Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BTW-compensatie voor gemeenten en provincies

Datum nieuwsfeit: 22-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: BTW-COMPENSATIE VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIESPersberichtnr.

99/276

Den Haag

22 november 1999

BTW-COMPENSATIE VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIES

Gemeenten en provincies krijgen in de toekomst de BTW terug over een groot deel van hun activiteiten. Hiervoor wordt het BTW-compensatiefonds opgericht. Door het fonds kunnen gemeenten en provincies een betere afweging maken tussen het zelf uitvoeren van taken en het uitbesteden daarvan. Begin 2000 zal het kabinet aan de Tweede Kamer voorstellen om in 2001 het BTW-compensatiefonds in te voeren. Om zich goed te kunnen voorbereiden op de komst van het fonds hebben gemeenten en provincies vandaag een circulaire ontvangen. In de circulaire worden de werking van het fonds en enkele uitvoeringstechnische aspecten nader toegelicht.

Om de informatie over het BTW-compensatiefonds zo toegankelijk mogelijk te maken, staat de circulaire en andere informatie over het fonds op Internet: www.minfin.nl. Het volledige adres van de pagina luidt: www.minfin.nl/nl/decentraal/btwfonds/btw_home.htm

Gemeenten en provincies betalen een lager bedrag aan BTW over hun overheidstaken wanneer zij deze zelf uitvoeren dan wanneer zij deze taak uitbesteden aan derden. Wanneer een gemeente bijvoorbeeld het huisvuil door een eigen dienst laat ophalen, betaalt zij slechts BTW over de inkoop van goederen en diensten zoals de aanschaf van een vuilniswagen. Over de toegevoegde waarde, zoals de eigen personeelslasten, wordt geen BTW betaald. Wordt deze taak uitbesteed aan een particuliere onderneming, dan moet over het volledige bedrag BTW worden betaald. Zelfs wanneer de particuliere onderneming afgezien van de BTW goedkoper is, kan het voor de gemeente voordeliger zijn deze taak zelf uit te voeren. Om de afweging tussen in- en uitbesteden te verbeteren, krijgen gemeenten en provincies voortaan de BTW over dit type activiteiten terug.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie