Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vernieuwende projecten ouderenzorg in provincie Utrecht

Datum nieuwsfeit: 22-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
22 november 1999

VERNIEUWENDE PROJECTEN OUDERENZORG IN PROVINCIE UTRECHT

Vier projecten, die elk op een vernieuwende manier tegemoet komen aan de wensen van ouderen en hen zo zelfstandig mogelijk laten leven, kunnen met een provinciale bijdrage nog dit jaar gestart worden. GS willen hiervoor in totaal 275.000 gulden beschikbaar stellen. Met deze initiatieven wil de provincie eraan meehelpen dat praktische knelpunten in de ouderenzorg, die in de provinciale regiovisies naar voren zijn gekomen, worden opgelost. De projecten worden allen gedurende een jaar met een provinciale bijdrage ondersteund en spelen in meerdere Utrechtse gemeenten of hebben een provinciale voorbeeldfunctie.

Centrum voor deeltijdzorg in Vleuten
Plan van de Stichting woonzorgcentrum De Rijnhoven is om bij de stichting Jozefzorg te Vleuten van start te gaan met de realisatie van een centrum voor deeltijdzorg. Voorzieningen als dagbehandeling en activiteiten in huiskamers worden nu nog op aparte locaties aangeboden; het idee is dat voor het gemak van de bewoners van het woonzorgcentrum deze vormen van deeltijdzorg voortaan onder een dak komen.

Van deze activiteiten kunnen overigens ook thuiswonende ouderen gebruik maken, of zij nu wel of niet op een wachtlijst voor een verzorgingshuis staan. GS willen de start van dit project mogelijk maken met een subsidie van 60.000 gulden. In het project is een onderzoek naar de effecten meegenomen.

Hulp aan depressieve ouderen in Houten en Nieuwegein Ouderen zelfstandig laten wonen heeft voordelen, maar kent ook risico's. De kans is niet uitgesloten dat zij vereenzamen en last krijgen van depressies. Het RIAGG Westelijk Utrecht wil daarom in de gemeenten Houten en Nieuwegein een groep vrijwillige 'vrienden' inzetten, die - door ouderen wekelijks gedurende een dagdeel te bezoeken - helpen voorkomen dat zij in een maatschappelijk isolement geraken. Eind volgend jaar moeten op deze manier 15 duurzame contacten zijn gelegd. De ouderen zullen worden benaderd via het RIAGG, het welzijnswerk in de gemeenten en de huisartsen. Als het plan aanslaat, kan het project ook elders in de provincie worden ingezet. GS stellen voor dat de provincie met een subsidie van 80.000 gulden de volledige financiering van het eerste jaar voor haar rekening neemt, waardoor zekerheid bestaat over de start.

Huisbezoek bij 75-plussers op de Heuvelrug
Hoe moet ik mijn huursubsidie aanvragen? Wie kan mij helpen bij het invullen van mijn belastingpapieren? Hoe kan ik zo goed mogelijk geholpen worden door de artsen? En waar kan ik nieuwe sociale contacten opdoen? 75-plussers in de Utrechtse gemeenten Zeist, Wijk bij Duurstede, Maarn, Driebergen, Doorn, Bunnik en De Bilt die met dergelijke vragen worstelen, kunnen de komende jaren terecht bij een groep vrijwilligers die door de stichtingen Welzijn Ouderen in dit gebied wordt geworven. Het achterliggende idee is dat zij eens in de week bezoek aan huis ontvangen en met informatie en advies, zodat zij zo goed mogelijk ondersteund worden bij het leggen van contacten en het verwerven van informatie over regelingen en voorzieningen die voor hen belangrijk zijn. De vrijwilligers zullen worden begeleid door een cordinator die werkzaam is bij de welzijnsstichting Omnium te Zeist. Omdat het gaat om een aanpak die in dit gebied nog vrijwel onbekend is maar zeker kans van slagen heeft, willen GS het project uit de startblokken helpen met een bijdrage van 85.000 gulden. Het is de bedoeling dat de gemeenten dit initiatief financieel verder ondersteunen. Enkele gemeenten in het gebied hebben al aangegeven enthousiast te staan tegenover dit project.

Zorg voor Turkse ouderen in Soest
Allochtone ouderen vragen vaak om andere zorg en begeleiding dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Zij vinden bovendien niet altijd even snel de weg naar voorzieningen als het verzorgingshuis. De stichtingen Zorgcentra Soest en Welzijn Ouderen in deze gemeente willen - omdat dit in de Turkse gemeenschap van Soest als een knelpunt wordt ervaren - hieraan speciale aandacht besteden, door in gespreksgroepen aandacht te besteden aan de vraag hoe in een tweerichtingsverkeer het aanbod van de ouderenzorg in Soest beter kan worden aangepast aan de wensen van Turkse ouderen. En: wat is ervoor nodig om deze ouderen makkelijker te introduceren bij de bestaande zorginstellingen? Omdat het gaat om een aanpak die voor de provincie Utrecht in deze sector uniek is en navolging kan krijgen in andere gemeenten wil het college van GS het project ondersteunen met een bijdrage van 50.000 gulden.

Bovenstaande aanvragen worden op 29 november voor advies behandeld in de Statencommissie Zorg en Welzijn. Het totale bedrag van 275.000 gulden is beschikbaar uit een krediet voor flankerend ouderenbeleid, een budget voor de regiovisie ouderenzorg 1999 en een provinciaal subsidiefonds Vrijwilligerswerk, Maatschappelijk Welzijn en Gezondheidszorg.
(Voor informatie: Ron van Dopperen, (actueel@prvutr.nl) 030 - 258 31 96)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie