Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regelingen SPAK en VLW positief voor werkgelegenheid

Datum nieuwsfeit: 24-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Regelingen SPAK en VLW positief

Nr. 99/215
24 november 1999

Regelingen SPAK en VLW positief voor werkgelegenheid

De afdrachtvermindering langdurig werklozen (VLW) en de afdrachtvermindering lage lonen (SPAK) blijken een gunstig effect te hebben op de werkgelegenheid. Uit een onderzoek van het Nederlands Economisch Instituut (NEI) in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën, blijkt dat de SPAK tussen 1996 en 1999 werkgelegenheid opleverde voor 45.000 tot 60.000 werknemers. De VLW heeft in die periode tussen de 10.000 tot 20.000 langdurig werklozen aan een baan geholpen.

Minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het rapport .Werkgelegenheidseffecten van de SPAK en de VLW., mede namens staatssecretaris Vermeend van Financiën, naar de Tweede Kamer gestuurd.

De VLW geeft werkgevers een korting op de afdracht van loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen voor elke langdurige werkloze die ze aannemen. De korting bedraagt 4.750 gulden per jaar en kan gedurende maximaal vier jaar worden toegepast. De regeling beoogt de werkgelegenheid voor langdurig werklozen te vergroten en is in 1998 toegepast voor 117.000 werknemers.
De SPAK geeft werkgevers de mogelijkheid om voor ieder werknemer die tot 115% van het wettelijk minimumloon verdient een bedrag (3.980 gulden) in mindering te brengen op de door de werkgever af te dragen premies voor de volksverzekeringen.
Toepassing van de SPAK leidt tot een vermindering van de totale loonkosten van zo.n tien procent op het minimumloonniveau. Het bereik van de SPAK was in 1998 885.000 werknemers in het bedrijfsleven. De SPAK is bedoeld om laagbetaalde werkgelegenheid te behouden en te creëren en zo de arbeidsparticipatie van laaggeschoolden te bevorderen.

Het monitoren van de SPAK toont aan dat de SPAK vrij algemeen wordt toegepast. De evaluatie laat zien dat de SPAK tienduizenden arbeidsplaatsen in de marktsector heeft gecreëerd. Volgens minister De Vries toont het NEI-onderzoek, in tegenstelling tot eerder onderzoek van de Algemene Rekenkamer, aan dat van de SPAK-regeling wel degelijk een stimulerende werking uit gaat op het in dienst nemen van laagbetaalden.

24 nov 99 15:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie