Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reservaat voor Walvissen in de Middellandse Zee

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wereld Natuur Fonds Nederland

Reservaat voor Walvissen in de Middellandse Zee

25 november 1999 - Diverse walvis- en dolfijnsoorten kunnen voor de toekomst verzekerd zijn van hun leefgebied in de Middellandse Zee. De Ministers voor Milieuzaken van Italië, Frankrijk en Monaco hebben vandaag een verdrag getekend waarmee het eerste reservaat voor walvisachtigen op het noordelijk halfrond een feit is. Deze overeenkomst het resultaat van de inzet van het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF) en andere organisaties in de afgelopen tien jaar.

"Dit is de eerste keer dat op het noordelijk halfrond verschillende landen gezamenlijk een beschermd zeegebied instellen dat internationale wateren omvat" zei Claude Martin, de algemeen directeur van het internationale Wereld Natuur Fonds. "Dit is een belangrijk positief voorbeeld en wij roepen andere landen op dit voorbeeld te volgen". Het reservaat voor walvisachtigen zal het grootste beschermde zeegebied in de Middellandse Zee zijn en bestrijkt ongeveer 84.000 km2, een gebied dat twee maal zo groot is als Zwitserland. Het ligt tussen de Franse Côte dAzur, Monaco, de Ligurische kust in Italië en de eilanden Corsica en Sardinië.

Het verdrag dat het reservaat voor walvissen en dolfijnen tot stand brengt, verplicht de drie regeringen die het hebben ondertekend om samen bewakingsactiviteiten te coördineren en om de acties tegen vervuiling vanaf het land en de zee in het reservaat te intensiveren. Het verdrag onderkent tevens de noodzaak voor de drie betrokken regeringen om hun onderzoeksprogrammas te coördineren en om hun publiek bewust te maken van het belang van deze zeezoogdieren en hun omgeving.

Het nieuwe beschermde zeegebied speelt een primaire biologische rol in de Middellandse Zee. Het is het belangrijkste voedselgebied voor een aantal kleine en grote walvisachtigen. Hier is het aantal walvissen en dolfijnen twee tot vier maal zo groot als in de rest van de Middellandse Zee. Dertien verschillende soorten walvisachtigen leven in dit gebied; waarvan er zeven het gehele jaar door kunnen worden waargenomen: de griend, de vinvis, de potvis, de gewone dolfijn, de gestreepte dolfijn, de dolfijn met flessensnoet en de Rissos dolfijn.

Het unieke en bijzondere karakter van dit gebied maakt dat het behoort tot de 200 belangrijkste en meest waardevolle natuurgebieden ter wereld. Het WNF zet zich wereldwijd in voor het behoud en herstel van deze natuurlijke leefgebieden, de ecologische processen en de zeldzame soorten die binnen deze gebieden voorkomen.

Het Wereld Natuur Fonds is blij met de vestiging van dit nieuwe reservaat. Een stap op weg naar behoud en herstel van de ecologische processen in dit gebied Instelling van het reservaat alleen is echter niet voldoende. Er zullen meer acties nodig zijn om de zeezoogdieren te beschermen. Daarbij gaat het om het aanpakken van de visserij, strikte beperkingen voor wedstrijden op zee en het voorkomen van ongereguleerde toeristische activiteit.

De realisatie van het reservaat voor walvisachtigen is een grote doorbraak in de samenwerking voor natuurbescherming. Hoewel de overeenkomst is gericht op de walvisachtigen, zullen de nieuwe maatregelen ook ten goede komen van vele andere zeedieren en zullen zij de bescherming van het gehele ecosysteem steunen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie