeld in de keuken gebruikt en nodig hebt om te douchen, kun tegenwoordig de zonneboiler ook al aansluiten op de vaatwasmachine en op de centrale verwarming.
Met de titel Zonneboilerstad spreken het ministerie van Economische Zaken en Novem hun waardering uit voor de bijzondere prestaties die gemeenten op dit gebied leveren.

Deventer al jaren actief met de toepassing van zonneboilers

Deventer stimuleert in het kader van duurzaam bouwen al jaren de toepassing van zonneboilers in het uitbreidingsgebied De Vijfhoek. Een van de doelstellingen is om in de helft van alle nieuwbouwwoningen een zonneboiler toe te passen. Tot nu toe zijn in de nieuwbouwprojecten in totaal ruim 700 zonneboilers gerealiseerd.
Begin 1999 is Deventer het project 500 zonneboilers 1999-2000 gestart. Met het project wil de gemeente een extra stimulans geven aan de projectmatige realisatie in nieuwbouw en renovatie projecten. Tot nu toe zijn in het kader van dit project 356 zonneboilers aangemeld. Deventer heeft als een van de tien Klimaatverbondgemeenten in 1997 meegedaan aan een landelijke actie Zonneboiler voor bestaande woningen. In totaal zijn door deze actie 80 zonneboilers geplaatst. Deventer participeert in 1999 in de actie Zonneboiler van Edon, Cogas en Rendo. Tot nu toe hebben 90 bewoners zich voor de actie aangemeld en inmiddels hebben 21 bewoners een zonneboiler laten plaatsen. Als de zonneboiler voldoet aan richtlijnen die inmiddels een groot aantal gemeenten hanteren, is het niet nodig om een bouwvergunning aan te vragen.

Vooruitstrevend energiebeleid

De verkiezing Zonneboilerstad 1999 vormt een apart onderdeel van de Energy Awards-verkiezing voor gemeenten met een vooruitstrevend energiebeleid.

Bron: Novem

Meer informatie
Ing. A.J.F. van de Water, tel. 030 - 2393 479

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie