Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afspraken speelbegeleiding in Haagse Schilderswijk

Datum nieuwsfeit: 23-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

23 november 1999

Bewoners en gemeente werken aan afspraken voor beheer en speelbegeleiding "Gele hekken-plein" in Schilderswijk her-ingericht voor spelen en sporten

Het verwaarloosde plein op de hoek Van Ostadestraat/Jacob Catsstraat wordt her- ingericht als sport- en speelvoorziening. Dat staat in het projectdocument dat B&W van Den Haag vandaag aan de gemeenteraad voorleggen. De buurtbewoners hebben zich niet alleen sterk gemaakt voor dit plan, zij nemen ook deel aan het overleg over het toekomstig beheer van de voorziening. In dit overleg krijgen zowel onderhouds- als sociale aspecten ruim aandacht. Het plan past in de opwaardering van dit deel van de Schilderswijk waarbij onder meer overlastpanden zijn gesloten, aan de Van Ostadestraat nieuwe woningen wordt gerealiseerd en de openbare ruimte in en rond de Westenbergstraat en de Wellingtonstraat (complex 444) wordt opgeknapt.

Het "gele hekken-plein", zo genoemd vanwege de opvallend gele kleur van het huidige hekwerk om het veld, werd circa 16 jaar geleden ingericht als voorziening voor de voetballende jeugd. De laatste jaren liep de kwaliteit ervan echter sterk terug en ontstond er vooral 's-avonds overlast. Het ontbreken van overzicht en sociale controle vanwege de blinde muren die het plein omringen, de onoverzichtelijke hoeken en de dichtgetimmerde panden die op de aangrenzende nieuwbouwlocatie op sloop wachten, werken verwaarlozing, vervuiling en onveiligheid in de hand.

Om de problemen het hoofd te bieden, hebben de bewoners hun visie voor het plein op tafel gelegd. Dit plan heeft uiteindelijk geleid tot het plan dat vandaag aan de raad is voorgelegd. Het plan is tot stand gekomen in nauw overleg tussen bewonersorga-nisatie BOVOS en de gemeentelijke diensten. Alle deelnemende partijen kunnen zich erin vinden. Er komen omheinde voorzieningen voor voetbal, basketbal, tennis en skate. Het terrein wordt zo ingericht dat meerdere sporten tegelijkertijd beoefend kunnen worden. Tevens komt er een tribune in de vorm van rondom lopende traptreden waarop de toeschouwers kunnen plaatsnemen. Bij vorst kan er geschaatst worden. Daarnaast komt er een aparte plek waar jonge kinderen ongestoord kunnen spelen. Veel zorg is besteed aan zaken als verlichting en aankleding. Tijdens een bezoek aan een soortgelijke voorziening in Amsterdam raakten bewoners en gemeente overtuigd dat een dergelijk ontwerp in de Haagse buurt alleen werkt indien ruime aandacht geschonken wordt aan beheer en begeleiding. Alleen dan betekent de voorziening een extra impuls voor de buurt. Daarom wordt voor het beheer nu een plan opgesteld waaraan ook de buurtbewoners een aandeel zullen leveren. Gedacht moet worden aan het op gezette tijden toezicht houden op de spelende jeugd en het organiseren van kleine evenementen en wedstrijden.

De raadscommissie voor ROSV bespreekt het plan 8 december. Als het plan begin januari het groene licht van de gemeenteraad krijgt, wordt het in 2000 uitgevoerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie