Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: Kruitvat de Balkan

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

Kruitvat de Balkan

De Belgische Balkankenner Raymond Detrez spreekt over de oorsprong van het conflict in Kosovo, en hoe de internationale gemeenschap - met de beste bedoelingen ongetwijfeld - heeft bijgedragen aan de desintegratie van voormalig Joegoslavië. De titel van zijn lezing is 'Kosovo en de Balkan - Een geschiedenis van nationalisme en desintegratie'. De oorlog in Kosovo is het voorlopig laatste conflict op de Balkan in een lange reeks, die aanvangt in het begin van de 19de eeuw. Hij is het resultaat van de toepassing van de theorie van het nationalisme zoals Ernest Gellner die definieerde - het streven naar congruentie tussen (etnische) natie en staat - die zowel door Serven als Albanezen gehanteerd wordt. Daarnaast is de oorlog het gevolg van de desintegratie van de federale structuren van de Joegoslavische staat. Zowel centrifugale tendenzen, inherent aan de federale structuur, als het doelbewuste streven naar etnisch-homogene staten door de politieke elites in de deelstaten, hebben tot de desintegratie van die staat bijgedragen. De internationale gemeenschap heeft op diverse momenten en op uiteenlopende manieren geprobeerd een einde te maken aan de Joegoslavische crisis en aan de oorlog in Kosovo. Het oordeel over die interventies is niet eensluidend. De spreker wil aantonen dat pragmatisme - of is het opportunisme? - het in de meeste gevallen gewonnen heeft van principevastheid en dat het Joegoslaviëbeleid nogal wat inconsequenties vertoont. Detrez wordt geïntroduceerd door professor Peter Volten, onder wiens leiding het publiek ook met hem in discussie gaat.

Prof. Raymond Detrez (1948) is sinds 1997 aangesteld als docent Oost-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Gent. Zijn onderzoek heeft vooral betrekking op Zuidoost-Europa.

Datum en tijd

donderdag 25 november 1999, 20.00-21.30 uur

Spreker

prof.dr. Raymond Detrez

Titel

Etniciteit en staatsvorming

Serie

Eeuwige Oorlog

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie