Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Restauratie molens in Amerongen en Vreeland nabij

Datum nieuwsfeit: 22-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
22 november 1999

GS doet voorstellen voor monumentensubsidies
RESTAURATIE VAN MOLENS IN AMERONGEN EN VREELAND NABIJ

Het college van GS wil ruim anderhalf miljoen gulden beschikbaar stellen voor behoud en restauratie van monumenten. Dit voorstel legt GS voor aan de statencommissie Cultuur en Economie. Het grootste deel (bijna 1,2 miljoen) betreft voorfinanciering, in afwachting van rijkssubsidie. Het restant (ruim drie ton) is provinciale subsidie uit het Monumentenkrediet. Eerder dit jaar stelde de provincie al ruim twee miljoen gulden beschikbaar, waarvan 1,8 miljoen voorfinanciering.

Grootste begunstigde in de plannen van GS is de molen Maallust in Amerongen: 184 duizend gulden subsidie en 569 duizend gulden voorfinanciering. Van deze korenmolen uit 1862 is momenteel alleen de romp nog aanwezig. De gemeente probeert al jaren restauratie van dit rijksmonument rond te krijgen, maar de rijkssubsidie laat nog enige jaren op zich wachten. Dankzij de provinciale bijdrage zou de restauratie aanzienlijk dichterbij komen.

Ook molen De Ruiter in Vreeland staat hoog op de lijst van GS. Restauratie van deze achtkantige bovenkruier, een rijksmonument, is dringend nodig. GS wil daarvoor 64 duizend gulden beschikbaar stellen. Oorspronkelijk stond deze korenmolen, die dateert uit 1735, in de polder De Kaag bij Barsingerhorn. In 1911 werd hij overgeplaatst naar Vreeland, nadat de oude Vreelandse molen was afgebrand.

Verder gaan twaalf kleinere subsidies, varirend van enkele honderden tot 20 duizend gulden, naar kleinere projecten, veelal gemeentelijke monumenten. Het betreft zes projecten in Houten, drie in Vleuten-De Meern, en de resterende drie in Nieuwersluis (buitenplaats Sterrenschans), Westbroek (voormalige gemeentehuis) en IJsselstein. Ook worden eerder toegezegde subsidies voor het onderhoud aan elf molens elk met enkele honderden guldens verhoogd.

Verder wil GS ruim een half miljoen gulden voorfinanciering beschikbaar stellen aan de Nederlands Hervormde kerk in Overlangbroek (gemeente Wijk bij Duurstede). Rijkssubsidie voor dit rijksmonument uit de veertiende eeuw is toegezegd, maar komt slechts mondjesmaat beschikbaar. Ten slotte wil GS de voorfinanciering van de restauratie van de Heilig Hartkerk in Maarssen dit jaar met een ton verhogen. De komende twee jaar komt daar dan in totaal nog eens 187 duizend gulden bij.

Subsidies boven de 25 duizend gulden - in dit geval de molens Maallust en De Ruiter - en de genoemde voorfinancieringen moeten voor advies worden voorgelegd aan de Statencommissie Cultuur en Economie. Dit gebeurt op 6 december.
(Voor informatie: Christiaan Bonebakker, (actueel@prvutr.nl) 030 - 258 33 25)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie