Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieucursus voor zeevaartscholen wint milieuprijs

Datum nieuwsfeit: 23-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Milieucursus voor zeevaartscholen wint milieuprijs voor de scheepvaart Texel, 23 november 1999

Op 23 november heeft staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat in de Euromast te Rotterdam de milieuprijs voor de scheepvaart toegekend aan de makers van de cursus Mariene Milieukunde voor studenten van zeevaartscholen. De cursus is ontwikkeld door het centrum voor wadden en Noordzee EcoMare en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), beide gevestigd op Texel.

In 1997 heeft Stichting De Noordzee onderzoek gedaan naar milieuonderwijs op zeevaartscholen. Hieruit bleek dat binnen die scholen nauwelijks aandacht werd besteed aan natuur- en milieuonderwerpen. Binnen een Marien Forum waarin ook de overheid, de zeevaartscholen en de redersvereniging betrokken waren, is gesproken over hoe het milieuonderwijs gepropageerd zou kunnen worden. De reders wilden een cursus (laten) ontwikkelen en hebben het NIOZ en EcoMare gevraagd dit uit te voeren. De financiën zijn beschikbaar gesteld door onder andere het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De pilot cursus Mariene Milieukunde die in januari 1999 heeft plaatsgevonden, probeert op een praktische manier de toekomstige scheepsofficieren kennis te laten maken met de natuurwaarden van de zee. Wetenschappelijke en maatschappelijke aspecten van de relatie tussen scheepvaart en de ecologie van de zeeën en oceanen komen aan de orde, onder andere opgehangen aan de annexen uit het MARPOL-verdrag (marine polution: regels omtrent lozingen van afvalstoffen). De cursus omvat onder meer lezingen, veldwerk, discussies en rollenspelen en vormt samen met het ISM/MARPOL-project een ideale vertaling van theorie naar praktijk.

Bij het pilotproject waren naast de studenten ook waarnemers van alle zeevaartscholen aanwezig. De cursus is met enthousiasme ontvangen en zeer positief beoordeeld door de studenten en de waarnemers. Reden voor Stichting De Noordzee om de cursus op te geven als kandidaat voor de milieuprijs voor de scheepvaart, die dit jaar voor de vijfde en laatste keer is uitgereikt. In de eerste vier jaren is de prijs toegekend aan projecten voor technische toepassingen. Voor het eerst heeft nu een educatief project de prijs in de wacht gesleept. Om de cursus een vervolg te kunnen geven, wordt door alle betrokkenen gezamenlijk gezocht naar financiering. Zij hopen dat de toekenning van de milieuprijs daaraan bij zal dragen. Ook wordt getracht de cursus structureel te laten opnemen in het curriculum van de zeevaartscholen.

Nadere informatie: Erik Boogaard, EcoMare, (06) 53728799 of (0222) 317741en Jan Boon, NIOZ, (06) 20963097.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie