Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraken tijdens jaarlijkse persconferentie Siemens

Datum nieuwsfeit: 23-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Siemens Nederland N.V.

Persbericht

Den Haag, dinsdag 23 november 1999

Inleiding door de heer Th.M. Cohn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland N.V., tijdens de jaarlijkse persconferentie

Inleiding door de heer Th.M. Cohn, voorzitter van de Raad van Bestuur van
Siemens Nederland N.V., tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Siemens
Groep op 23 november 1999 in Den Haag

Opening
Nog ruim een maand, dan beginnen we aan een nieuw Millennium. Men kan er filosofisch of euforisch over doen. Men kan ook nuchter constateren dat het een jaarwisseling als alle anderen zal zijn en dat er maar weinig zal veranderen. Ik moet u zeggen dat ik er niet zo nuchter naar kijk. Hoe deze jaarwisseling ook zal verlopen, ik beschouw het als een bijzonder voorrecht deze Millenniumdrempel te mogen nemen.
Dames en heren van de pers,
hartelijk welkom op onze jaarlijkse persconferentie. De laatste van dit Millennium.

Wat kunt u vandaag van ons verwachten?

Programma
1. Natuurlijk onze cijfers over het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor het komende boekjaar. Alsmede een aantal grote opdrachten.
2. Mijn collega Jean Kieffer die per 1 december zal toetreden tot onze Raad van Bestuur zal onze cijfers toelichten.
3. Het thema energie en de gevolgen die dat heeft voor liberalisering op deze markt zal door mijn collega Wim Dirkse worden behandeld. 4. Vervolgens gaan wij op uw vragen in.
5. En we sluiten af met een lunchbuffet waarbij we uitgebreid gelegenheid hebben om nog verder met elkaar door te praten.
Graag wil ik het afgelopen jaar aan de hand van enkele vaststellingen met u de revue laten passeren.

Mijn eerste vaststelling:
Siemens heeft wederom een heel goed boekjaar achter de rug.
In het verslagjaar 1998/1999 steeg onze orderontvangst belangrijk. De omzet steeg sterk.
En onze nettowinst na belasting steeg fors.
Met deze cijfers hebben wij onze uitdagende doelen meer dan bereikt.
Mijn tweede vaststelling:
Wij wisten het afgelopen boekjaar op ál onze activiteitengebieden interessante opdrachten binnen te halen en projecten te realiseren.
Ik noem er u enkele. Meer opdrachten komt u tegen in ons jaarverslag.
· Wij leverden aan de douane de containerscanner op de Maasvlakte. Een interessante opdracht. En een nuttige, want zoals Minister Zalm al zei: hij heeft zijn geld al lang opgebracht.


· Onze GSM-succesmodellen C25 en S25 zijn in grote aantallen besteld door de serviceproviders. Daarmee behoren wij tot de grotere spelers in deze markt. En staat u mij deze opmerking toe: ik ben echt trots op onze prestaties met deze mooie producten!
De joint venture tussen Siemens en NEC voor het nieuwe netwerkprotocol UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is onlangs aangekondigd. Dit protocol biedt straks ongekende mogelijkheden om via de mobiele telefoon beeld en geluid van hoge kwaliteit met elkaar uit te wisselen. Bijgaand aardig filmpje laat iets zien van de mogelijkheden.


· Voor de belastingdienst leveren wij thans in hoog tempo de PC's uit die deel uitmaken van de in totaal 40.000 die de dienst bij ons bestelde. En die opdracht werd voorafgegaan door de bestelling van een honderdtal HICOM-telefooncentrales, de grootste telecom-opdracht ooit voor ons in Nederland! De eerste 56 centrales zijn het afgelopen kalenderjaar reeds geleverd.

· Eind september ging de innovatieve energiecentrale in Cuijck in vol bedrijf. Deze met afvalhout gestookte centrale levert in totaal 25 Megawatt en voorziet daarmee 50.000 huishoudens van groene elektriciteit. Is dat niet mooi?
En voor de goede orde: het gaat hier om resthout uit de industrie en uitdunhout van Staatsbosbeheer.


· Ik weet zeker dat de oplettende reizigers onder u inmiddels kennisgemaakt hebben met onze mooie hagelwitte
ICE3-hogesnelheidstreinen. Ze maken al een tijdje proefritten in Nederland en zullen het volgende jaar ingezet worden op de dienstregeling naar Duitsland. Voor het eerst op de trajecten naar de Expo2000 in Hannover. Begin volgend jaar zult u door de NS zeker worden uitgenodigd voor een eerste kennismaking

· Dames en heren. Bij vorige gelegenheden wees ik u al op de verschillende internationale competence centra van Siemens Nederland. Ik heb u toen voorspeld dat wij daarmee succesvol zouden zijn. Ik wil dit jaar graag mijn gelijk halen. Want wij waren succesvol! Zoals met het competence center voor Warmte Kracht-centrales. We wisten daarmee dit jaar opdrachten te boeken in Spanje en Turkije.

· Van een geheel andere categorie is het aardige en nuttige project in het Westland waarbij wij vrachtwagenchauffeurs altijd de snelste weg wijzen. Dit dankzij onze Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP).

· Voor NAM leverden wij enige jaren geleden drie elektromotoren van ieder 38 megawatt voor de ondergrondse opslag van gas. Dat waren de grootste motoren die Siemens wereldwijd ooit leverde. In vervolg daarop werken wij aan de renovatie van 29 gasclusters in Groningen. Dit project verloopt voorspoedig.


· Dames en heren, er wordt tegenwoordig veel gesproken over het naar elkaar toe groeien van wonen, werken en recreëren. Sommigen van u schrijven er ook over, maar een ding staat vast: wij allemaal hebben steeds meer met deze trend te maken. Wij spelen daar op in met ons zogenaamde 'Homeconcept'. Dat betekent dat we ook hier producten die vroeger uit geheel verschillende hoeken van ons concern kwamen, als één pakket aan de markt aanbieden. Wat maar weer eens aangeeft wat de breedte van ons concern voor voordelen biedt. Op de recente Woonbeurs in Amsterdam lieten wij met onze pc's, gsm's, draadloze telefoons en keukenapparatuur in de praktijk zien dat we het niet bij een concept laten.

· Voor KPN werken we aan het SDH-project. Dit is voor ons een megaproject. Duidelijker kan ik het niet zeggen. SDH staat voor Synchrone Digitale Hiërarchie en moet u zien als het transportmiddel voor informatie over een glasvezelkabel. Het levert een bijdrage aan de oplossing van de schaarste op het telefoonnet. Zeer zinvol dus! We zorgen voor de engineering voor dit project, we leveren de apparatuur, we installeren die, en stellen ze in bedrijf. Sinds 1996 doen we dat in de regio Amsterdam en sinds 1998 landelijk. Nogmaals het is een megaproject en van grote importantie voor ons.

· Een bijzonder project is ook 'Waterstad Delft'. Zo typisch Nederlands, zo écht in de haarvaten van de Nederlandse infrastructuur. We zullen in het project ook typische Siemens-activiteiten inbrengen. Het waterpeil in de polders wordt met sensors gemeten en via kleine zenders doorgeseind naar de centrale controlepost. Daar houdt men dan op afstand het overzicht en zo houden wij droge voeten.
Mijn derde vaststelling:
Ons portfolio is door internationale én
lokale maatregelen voortdurend aan verandering onderhevig.
U weet dat Siemens AG verschillende activiteiten naar de beurs zal brengen of, in een enkel geval, afstoot. Maar dat er anderzijds ook activiteiten aan het portfolio worden toegevoegd. Vanzelfsprekend hebben wij daar in Nederland ook mee te maken.

Voor Siemens Nixdorf Banking en Retail, dat zich bezighoudt met kassasystemen en geldautomaten, hebben wij een onderneming opgericht, waarin Siemens Nederland voor 50 procent participeert en de onderneming Wincor Nixdorf eveneens voor 50 procent.

Onze activiteiten op het gebied van PC's, servers en mainframes worden samengevoegd met die van Fujitsu Computers BV in de firma Fujitsu Siemens Computers in Den Haag. Ik ben vol vertrouwen dat deze nieuwe onderneming een zeer sterke positie zal gaan innemen. Wij hebben onze activiteiten voor gebouwentechniek samen met die van Landis en Staefa uit Gouda ondergebracht in Siemens Building Technologies BV. Daardoor versterken wij onze positie als marktleider en bieden we een totaalpakket aan bouwtechnische oplossingen. De gehele club, inclusief de mensen uit Gouda zal binnenkort intrekken in ons bedrijvencentrum in Zoetermeer.

En specifiek voor Nederland:
Voor hoortoestellen hebben wij de firma Siemens Audiologie Techniek B.V. opgericht, waarin alle expertise geconcentreerd is rondom de audiologische producten en systemen.

Onder de naam Siemens ESD Services zijn wij een nieuwe activiteit gestart. Wij werken hiervoor samen met de firma Romex. ESD staat voor Electronic Static Discharge, kortom het antistatisch maken van ruimten die niet statisch geladen mogen zijn zoals rekencentra.

De divisie consumentenproducten van Siemens Nederland heeft ook de verkooprechten van de firma Gaggenau verworven.

De hergroepering van onze I &C -activiteiten, inclusief de integratie van Siemens Nixdorf-activiteiten hebben wij succesvol afgerond.

Dames en heren, uit het laatste gedeelte van mijn betoog hebt u kunnen afleiden dat er dit afgelopen boekjaar enorm veel veranderd is in onze onderneming. Wij hebben ons snel kunnen aanpassen.

Mijn vierde vaststelling:
Op het gebied van Mobiliteit hebben wij het afgelopen jaar met name door ons plan "Zweven is vrijheid" laten zien dat wij constructief meedenken en meewerken aan de oplossing van de mobiliteitsproblematiek in ons land.

Vorig jaar kondigde mijn collega Martin van Pernis op deze plek aan, dat wij met een studie zouden komen naar de haalbaarheid van de aanleg van een ring voor de supersnelle magneettrein Transrapid in de Randstad. Het inmiddels beroemde 'Rondje Randstad'.

In juni, vlak voor het zomerreces mochten wij deze studie aan de minister aanbieden en presenteren aan de landelijke pers. Nog nooit hebben wij zoveel belangstelling van media, politiek en samenleving mogen ondervinden. Dat geeft wel aan hoezeer de mobiliteitsproblematiek iedereen individueel raakt maar tegelijkertijd of juist daardoor, ook een macro-economisch thema is. En het zal u niet zijn ontgaan dat het meer en meer een onderwerp van publiek debat is geworden.

Op dit moment is ons rapport onderwerp van verdere studie door een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de bij het rapport betrokken partijen.

Maar, dames en heren van de pers, zoals al eerder gezegd, de oplossing van het mobiliteitsprobleem hoeft niet uitsluitend van de overheid te komen. Zo ontplooien wij al enige tijd verschillende initiatieven die een kleine bijdrage leveren aan het terugdringen van de files.

En dat loopt van voorfinanciering van openbaar-vervoers-abonnementen en ter beschikking stelling van leenfietsen voor medewerkers die even de stad in moeten, tot nacht-bevoorrading van onze service technici. Daarbij bezorgt een koeriersdienst 's nachts de voor de volgende dag benodigde reserve-onderdelen tot in de auto van de monteur. Dat bespaart hen vele ritten naar het magazijn in de spits en ze zijn eerder bij de klant.

Maar nog veel effectiever is, dat steeds meer Siemens-medewerkers over flexwerkplekken beschikken waardoor zij gedurende korte of langere tijd thuiswerken en daardoor niet aan het spitsverkeer deel hoeven te nemen. Dit vanzelfsprekend met gebruikmaking van onze eigen informatie- en communicatieproducten

Mijn vijfde vaststelling:
Siemens biedt steeds meer vormen van energie die met recht 'duurzaam' genoemd mogen worden.

Denk daarbij aan windenergie, biomassa-energie, zonne-energie en brandstofcellen. Siemens speelt daarbij een toonaangevende rol.

Mijn collega Wim Dirkse staat graag met u stil bij de ontwikkelingen op de energiemarkt als gevolg van de liberalisering van deze markt. Dames en heren, mijn voorlichters willen mij altijd behoeden voor teveel subjectiviteit in mijn perspresentaties, maar het zal u niet ontgaan zijn dat voor u een trotse bestuursvoorzitter zit. En ik meen u ervan te hebben overtuigd dat ik daar in alle objectiviteit reden toe heb.

© Siemens Nederland N.V. 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...