Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging volume van binnenlandse individuele consumptie

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Consumptie: groei vlakt af
Het volume van de binnenlandse individuele consumptie is in het derde kwartaal 3,5% groter dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Dit stijgingspercentage blijft achter bij de groeicijfers die over het eerste (4,1%) en het tweede kwartaal (3,8%) gemeten zijn, al blijft de groei op hoog niveau. Het zijn vooral de bestedingen aan duurzame goederen die minder sterk toenemen dan in de voorgaande kwartalen.

Voeding: hoogste mutatie in twee jaar
Het niveau van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen is in het derde kwartaal 2,0% hoger dan in dezelfde periode van 1998. Deze volumetoename is bescheiden maar wel de grootste die zich in twee jaar tijd heeft voorgedaan. Gemiddeld over de eerste negen maanden van dit jaar is echter, ondanks dit herstel, een lichte afname van de bestedingen aan deze consumptiecategorie zichtbaar.

Duurzame goederen: groei valt terug
De bestedingen aan duurzame goederen liggen in het derde kwartaal 4,2% hoger dan een jaar eerder. Dit percentage is beduidend lager dan de groeicijfers in de voorgaande kwartalen. Aan woninginrichting heeft de consument nauwelijks meer besteed dan in dezelfde periode van 1998, terwijl de aankoop van kleding en schoeisel vergeleken met vorig jaar zelfs flink is afgenomen. Consumentenelectronica en vervoer-middelen blijven gewild, al zijn de groeicijfers ook hier minder hoog.

Overige goederen: groei 4,1%
Het niveau van de bestedingen aan overige goederen, waaronder energie en brandstoffen, ligt 4,1% hoger dan in het derde kwartaal van 1998. Het energieverbruik daalde, onder invloed van het fraaie weer.

Diensten: groei stabiel
De diensten vormen de grootste consumptiecategorie. Het volume van de bestedingen in het derde kwartaal is 3,4% groter dan een jaar eerder. Een zeer sterke volumegroei doet zich voor bij vervoer en communicatie en bij financiële en zakelijke diensten. Bij de horeca gaf de consument onder invloed van het zomerse weer ook fors meer uit.

Technische toelichting
De consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 1998 en de reguliere Kwartaalrekeningen. De uitkomsten voldoen daarmee aan de nieuwe internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de werkelijke individuele consumptie (binnenlands). Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën.De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie