Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening Archeologisch Centrum Leiden

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Opening Archeologisch Centrum Leiden

Op donderdag 25 november a.s. opent wethouder voor Monumenten & Archeologie Alexander Pechtold het nieuwe Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden. Met de opening van dit centrum aan de Aalmarkt gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Eindelijk hebben de Leidse archeologen een ruimte tot hun beschikking, waar ze voldoende mogelijkheden hebben om de resultaten van hun werk aan het publiek te presenteren.

Al geruime tijd heeft de gemeente een archeologische werkplaats, eerst aan de Admiraal Banckertweg, sinds enkele jaren in het pand Garenmarkt 1b. De archeologen moesten deze tijdelijke huisvestingsplaats echter verlaten omdat de reeds eerder geplande verbouwing van dit pand in 2000 zal beginnen. Gelukkig was er een goed alternatief voorhanden: de panden Aalmarkt 1-3, die sinds kort eigendom zijn van de gemeente. Deze panden herbergen vanaf nu niet alleen de archeologische werkplaats, maar bieden ook ruimte voor het inrichten van tentoonstellingen en presentaties voor het publiek.

Het gemeentebestuur heeft, tot een aantal jaar geleden, niet altijd even veel aandacht besteed aan de Leidse bodemschatten. Het is te danken aan enkele enthousiaste ambtenaren en vele actieve vrijwilligers dat er toch archeologisch onderzoek plaatsvond in de stad. In 1994 nam de gemeente haar verantwoordelijkheid door een archeoloog aan te stellen bij de afdeling Monumentenzorg. In het voorjaar van 1999 werd een veldtechnisch medewerker aangenomen, de aanstelling van een tweede veldtechnicus ligt in het verschiet. Ondertussen is het archeologische onderzoek in Leiden zo professioneel geworden, dat verwacht mag worden dat Leiden binnen afzienbare tijd de eigen opgravingsbevoegdheid van het Rijk ontvangt. De aanwezigheid van een goed geoutilleerde werkplaats is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Met de opening van het nieuwe Archeologisch Centrum wordt hieraan voldaan.

Geschiedenis komt tot leven
Open Dag Archeologisch Centrum Leiden op zaterdag 27 november Het nieuwe Archeologisch Centrum Leiden (Aalmarkt 1-3) zet op zaterdag 27 november de deuren wijd open voor het publiek, van 10.00 tot 16.00 uur. Op deze dag wordt de geschiedenis van Leiden letterlijk tot leven gebracht. Bij de deur houdt een Romeinse soldaat in vol ornaat de wacht, terwijl binnen middeleeuwse ambachtslieden (een schoenmaker en een tingieter) aan het werk zijn.

Vanzelfsprekend zijn er ook echte archeologen aanwezig. Zij vertellen over tentoongestelde bodemvondsten, over het belang van het bodemarchief en over de wijze waarop de archeologie daarmee omgaat. De tentoonstelling bevat een overzicht van de belangrijkste bodemvondsten van de afgelopen tien jaar.

Ook na de open dag kan het publiek in het Archeologisch centrum informatie krijgen over actuele opgravingen in Leiden. Wie zelf een vondst doet, kan dat in het Archeologisch Centrum melden. De archeologen ter plaatse kunnen u er waarschijnlijk veel over vertellen. Bovendien kan een kleine vondst het begin zijn van een bijzondere ontdekking. Ook bestaat de mogelijkheid om als vrijwilliger mee te werken aan archeologisch onderzoek in de stad. Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met het Archeologisch Centrum, tel.: 5148647 (b.g.g. 5165783).
_________________________________________

De pers is van harte uitgenodigd voor de opening van het Archeologisch Centrum door wethouder Alexander Pechtold donderdag 25 november, aanvang 16.00 uur.

Nadere informatie bij:

Jan Vellekoop, chef afdeling Momumentenzorg, tel.: 5165780

Maarten Dolmans, stadsarcheoloog, tel.: 5165783 (b.g.g. 5148647)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie