Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Communicatie zorgverleners en ouderen lijdt onder tijdsdruk

Datum nieuwsfeit: 22-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIVEL persbericht

22 november 1999

COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS EN OUDEREN LIJDT ONDER TIJDSDRUK

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden een persoonlijk gesprek een belangrijk onderdeel van de zorgverlening aan ouderen. Wanneer ze echter onder tijdsdruk staan, komen ze minder toe aan gesprekken over onderwerpen die belangrijk zijn voor oudere cliënten. Als de tijd dringt, blijkt het sociale babbeltje over ditjes en datjes het te winnen van de professionele communicatie. Professionele communicatie omvat onder andere het bieden van voorlichting en het geven van psychosociale begeleiding . Het is denkbaar dat het praten over ditjes en datjes, vooral als men het druk heeft, wordt gebruikt om gesprekken over wezenlijke problemen te vermijden, omdat die meer tijd en aandacht vragen.Onder tijdsdruk tonen zorgverleners ook minder genegenheid, bemoediging, begrip en bezorgdheid voor de oudere cliënt. Dit blijkt uit het proefschrift van mevrouw W. Caris-Verhallen van het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Zij verrichtte onderzoek in de thuiszorg en in een verzorgingshuis.

Het onderzoek vond plaats in een organisatie voor thuiszorg en in een verzorgingshuis. Daar werden 300 zorgcontacten op video opgenomen. Deze videobanden werden geobserveerd en geanalyseerd. Op deze wijze kon de communicatie tussen verplegenden en hun oudere cliënten in kaart worden gebracht.

Bijna de helft van de onderzochte communicatie tussen zorgverleners en cliënten bestond uit sociale conversatie: een grapje om het ijs te breken, een praatje over het weer en wat er op de televisie te zien was, enzovoort. Ook was bij de zorgverleners vaak gedrag te zien dat aangeeft dat je de ander begrijpt en aanvoelt (affectieve communicatie): aankijken, knikken, glimlachen en aanraken. Deze bevindingen weerspreken het beeld van de zorgverlener die oppervlakkig en louter functioneel omgaat met cliënten.

Doordat zorgverleners onder tijdsdruk meer neigen tot informele sociale conversatie dan tot professionele communicatie, kan de kwaliteit van de zorg in het gedrang komen. Juist omdat veel ouderen het moeilijk vinden om uit zichzelf over hun gevoelsleven of over problemen te praten, is het belangrijk dat de zorgverlener hen hiertoe uitnodigt. Daar is tijd voor nodig en die tijd moet dan ook beschikbaar zijn. Door het groeiend aantal ouderen, de toenemende wachtlijsten en de grotere vraag naar zorg komt dit steeds vaker in het gedrang.

Uit het proefschrift komt naar voren dat ouderen zeker behoefte hebben aan vriendelijkheid, gezelligheid, het delen van ervaringen en persoonlijke belangstelling. Door echter ook aandacht te schenken aan onderwerpen die aansluiten bij de belangstellingswereld van de oudere cliënt, kunnen zorgverleners meer bijdragen aan de kwaliteit van leven.

De verschillende vormen van communicatie moeten blijvend aandacht krijgen in opleiding, bijscholing en werkbegeleiding van zorgverleners, luidt een van de aanbevelingen van het proefschrift. Daarbij zouden zorgverleners kunnen leren hoe zij kunnen aansluiten op de persoonlijke behoeften van cliënten op het gebied van communicatie.

Sociale conversatie vervult dan wel een belangrijke rol in de omgang tussen zorgverlener en cliënt, omdat deze kan zorgen voor verstrooiing, afleiding, tijdverdrijf, 'nieuwsgaring' en het ontdekken van wederzijdse interesses. De vraag is echter wanneer dit type conversatie gewenst is, hoe deze wordt gebruikt en wat de cliënt eraan heeft. Deskundige communicatie is immers een voorwaarde voor het bieden van kwaliteitszorg aan ouderen. Temeer daar verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke rol spelen in de zorg aan ouderen met gezondheidsproblemen.

Meer informatie bij: mevr. dr. W. Caris-Verhallen, NIVEL Utrecht, tel 030-2729725/700, fax 030-2729729, e-mail: (w.caris@nivel.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie