Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Speech minister van Boxtel monument slavernij

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MIN BZK: Speech minister van Boxtel monument slavernij

EMBARGO TOT 25 NOVEMBER 1999 16.00 UUR

Speech minister Van Boxtel
RVU, 25 november 1999
T.g.v. verschijning herdruk 'Wij Slaven van Suriname'

Dames en heren, mijnheer de Kom.

Vrijwel iedereen heeft de neiging - laten we eerlijk zijn - om zich in zekere zin te identificeren met de glorieuze momenten uit de geschiedenis van het eigen land. W¡j hebben ons toch maar mooi ontworsteld aan het Spaanse juk, w¡j hebben van die spanjolen ook nog eens een met zilver beladen vloot gekaapt en wij hebben ons in de tweede wereldoorlog toch zo dapper verzet tegen de Duitse bezetter.

Door die identificatie straalt de vermeende heldenmoed van onze voorvaderen ook een beetje op ons af. Dat maakte de geschiedenislessen vroeger op school dan ook vaak leuk. Maar geschiedenis is niet alleen heldenmoed. Er zijn ook minder fraaie kanten. De beschamende rol van de Nederlanders bij de slavenhandel is daar een van de duidelijkste voorbeelden van. We zouden willen dat dit nooit was gebeurd.

Het is echter noodzakelijk onszelf te confronteren met de waarheid, onszelf voor te houden waar onze voorouders ook toe in staat zijn geweest.
Dit is ook de reden dat het boek van Anton de Kom zo belangrijk en de heruitgave- en daarvoor zijn we vanmiddag onder andere bij elkaar - zo verheugend.
'Wij slaven van Suriname' van uw vader Anton de Kom is door het indringende en onvergetelijke beeld dat het er van geeft een aanklacht tegen de slavernij. Anton de Kom beschrijft situaties waarvan het onvoorstelbaar is dat zij ooit gebeurd zijn.

Het boek is ook een pamflet, een aanklacht tegen de situatie in de jaren dertig, de tijd van Anton de Kom zelf. De bevolking van Suriname was weliswaar vrij, maar leed nog steeds onder armoede, honger en onrust.

Dat dit boek, dat voor het eerst verscheen in 1934, nu al zijn negende herdruk beleeft, geeft aan dat het belang van het boek nog steeds erkend wordt. John Jansen van Galen noemt in de inleiding bij deze herdruk 'Wij slaven van Suriname' een monument. En daarin heeft hij gelijk. Maar anders dan de beelden, de voorwerpen van brons, staal of steen is dit monument er een van geest, van woorden, van de geschiedenis zelf.

Nederland is niet een land dat vol staat met monumenten. Dat past kennelijk niet bij ons. Maar ze zijn er wel, behalve als het gaat om onze koloniale geschiedenis in Suriname en het Caraïbisch gebied, dat is een soort blinde vlek.

Vorig jaar verscheen er een boek over koloniale monumenten in Nederland van Ewald Vanvugt, met als titel De maagd en de soldaat. Uit dit boek blijkt dat - als het gaat om het verleden dat met de slavenhandel en slavernij te maken heeft - wij het moeten doen met standbeelden van Piet Heijn en Michiel Adriaansz de Ruyter. Het hoeft geen betoog dat dit wel een zeer eenzijdig en eurocentrisch beeld geeft.

Komt er - naast het boek van De Kom- nu ook een monument van steen, metaal of brons dat ons herinnert aan de slavenhandel en de slavernij? Een monument dat geen eenzijdig beeld geeft en waarin de diverse bevolkingsgroepen van het huidige Nederland zich kunnen vinden? Het antwoord is: ja; dat monument gaat er komen. Wat ons betreft al heel snel, hopelijk reeds volgend jaar. Wij hebben als streefdatum 1 juli 2000 gekozen. Op 1 juli 1863 schafte de Nederlandse regering de slavernij af .

Laat ik overigens voor de goede orde - en als politicus - een slag om de arm houden. We streven naar 1 juli 2000 maar er zijn nog een aantal onzekere factoren en het moet ook een goed monument zijn. Er zijn overigens al gemeenten, die graag gastheer willen zijn van een dergelijk monument. Ik heb hen gevraagd om op korte termijn te komen met mogelijke locaties. Zodra de locatie bekend is, kunnen ook de kunstenaars aan de slag.

U hoort mij nu steeds spreken over 'wij' en 'ons'. Daarmee bedoel ik dan Rick van der Ploeg, de staatssecretaris van cultuur, die ook enthousiast en betrokken is bij dit onderwerp. Maar ik bedoel met name ook het Landelijk Platform Nationaal Monument Slavernijverleden. Dit Platform is de echte initiatiefnemer voor een nationaal monument. In het Platform zijn Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse organisaties vertegenwoordigd.
Het Platform werkt met een grote inzet en betrokkenheid aan de totstandkoming van het monument. Het verheugt mij dan ook zeer dat de regering in deze zo nauw mag samenwerken met het Landelijk Platform.

Een nationaal monument, ter herinnering aan de slavernij en de slachtoffers daarvan, vindt veel steun. In het parlement, in tijdschriften, in ingezonden brieven in kranten, en niet te vergeten bij de achterban van het Landelijk Platform Nationaal Monument Slavernijverleden.

We moeten vertellen, weten en begrijpen wat er door mensen aan mensen is aangedaan, wat de gruwelijke, de ontzettende gevolgen kunnen zijn van de ontkenning van menselijkheid bij anderen. De slavernij en de mensonterende dagelijkse praktijk daarvan waren niet het gevolg van woede of wraak; ze vonden niet plaats in de razernij van en oorlog, ze waren - zou je in nieuw Nederlands zeggen - een managementoptie. We mogen niet vergeten wat er is gebeurt.

We moeten er óok bij stil staan omdat dit verleden zijn sporen heeft nagelaten in het heden. We zien het in de multiculturele samenleving om ons heen. Mensen van Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse herkomst leven in Nederland. Velen van hen voelen zich afstammelingen van de vroegere slaven of met hen verbonden. Deze verbondenheid vormt een deel van hun identiteit. Dat behoren wij te erkennen, zichtbaar te maken.

De multiculturele samenleving is onze eigen samenleving. Om onszelf te begrijpen, beter te begrijpen, respect te hebben voor elkaar, kennis te nemen van elkaars achtergronden, normen en waarden en identiteit, is het nodig om stil te staan bij het verleden en de betekenis daarvan voor het heden.

Het monument, dat er met de steun van het kabinet zal komen, zal dan bestemd zijn voor de gehele Nederlandse samenleving waaronder de afstammelingen van de slaven uit Afrika, Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba in het bijzonder.

Het onderwerp begint steeds meer te leven. Om het nationaal bewustzijn verder te activeren en een breed maatschappelijk draagvlak te creëren, zal ik een Comité van Aanbeveling instellen. De leden hiervoor zijn reeds benaderd en het Comité zal binnenkort officieel worden geïnstalleerd. In het Comité zitten mensen van naam en faam, uit de verschillende bevolkingsgroepen, deskundig en met affiniteit op dit terrein.

De komende tijd zal de Nederlandse regering samen met het Landelijk Platform Nationaal Monument Slavernijverleden en het Comité van Aanbeveling hard aan de slag gaan om een geschikte lokatie voor het monument te vinden, kunstenaars te benaderen, een ontwerp te kiezen en het onderwerp breed onder de aandacht te brengen.

Een monument - ik zei het al - kan vele vormen hebben: een gedenkteken is één vorm. Het kan een uitstekende ontmoetingsplaats worden voor herinnering en bezinning. Maar er kan ook aan andere functies gedacht worden.
Ik denk o.a. aan de aandacht voor slavenhandel en slavernij in het onderwijs. Ik denk ook aan museale en wetenschappelijke functies. Om te bezien op welke wijze aan deze functies vorm gegeven kan worden en of hiervoor voldoende draagvlak is, zal binnenkort gestart worden met een onderzoek naar wat wij zijn gaan noemen de 'dynamische' dimensie van het monument voor het slavernijverleden.

De feiten van de geschiedenis van de slavenhandel hebben geleid tot grote verschillen in het collectieve geheugen, tot verschillende percepties van het verleden.
De UNESCO is kort geleden een project gestart om scholieren uit Afrika, Europa en het Caraïbisch gebied over het onderwerp slavenhandel met elkaar in contact te brengen. In Nederland zijn daar ook enkele scholen bij betrokken, op Curaçao zijn contacten gelegd en project is ook onder de aandacht gebracht in Suriname. Misschien kunnen we weer komen tot één geschiedenis van de mensheid, die ons ook leert waar we faalden, waar we onvergeeflijke fouten hebben gemaakt.

Ik hoop dat een nationaal monument slavernijverleden, in welke vorm dan ook, recht zal doen aan het verleden, aan de slachtoffers en aan de hedendaagse multiculturele samenleving.

Daarbij zullen altijd voorvechters, die aandacht voor misstanden vragen, nodig zijn. Anton de Kom was er zo één. Hij streed tegen onrecht en andere misstanden. Hij is voor velen een held. Wij zijn het aan Anton de Kom en andere voorvechters, verplicht om het verleden onder ogen te zien om daardoor in de toekomst samen te kunnen leven.

25 nov 99 12:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...