Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mogelijkheden plastische chirurgie nemen toe

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

_________________________________________________________________

Persbericht 25 november 1999 _________________________________________________________________

Mogelijkheden plastische chirurgie nemen toe

Wachttijden verkleinen slaagkans reconstructieve chirurgie

De plastische chirurgie beschikt over steeds betere technieken om gevolgen van ongevallen, aangeboren afwijkingen of bepaalde medische behandelingen (zoals amputaties), te herstellen. Het gaat niet alleen om herstel van het uiterlijk. Plastisch chirurgen leveren een belangrijke bijdrage aan het herstel van de functie van lichaamsdelen. De wachtlijsten voor plastische chirurgie, en dus de wachttijden voor de patiënten, verminderen de slaagkans van dergelijke reconstructieve ingrepen.
Dat zegt dr. W.D. Boeckx in de rede Recycling spare parts, die hij op vrijdag 26 november a.s. uitspreekt bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de plastische en reconstructieve chirurgie aan de Universiteit Maastricht

De plastische chirurgie moet hulp bieden bij het herstellen van het lichaam. Bij de behandeling van kanker is het bijvoorbeeld soms nodig om operatief een deel van het lichaam te verwijderen. Om verdere uitbreiding of terugkeer van de ziekte tegen te gaan, moet de oncologisch chirurg zorgen dat hij de tumor volledig verwijdert. De plastisch chirurg kan zorgen voor herstel van de vorm en functie van het aangetaste lichaamsdeel, in sommige gevallen met herstel van de spier- en zenuwfunctie.

Recycling spare parts
De plastisch chirurg maakt soms gebruik van biomaterialen, een soort kunststof, meestal ter vervanging van botweefsel. Daarnaast wordt ook wel gebruik gemaakt van weefsel van donoren. De laatste jaren wordt steeds meer succes behaald met het gebruik van materiaal uit het eigen lichaam. Bij het herstel van de gevolgen van een ongeval kunnen onherstelbaar beschadigde delen soms als 'vervangstuk' op andere plaatsen gebruikt worden. Hiermee kan in bepaalde gevallen een belangrijk functieverlies voorkomen worden.

Ook het gebruik van delen van het lichaam die bij de mens 'geen specifieke' of 'geen onmisbare' functie hebben of waarvan het functieverlies opweegt tegen de winst die verkregen wordt wanneer ze voor reconstructie gebruikt worden, is succesvol. "Het is de taak van de plastisch chirurg om de overvloed waarmee de natuur ons voorzien heeft economisch te gebruiken, spaarzaam met weefsel om te gaan om defecten te herstelen, nieuwe vormen te maken, nieuwe functie te creëren, functieverlies te herstellen. Weefsels die we 'in overvloed hebben' of die niet onmisbaar zijn, kunnen zowel huid-, zenuw-, bloedvat-, spier- of botweefsel zijn", zegt dr. Boeckx. De slanke dijspier is bijvoorbeeld heel geschikt om beschadigde spieren elders in het lichaam te vervangen, bijvoorbeeld de spieren in het onderbeen als die bij een ongeval onherstelbaar beschadigd zijn.

Wachttijden
Boeckx houdt in zijn rede een sterk pleidooi voor het oplossen van de wachtlijsten voor plastische chirurgie. Hij noemt het voorbeeld van de operatieve behandeling van kanker, waar in één operatie de tumor verwijderd word en de plastisch chirurg het lichaam zo goed mogelijk herstelt. "Een wachtlijst is uitstel van executie, uitstel van uitvoering, uitstel van behandelen, uitstel om beter te leven nadat het goede resultaat van de behandeling bereikt is." Nu verstrijkt er vaak een aantal maanden tussen het bezoek van de patiënt aan de polikliniek met alle noodzakelijke onderzoek en het moment van de behandeling. In die tijd kunnen de verzamelde gegevens al weer onbetrouwbaar of waardeloos zijn geworden, of op z'n minst 'out dated'. "Alleen door kort op de bal te spelen, door een strikt interval tussen polibezoek en operatietijdstip te behouden, zal de patiënt tijdig behandeld worden en maximaal voordeel halen uit zijn operatie. Als het kalf verdronken is, als de ziekte verergerd is, kan zelfs de meest recente en gesofisticeerde therapie niet het optimale resultaat leveren", aldus Boeckx.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie