Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: kabinet blaast poldermodel op

Datum nieuwsfeit: 24-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: kabinet blaast poldermodel op

De CDA-fractie in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de effecten van het opstappen van de sociale partners uit het overleg over de uitvoering van de sociale zekerheid. De risico.s voor het poldermodel en daarmee ook voor andere onderdelen van beleid, zoals de loonmatiging, zijn levensgroot.

CDA-kamerlid Gerda Verburg: .Afgelopen vrijdag ontvingen wij van de minister van Sociale Zaken de notitie over de uitvoering van de sociale zekerheid waar over hij .de discussie met de sociale partners wilde aangaan.. Gisteravond is echter gebleken dat er van discussie geen sprake is. De notitie vormde niet de inzet, maar de gewenste uitkomst van de discussie. Een poldermodel waarin één van de drie de anderen een dictaat oplegt is geen poldermodel meer, en het is dan ook begrijpelijk dat de sociale partners zijn opgestapt. Het is echter niet begrijpelijk dat het kabinet voor deze aanpak heeft gekozen. Naar de mening van het CDA nemen ze hiermee een onverantwoord risico. Dit conflict kan ook effect hebben op andere onderdelen van de beleid, zoals bijvoorbeeld de loonmatiging..

Volgens het CDA betekent het poldermodel niet dat iedereen zijn zin kan krijgen, maar is het wel bitter noodzakelijk om aan draagvlak te werken. .Een samenleving waarin de overheid alles met wetten en regels probeert te organiseren is niet de samenleving die wij wensen. Zonder de medewerking van de sociale partners hadden wij in dit land geen goed pensioenstelsel gehad, had er geen beleid van loonmatiging kunnen worden gevoerd en was er geen sprake geweest van deeltijdwerk, om maar een paar voorbeelden te noemen. In dit geval gaat het om de uitvoering van de werknemersverzekeringen WAO en WW; het woord zegt het al: de betrokkenheid van werkgevers en werknemers hoort daarbij..

Volgens het CDA zijn de problemen ontstaan door de noodzakelijkheid van een paars compromis op dit dossier. .De VVD en de PvdA hebben allebei iets gekregen: de VVD marktwerking bij de reïntegratie en de PvdA overheidsbemoeienis bij het beoordelen en verstrekken van de uitkering, maar gezamenlijk vormt het een onuitvoerbaar voorstel. De één heeft de markt de ander de overheid, maar ze vergeten de samenleving. Het probleem van paars om tot echte oplossingen te komen, mag ons echter niet het poldermodel kosten!., aldus Gerda Verburg.

Woordvoerder: Gerda Verburg

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, 06-53714623.

24 nov 99 18:13

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie