Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden krijgt grootste supergeleidende precisiemagneet

Datum nieuwsfeit: 24-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden installeert grootste supergeleidende precisiemagneet ter wereld

Persbericht 13 (22-nov-99)

Op woensdag 24 november a.s. wordt in Leiden de grootste ultrahoogveld supergeleidende precisiemagneet ter wereld geïnstalleerd. Het betreft een wereldprimeur, want de magneet is de eerste in zijn soort en speciaal geconstrueerd voor biologisch NMR (Nuclear Magnetic Resonance)-onderzoek bij zeer hoge magneetvelden. Daarmee kan de structuur en werking van eiwitten in celmembranen onderzocht worden.

Eén cel van het menselijk lichaam telt naar schatting honderdvijftigduizend verschillende eiwitten. Vijftigduizend daarvan zijn membraaneiwitten: de eiwitten die zich bevinden in het vliesje dat het binnenste van de cel afsluit van wat zich daarbuiten bevindt. De membraaneiwitten zijn essentieel, omdat iedere beïnvloeding van de cel plaatsvindt via deze membraaneiwitten. Vrijwel ieder levensproces verloopt dan ook vroeger of later via een membraaneiwit. Ook de werking van het grootste deel van de bestaande medicijnen berust op het feit dat de geneeskrachtige stoffen aangrijpen op membraaneiwitten. Toch is er over de structuur en de werking van deze membraaneiwitten nog maar heel weinig bekend. Met behulp van de nieuwe supergeleidende precisiemagneet kunnen ze voor het eerst goed geanalyseerd worden. Dat gebeurt door de eiwitmonsters in het apparaat op zeer hoge snelheid te laten ronddraaien; ze maken meer dan een miljoen toeren per minuut.

Het membraaneiwit-onderzoek is van belang voor onder meer de volgende toepassingsgebieden:

de ontwikkeling van kunstmatige fotosynthese (ten behoeve van nieuwe vormen van energiewinning);
de werking van kleurstoffen in voedingsmiddelen; de werking van hormonen en medicijnen.

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen vindt tot op heden plaats via de trial- and error-methode. Men ontwikkelt een bepaald medicijn en kijkt of het werkt. Met meer kennis van de membraaneiwitten kunnen medicijnen doelgericht worden ontworpen. Men kan van bepaalde stoffen precies voorspellen waar en hoe ze op het membraaneiwit zullen inwerken. Dat is met name voor de farmaceutische industrie van groot belang. Op dit moment bestaat de helft van de totale omzet van de farmaceutische industrie uit de opbrengst van medicijnen die aangrijpen op slechts één klasse van membraaneiwitten (deze klasse bestaat uit 3000 van de totaal 50.000 membraaneiwitten).

Onlangs werd duidelijk dat de precisiemagneet niet alleen het analyseren van de structuur en werking van membraaneiwitten mogelijk maakt, maar dat het apparaat ook een functie kan vervullen als NMR imaging microscoop bij het preklinisch gentherapie-onderzoek. Het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek (LIC) start binnenkort met een omvangrijk onderzoeksprogramma naar de structuur en werking van de membraaneiwitten. Samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) worden de mogelijkheden voor het preklinisch gentherapie-onderzoek nader bekeken.

Het apparaat is ontwikkeld door de Europese industrie, in nauwe samenwerking met het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek, en met financiële hulp van de Europese Unie. De ontwikkelkosten bedroegen ca. elf miljoen gulden. Nieuw te bouwen apparaten gaan ca. vijf miljoen gulden kosten. Er zijn al enkele orders geplaatst, onder meer door de Verenigde Staten (Florida) en Frankrijk.

Meer informatie:
prof.dr. H.J.M. de Groot,
Leids Instituut voor Chemisch onderzoek,
telefoon 071 527 45 39;
e-mail: (ssnmr@chem.leidenuniv.nl); fax 071 527 46 03.

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, Internationalisering, Communicatie en Studenten; Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 22 november 1999, 18:13 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie