Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toeristisch nieuws Beieren van Duits Verkeersburo

Datum nieuwsfeit: 24-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 24 NOVEMBER 1999

TOERISTISCH NIEUWS UIT BEIEREN

Beiers nieuws voor snelle lezers

Nieuwe brochures voor een (winter)vakantie in Beieren De VVV's van de vier deelgebieden in Beieren (Oost-Beieren, Opper-Beieren, Franken en Allgäu/Bayerisch-Schwaben) hebben een drietal nieuwe brochures samengesteld, waarin de (winterse) vakantiemogelijkheden uitgebreid worden toegelicht.

De Opper-Beierse Alpen: internationale wintersportevenementen, wintersporten en kuren
De Beierse Alpensteden Garmisch-Partenkirchen en Inzell bieden zeer complete wintersportmogelijkheden. Alpineskiën, snowboarden en sensationele uitdagingen, zoals het beklimmen van bevroren watervallen zijn hier mogelijk op honderden kilometers geprepareerde pistes en onder begeleiding van gidsen. En de rustige genieter kan zich laten verwennen in het `erkende luchtkuuroord' Inzell. Kerstmarkten, de mooiste kribben, wintersporten en een 'poolexpeditie' in Franken
Wie er deze winter op uit wil, vindt zeker iets interessants in het uiteenlopende aanbod winterse arrangementen van Franken. Deze Beierse regio heeft aanbiedingen variërend van sportieve uitdagingen en een wintersportvakantie voor het hele gezin, tot een sfeervol midweekbezoek aan een van de vijftig kerstmarkten. Proef de winter in de nieuwste brochure van Oost-Beieren Relaxen of wintersporten? Kies maar uit in de nieuwe blauw-witte brochure van Oost-Beieren: `Winterjournal 99/2000'. Strakblauw zijn de luchten en wit is het dikke pak sneeuw, dat bergen en bossen van Oost-Beieren 's winters bedekt. In de brochure staat een groot aantal accommodaties en arrangementen dat gezinnen met kleine kinderen, wintersportfanaten en anderen beslist zal aanspreken. Brochure `kerken en kloosters' en splinternieuwe skivoorzieningen in Allgäu
Allgäu zit niet stil. De nieuwe wegwijzer `Kirchen und Klöster' neemt u mee langs een groot aantal kerken en kloosters in de regio. Tegelijkertijd kunnen wintersporters zich verheugen op een flink aantal vernieuwingen. Net geopende comfortabele gondel- en stoeltjesliften ontsluiten de verschillende gebieden nog beter, terwijl extra sneeuwapparaten de sneeuwzekerheid vergroten. Nuttige adressen en telefoonnummers

Nieuwe brochures voor een (winter)vakantie in Beieren

Winter in Beieren

De brochure "Winter in Beieren" geeft een uitgebreide beschrijving van alle winterse vakantiemogelijkheden in Beieren. Per regio (Oost-Beieren, Opper-Beieren, Franken en Allgäu/Bayerisch Schwaben) worden de verschillende wintersportmogelijkheden overzichtelijk gepresenteerd.

De publicatie bevat naast een overzicht van het aantal liften per gebied, gegevens over wandel- en langlaufmogelijkheden. Tevens staat aangegeven of de aanwezige campings in het gebied winterfaciliteiten bieden. Bij de brochure hoort een kleurrijke overzichtskaart.

Naast vele gevarieerde wintersportmogelijkheden bieden de vier Beierse deelgebieden ook aantrekkelijke (historische) steden en verwen- en gezondheidsarrangementen in de traditionele kuuroorden en badplaatsen. Van zon, sneeuw en zuivere lucht in de Allgäuer Alpen, landschappelijke en culturele verscheidenheid in Franken, sport en ontspanning in Opper-Beieren tot prachtige steden en besneeuwde bossen in Oost-Beieren, het staat allemaal beschreven in deze gids. De brochure "Winter in Beieren" is aan te vragen bij het Duits Verkeersburo in Amsterdam, telefoon folderbestellijn: 0900-1091029 (60ct/min).

Laptops en leren broeken in de Beierse Alpen

Traditie en vooruitgang gaan hand in hand in de Beierse Alpen. De oude gebruiken worden hier door de jonge generaties volop in ere gehouden. In de Nederlandstalige brochure "Beierse Alpen, origineel en oorspronkelijk" krijgt de bezoeker een gevarieerd beeld van Duitsland's populairste vakantiedeelstaat. Zowel in de winter als in de zomer is het Beierse Alpengebied een aantrekkelijke vakantiebestemming voor jong en oud. De nieuwe brochure informeert over bekende en minder bekende bezienswaardigheden en culturele aanbiedingen in het centrale hart van Europa. De VVV's van Opper-Beieren en Allgäu/Bayerisch-Schwaben geven in deze gezamenlijke publicatie een impressie van het veelzijdige Alpenlandschap. De bijlage bevat praktische informatie en beschrijvingen van de vele vakantiemogelijkheden in dit gebied.

Vele anekdotes en leuke wetenswaardigheden over de Beierse bevolking en haar tradities maken het geheel tot een aantrekkelijk lezenswaardige uitgave. De brochure is te bestellen bij het Duits Verkeersburo in Amsterdam, telefoon folderbestellijn: 0900-1091029 (60ct/min).

Juweeltjes aan de Duitse Alpenroute

De derde nieuwe uitgave is de engelstalige uitgave "The jewels of the German Alpine Road" . Deze full colour uitklapbare folder geeft een panorama-overzicht van de Beierse Alpen. De Duitse Alpenroute heeft een lengte van ruim 300 kilometer en verbindt Lindau in het westen, via Immenstadt, Füssen, Garmisch-Partenkirchen, Tegernsee en Bad-Reichenhall met Berchtesgaden in het oosten. En route bevinden zich meer dan 25 kastelen, een twintigtal bergmeren en maar liefst 64 steden met bronwatervoorzieningen om te relaxen en te kuren.

Voor liefhebbers zijn verschillende meerdaagse arrangementen samengesteld om zelf het berggebied te verkennen. Voor meer informatie kijk op de InternetSite: www.german-alpine-road.com

De Opper-Beierse Alpen:

Internationale wintersportevenementen, wintersporten en kuren

's Zomers groene Alpenweiden en 's winters zeer complete wintersportmogelijkheden. Dat bieden de Beierse Alpensteden Garmisch-Partenkirchen en Inzell. Alpineskiën, snowboarden en sensationele uitdagingen, zoals het beklimmen van bevroren watervallen zijn hier mogelijk op honderden kilometers geprepareerde pistes en onder begeleiding van gidsen. En soms staan niet de eigen prestaties centraal, maar die van de toppers die strijden om wereldtitels op de spike-motor, ski of schaats.

Midden in de Beierse Alpen, een uur met de auto ten zuiden van München, ligt de Olympische stad en Duitslands wintersporthoofdstad Garmisch-Partenkirchen. De kleine bergstad heeft door de jaren heen internationale allure verworven. De stad is niet alleen een kosmopolitische omgeving voor een perfecte wintersportvakantie, maar ook het decor voor internationale sportevenementen. Hier strijden toppers om eretitels en bekers. Januari is de actiefste maand met op 1 januari 2000 het internationale en traditionele nieuwjaars-skischansspringen, op 6 januari een arrensledewedstrijd en op 29 en 30 januari de Wereldcupafdaling/super G.

Rijk nachtleven

Voor wintersporters is de vakantie in Garmisch-Partenkirchen zowel overdag als 's nachts enerverend en afwisselend. Het wintersportoord kent een rijk nachtleven.

Wandelend door de romantische straten van het centrum met talloze verlichte winkeletalages en restaurants, bekijkt u het aanbod voor het nachtelijke amusement: casino, dansshows, theater, slapsticks, klassieke optredens, folkloristisch dansen of misschien kiest u voor een show op het ijs.

Ook overdag is het aanbod groot. Duitslands hoogste top - de Zugspitze
- is geprepareerd om te skiën, er is 120 kilometer skipiste en 40 kilometer langlaufloipen. Met de Happy-Ski-Card verbreedt u uw horizon tot 111 skiliften, 250 kilometer piste en uitstapjes naar Oostenrijk. Wandelen kan op 100 kilometer geprepareerde wandelwegen, terwijl ook het Europese Olympia-ijsstadion met vijf ijspistes voor hockey, kunstschaatsen en curling de poorten voor u opent. Bij aankomst in Garmisch-Partenkirchen ontvangt iedere gast de Kurkarte, die vrij vervoer in de stadsbussen geeft en een aantal vrije toegangen en kortingen.

Inspannen en ontspannen in Inzell

Het centraal in de Beierse Alpen gelegen ski-oord Inzell onderscheidt zich door een unieke ligging. Een indrukwekkende bergkam met 1750 meter hoge pieken ten zuiden van Inzell, zorgt voor een zeer gunstig klimaat. Hieraan dankt Inzell het predikaat `erkend luchtkuuroord'. Maar het veelzijdige Inzell biedt meer.

Het goed geoutilleerde skigebied is geschikt voor beginners en gevorderden op ski's en snowboard. Skiliften en een bus ontsluiten het gebied en brengen u zelfs naar het alpineskigebied Winklmoosalm. Schaven aan ski-, langlauf- of snowboardtechniek kan bij de diverse skischolen. Grote snelheid maakt u op de 600 meter lange natuurlijke rodelbaan.

Ter ontspanning en voor een aangename après-ski ligt in het weidse dal een keur aan voorzieningen voor wintersporters en kuurders: een sauna met zonnebanken, een overdekt zwembad met heetwaterbaden, gezellige cafés en restaurants. En wie na een actieve dag nog energie over heeft, kan 's avonds dansen, naar het theater, naar een winterfeest of bijvoorbeeld deelnemen aan een fakkeloptocht.

Trekpleisters zijn de internationale sportevenementen die in Inzell worden gehouden. Op 12 en 13 februari 2000 wordt er gestreden om de wereldtitel ijsmotorcrossen. Met speciale motoren voorzien van twee centimeter lange spikes zorgen de deelnemers voor spectaculaire races in het ijsstadion.

Meer informatie

Voor meer informatie over activiteiten en arrangementen:

Inzeller Touristik GmbH, Inzell
telefoon 00 49 86 65 98 85 0, fax 00 49 86 65 98 85 30, e-mail (tourismus@inzell.btl.de)

Kurverwaltung, Garmisch-Partenkirchen
telefoon 00 49 88 21 18 00, fax 00 49 88 21 18 04 50 e-mail: kurdirektion@garmisch-partenkirchen.de
internet: www.garmisch-partenkirchen.de

Kerstmarkten, de mooiste kribben, wintersporten en een 'poolexpeditie'

Franken: ook `s winters van alle markten thuis

Wie er deze winter op uit wil, vindt zeker iets interessants in het uiteenlopende aanbod winterse arrangementen van Franken. De Beierse deelstaat heeft aanbiedingen variërend van sportieve uitdagingen en een wintersportvakantie voor het hele gezin, tot een sfeervol midweekbezoek aan een van de vijftig kerstmarkten.

Het Fichtelgebergte - ook wel het `dak van Franken' genoemd - is de optimale omgeving voor een vakantie vol geluk. Het gebergte is namelijk ontstaan in de vorm van een hoefijzer. Meertjes, bizarre rotsformaties en sparrenbossen geven het glooiende middelgebergte zijn afwisselende uiterlijk. Aanvankelijk trok het gebied veel zomergasten, maar inmiddels heeft het Fichtelgebergte zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk skigebied op 400 tot 1050 meter hoogte. Dertig skiliften brengen beginnende, geroutineerde en vergevorderde skiërs naar het beginpunt van evenzoveel mooie afdalingen. Meer dan 30 gespoorde loipen met een totale lengte van


400 kilometer leiden door de mooiste gedeelten van het winterse decor. Zij maken het gebied tot een waar langlauf- en wandelparadijs.

Beginners hoeven niet direct op de lange latten, maar kunnen volgens de hier ontwikkelde `miniskimethode' leren skiën. U begint met ski's van zestig centimeter en eindigt met ski's van uw lichaamslengte. Wie na een cursus van een week nog niet uit de voeten kan, krijgt de tweede week gratis. Deze speciale lesmethode én de aanwezigheid van makkelijke pistes en kindvriendelijke hotels maken het Fichtelgebergte tot een ideaal wintersportoord voor gezinnen met kleine kinderen.

`Ervaar het poolgevoel'

Dat is het motto van de winterwandelingen die Marianne en Ulrich Renke in Presseck organiseren. Als het weer meewerkt en voorziet in een dik pak sneeuw, is daar weinig fantasie voor nodig tijdens een winterwandeling van vier dagen door het zuiden van het stille Frankenwald. Verse knisperende sneeuw onder de sneeuwschoenen en het geblaf van de sledehonden geven u een echt poolgevoel tijdens dit winterse arrangement. Dagelijks leggen de wandelaars een traject van tien tot zeventien kilometer af onder leiding van een gids.

's Avonds worden de sleeën gelost bij een lekker warm gestookte herberg, waar de gastvrouw Frankische maaltijden serveert. De laatste avond neemt sprookjesverteller Stella u bij het haardvuur mee naar het rijk der fabelen. U kunt van december tot maart aan het arrangement deelnemen voor 590 DM (ƒ 667,-) per persoon, inclusief vier overnachtingen en vier diners.

Kerstwonderland met traditie

Franken heeft een lange kersttraditie. De befaamde Christkindlesmarkt in Neurenberg is slechts één van de kersthoogtepunten van Franken. Er worden namelijk maar liefst vijftig kerstmarkten georganiseerd. De mooiste zijn die van Neurenberg, Würzburg en Bamberg (alle van 26 november - 23 december 1999) en Rothenburg (26 november-22 december
1999).

De houten kramen op de markten liggen vol met bijzondere kerstproducten, onder meer kerstversiering, ambachtelijke producten, traditionele Glühwein en kruidkoek. Koren en muzikanten maken de kerstsfeer in de straten compleet met hun optredens.

`Kribbenstad Bamberg' hult zich in de decembermaand niet alleen in een op en top kerstsfeer, maar valt op met een unieke themaroute. Het mooie bisdom is door UNESCO tot cultureel erfgoed bestempeld, maar trekt in de decembermaand vooral de aandacht vanwege de `kribbenroute' (27 november 1999 - 6 januari 2000). De Bambergers zijn zulke fanatieke kribbenbouwers dat Bamberg de bijnaam `kribbenstad' kreeg.

De mooie kerstmarkt concurreert dan ook met de kribbenroute die bezoekers langs 33 kribben leidt in musea,kerken en op pleinen. De uiteenlopende bijbelse voorstellingen zijn niet alleen afkomstig uit de directe omgeving, maar ook uit Spanje, Italië en zelfs Afrika. De route is individueel te volgen met uitgebreide beschrijvingen in een brochure of onder begeleiding van een gids.

Wie de grootste drukte wil vermijden, doet er goed aan een doordeweeks bezoek aan een van de vele kerstmarkten te brengen. De Congress- und Tourismus Zentrale Nürnberg biedt een arrangement vanaf 67 DM (ƒ
76,-) aan met aankomst op zondag gevolgd door één of enkele overnachtingen. De Christkindlesmarkt van Neurenberg is dit jaar extra aantrekkelijk gemaakt voor kinderen, door onder andere een ambachtelijke `doe-het-zelf'-markt!

Meer informatie

Voor meer informatie en brochures over skiën in het Fichtelgebergte:
Tourist Information Fichtelgebergte
telefoon 00 49 92 72 62 55, fax 00 49 92 72 64 54 e-mail: (tourismus@fichtelgebirge.btl.de)
internet: www.fichtelgebirge.de
Voor meer informatie over het arrangement `Ervaar het poolgevoel':
telefoon 00 49 92 62 97 24 11, fax 00 49 92 62 97 24 12. Voor meer informatie en een overzicht van alle kerstmarkten in Franken:
Tourismusverband Franken
telefoon 00 49 911 26 42 02, fax 00 49 911 27 05 47 Voor meer informatie over winterse arrangementen in en rond Bamberg kunt u de speciale brochure `Ein Winter-Traum' aanvragen: Bamberg Tourismus & Kongress Service
telefoon 00 49 951 87 11 61, fax 00 49 951 87 19 60. Voor meer informatie over de kerstmarkt in Neurenberg en voor boekingen:
Congress- und Tourismus Zentrale Nürnberg
telefoon 00 49 911 23 360
fax 00 49 911 23 36 166

Proef de winter in de nieuwste brochure

Relaxen en wintersporten in een blauw-wit Oost-Beieren

Relaxen of wintersporten? Kies maar uit de nieuwe blauw-witte brochure van Oost-Beieren: `Winterjournal 99/2000'. Strakblauw zijn de luchten en wit is het dikke pak sneeuw, dat bergen en bossen van Oost-Beieren `s winters bedekt. De brochure staat vol met accommodaties en arrangementen die gezinnen met kleine kinderen, wintersportfanaten en anderen beslist zullen aanspreken.

Het aanbod van langlaufen, skiën, snowboarden, wandelen met sneeuwschoenen en rodelen is beslist iets voor wintersportfanaten. Zeker als ze kiezen voor het Arber-skigebied, dat bekend staat om zijn grote sneeuwzekerheid. De `Großer Arber' is met 1456 meter de hoogste top van Oost-Beieren. Op 29 en 30 januari 2000 worden hier voor de achtste keer de wereldbekerwedstrijden slalom en reuzenslalom voor vrouwen gehouden. De steden Zwiesel, Bodenmais, Bayerisch Eisenstein en Lohberg bieden arrangementen aan waarin de wintersport kan worden gecombineerd met een bezoek aan deze wedstrijden. Gelijktijdig met de wereldbekerwedstrijden wordt hier een zesde gondellift (44 gondels) geopend met een vervoerscapaciteit van 1.400 personen per uur. Zo kunt u nog sneller aan uw afdaling beginnen.

Wie een echte relaxvakantie wil, maar wel van winterse sferen houdt, kan in het `Winterjournal 99/2000' een ontspannend arrangement uitzoeken. Bijvoorbeeld winterkuren in thermaalbaden of een verblijf in een luxueus hotel in de stad. Er zijn al `kuur'arrangementen van
290 DM (ƒ 330,-) voor 2 overnachtingen op basis van halfpension of 490 DM (ƒ 555,-) voor 7 overnachtingen op basis van halfpension.

Twee brochures met langlaufloipen

Het Oberpfälzer Woud en het Beierse Woud zijn uitstekende plekken om te langlaufen, want er zijn talrijke langlaufloipen. De brochure `Langlauf im Oberpfälzer Wald' geeft een beschrijving van 21 loipen in die streek en de uitgave `Spuren im Bayerischen Wald' beschrijft maar liefst 28 loipen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad.

Meer informatie

De drie genoemde brochures zijn verkrijgbaar bij: Tourismusverband Ostbayern, Regensburg
telefoon 00 49 941 58 53 90, fax 00 49 941 58 53 93 9 e-mail (tourismus@ostbayern.btl.de)

De brochures `Langlauf im Oberpfälzer Wald' en `Spuren im Bayerischen Wald' zijn ook verkrijgbaar via de folderbestellijn van het Duitse Verkeersburo in Amsterdam, telefoon 0900-1091029 (60ct/min).

Brochure `kerken en kloosters' en nieuwe skivoorzieningen

Allgäu bezorgt u een goede vakantie

Allgäu zit niet stil, maar bedient bezoekers met een groot aantal nieuwe voorzieningen. De nieuwe wegwijzer `Kirchen und Klöster' neemt u mee langs een groot aantal kloosters en kerken in de regio. Tegelijkertijd kunnen wintersporters zich verheugen in een flink aantal vernieuwingen.

Net geopende comfortabele gondel- en stoeltjesliften ontsluiten de verschillende gebieden nog beter, terwijl extra sneeuwapparaten de sneeuwzekerheid vergroten.

Wat voor de `skihoofdstad' Oberstdorf al vanzelfsprekend was, wordt nu voor de kleinere centra ook normaal: nieuwe sneeuwapparaten zorgen er voor sneeuwzekerheid. Zelfs op kinder- en oefenpistes ligt nu altijd een verse laag sneeuw. In Allgäu zijn verschillende skigebieden voor iedere smaak te onderscheiden. Het uitgestrekte skigebied Fellhorn/Kanzelwand heeft met pistes tot 7,5 kilometer lengte lange afdalingen en aantrekkelijke extra's voor ski- en snowboardliefhebbers, zoals halfpipes, snowcross, slalompistes en carvingpistes.

De Söllereckbahn is daarentegen ideaal voor gezinnen en kent eveneens een grote sneeuwzekerheid. De stoeltjeslift is vervangen door een nieuwe gondellift. Het in Kleinwalsertal gelegen Walmendingerhorn - met hellingen tot 65 procent - is nu ook ontsloten voor snowboarders. Een vierzitsstoeltjeslift vervangt de sleeplift naar de 1904 meter hoge top. De langste afdalingen - negen kilometer - liggen in Ofterschwang en Gunzesried.

De wintersportvakantie in Allgäu is ook te combineren met een bezoek aan één van de internationale wedstrijden die in Ofterschwang plaatsvinden: reuzenslalom en slalomwedstrijden voor heren in het kader van de Europacup, op 12 en 13 februari 2000.

Dat een vakantie in Allgäu zeer betaalbaar is, blijkt wel uit het volgende arrangement.

In het stadje Balderschwang tussen Illertal en Bregenzerwald kost een arrangement met zeven overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer inclusief skicursus en skipas 425 DM (ƒ 481,-). Langlaufers betalen voor dit arrangement slechts 260 DM (ƒ
294,-). De aanbieding geldt van 8 tot 29 januari en van 16 maart tot 8 april 2000.

Een historische tocht langs heilige bouwwerken

Het zuidwesten van Beieren staat bekend als `land van kloosters en kerken'. Ieder dorp telt minstens een kerk, grote boerderijen hebben een eigen kapel en kloosters als de Benedictijnerabdij Ottobeuren staan vandaag de dag nog in bloei. Een juweel is de enige bewaard gebleven Romaanse kerk: de Dom van Augsburg. Met de opkomst van de gotiek in de eerste helft van de veertiende eeuw, nam het aantal bezienswaardige religieuze bouwwerken echter snel toe. Kerken waren in Allgäu voor de vorsten al sinds de Middeleeuwen een manier om zich te profileren.
Om gericht een aantal mooie exemplaren te bezoeken in Allgäu heeft de VVV Allgäu/Bayerisch-Schwaben een wegwijzer gemaakt. De negentig pagina's dikke brochure `Kirchen und Klöster' belicht een groot aantal sacrale bouwwerken met foto en een cultuurhistorische beschrijving.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de skigebieden of de brochure `Kirchen und Klöster' aanvragen? Neem dan contact op met de VVV Allgäu/Bayerisch-Schwaben, Augsburg, telefoon 00 49 821 333 35, fax 00
49 821 383 31.

Ter Informatie
Overzicht van nuttige adressen voor de lezers Duits Verkeersburo
Hoogoorddreef 76

1101 BG AMSTERDAM Z.O. telefoon: 020-6978066
telefax: 020-6912972
folder bestellijn : 0900-1091029 (60ct/min)

Bayerischer Tourismusverband e.V. D 80535 München
telefoon vanuit Nederland: 0049.89.21239730 telefax vanuit Nederland: 0049.89.293582 e-mail:(tourismus@bayern.btl.de) Internet: www.btl.de

Tourismusverband Allgäu/Bayerisch-Schwaben e.V. Fuggerstraße 9
D 86150 Augsburg
telefoon vanuit Nederland: 0049.821.33335 telefax vanuit Nederland: 0049.821.38331 e-mail: tourismus@allgaeu-bayerisch-schwaben.btl.de

Tourismusverband Franken e.V. Postfach 810269
D 90247 Nürnberg
telefoon vanuit Nederland: 0049.911.264202 telefax vanuit Nederland: 0049.911.270547 e-mail: (tourismus@franken.btl.de)

Tourismusverband München-Oberbayern e.V. Bodenseestraße 113
D 81243 München
telefoon vanuit Nederland: 0049.89.8292180 telefax vanuit Nederland: 0049.89.82921828 e-mail: (tourismus@oberbayern.btl.de)

Tourismusverband Ostbayern e.V. Luitpoldstraße 20
D 93047 Regensburg
telefoon vanuit Nederland: 0049.941.585390 telefax vanuit Nederland: 0049.941.5853939 e-mail: (tourismus@ostbayern.btl.de)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie