Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Herfkens wil scherpere landenselectie

Datum nieuwsfeit: 23-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht 23-11-1999

CENTRUM BEVORDERING IMPORT ONTWIKKELINGSLANDEN (CBI)

Bericht van Ministerie van Buitenlandse Zaken

CENTRUM BEVORDERING IMPORT ONTWIKKELINGSLANDEN (CBI)

GEËVALUEERD:MINISTER HERFKENS WIL SCHERPERE LANDENSELECTIE

Minister Herfkens wil dat het Centrum tot Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) zijn programma's gaat inzetten in minder landen om versnippering tegen te gaan en de effectiviteit van interventies te vergroten. Tot voor kort hadden alle lage en lage-middeninkomenslanden in beginsel toegang tot de hulpfaciliteiten van het CBI, ongeacht de kwaliteit van hun handelsbeleid.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking schrijft dit in een beleidsreactie op het evaluatierapport Hulp door Handel van de onafhankelijke Inspectiedienst Ontwikkelingssamenwerking (IOB), waarin vraagtekens worden geplaatst bij het "wereldwijde" karakter van het CBI-mandaat en de effecten van handelsbevordering in een ongunstige beleidsomgeving.

In de evaluatie worden de belangrijkste resultaten van CBI-activiteiten in de periode 1990-1996 op een rijtje gezet, waarmee in totaal tachtig miljoen gulden aan ontwikkelingsgelden was gemoeid. Zonder aanpassing van het mandaat is het CBI er inmiddels toe overgegaan zijn programma's in te zetten in een kleiner aantal landen.

In Hulp door Handel constateert de Inspectie verder dat het programma van het CBI overeenstemde met de hoofddoelstellingen van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid -armoedebestrijding en economische verzelfstandiging- en daar in positieve zin aan heeft bijgedragen. De effecten van hulp waren groter naarmate de ondersteunde bedrijven groter waren. Tegenover deze hogere effectiviteit staan doelmatigheidsverliezen, aldus het IOB, 'omdat grotere ondernemingen minder behoefte dan kleinere bedrijven aan de concessionele voorwaarden waarop de CBI-hulp is verstrekt.'

Naar aanleiding van deze bevinding heeft het CBI externe deskundigen ingeschakeld die onderzoeken aan wat voor soort bedrijven, uitgesplitst over de verschilende productiesectoren, het meest doelmatig assistentie kan worden verstrekt en welke mate van concessionaliteit daarbij hoort. Uitkomsten van dit onderzoek worden eind 1999 verwacht.

Het Centrum tot Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden werd in
1971 opgericht en ondersteunt bedrijven uit de Derde Wereld die willen exporteren naar West-Europa met marktinformatie, training en exportpromotieactiviteiten. Daarnaast assisteert het CBI handelsbevorderingsorganisaties in ontwikkelingslanden en helpt het importeurs in Nederland bij het vinden van leveranciers uit ontwikkelingslanden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie