Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rivier de Gender Eindhoven wordt gesaneerd

Datum nieuwsfeit: 22-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 22 november 1999, no. 63

De Gender wordt gesaneerd

De rivier de Gender is dichtgeslibd en moet worden uitgebaggerd. Omdat de waterbodem ernstig is verontreinigd met de zware metalen zink en nikkel, moet deze ook worden gesaneerd. De baggerwerkzaamheden worden aangegrepen om de oevers van de Gender beter toegankelijk te maken voor onderhoudswerkzaamheden en om vervuiling in de toekomst mede te voorkomen.

De waterbodem van de Gender is ernstig verontreinigd (klasse 4 slib). Deze vervuiling is veroorzaakt door de werking van de nooduitlaat van Riool Zuid van waterschap De Dommel en door de overstorten van het rioolstelsel van de gemeente Veldhoven. Deze vervuilingsbronnen zijn inmiddels fors teruggedrongen door technische voorzieningen. Nu moet de Gender zelf uitgebaggerd worden en krijgen de oevers een nieuw profiel.
Onlangs hebben de gemeenten Eindhoven en Veldhoven, het waterschap De Dommel en de Provincie Noord-Brabant een plan voor de sanering en herprofilering goedgekeurd en afspraken gemaakt over de kostenverdeling.

Sanering en herprofilering

In het saneringsplan voor de Gender is vastgesteld dat de sanering urgent is in verband met de ernstige verontreiniging van de waterbodem. Er is echter geen gevaar voor de gezondheid van mensen, met uitzondering van het gedurende langere tijd dagelijks consumeren van bepaalde vissoorten uit de Gender, zoals paling. In april volgend jaar start de sanering en de 'herprofilering' van de Gender. Deze operatie duurt ongeveer twintig weken. Eerst vindt de sanering plaats, waarbij het slib op een milieutechnisch verantwoorde manier wordt verwijderd en gereinigd. Om vervuiling en aanslibbing daarna zoveel mogelijk te voorkomen moet de Gender opnieuw geprofileerd worden. Onder herprofilering wordt verstaan het beter toegankelijk maken van de oevers van de Gender voor onderhoudswerkzaamheden. Door de herprofilering wordt ook de stroming van de Gender enigszins beïnvloed waardoor de kans op aanslibbing minder wordt.

Het saneringsplan ligt ter inzage in het Provinciehuis, de waterschapskantoren in Boxtel en Veldhoven, het gemeentehuis van Veldhoven, het Stadskantoor en het gebouw van de Technische Dienst (TD) van Eindhoven. Op 29 november wordt een informatieavond gehouden in De Genderhof.

Beheer en onderhoud in één hand

Tot op heden was de gemeente Eindhoven verantwoordelijk voor het onderhoud van de Gender, terwijl Waterschap De Dommel verantwoordelijk was voor de waterkwaliteit en waterkwantiteit. Na voltooiing van de sanering en herprofilering is Waterschap De Dommel volledig verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de Gender.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie