Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ECN ontwikkelt opvolger huidige zonnepaneel

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ECN ontwikkelt opvolger huidige zonnepaneel

--> -->

ECN ontwikkelt opvolger huidige zonnepaneel Petten, 25 november 1999

Met de introductie van de Pin-Up Module kan een grote stap voorwaarts worden gezet in de richting van massaproductie van zonnepanelen. De Pin-Up Module heeft minder onderdelen en is geheel automatisch te fabriceren. Hij heeft bovendien een groter werkzaam oppervlak hetgeen een hoger energetisch rendement oplevert. De groep Zonne-energie van het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten heeft twee jaar aan de ontwikkeling van het nieuwe technologische concept gewerkt dat inmiddels door ECN-octrooien is beschermd.

Een zonnecel levert een spanning van nog geen volt. Het is daarom nodig de cellen in een paneel in serie te schakelen. In de huidige generatie panelen gebeurt dat met metaalstrips die de voorzijde van de ene cel verbinden met de achterzijde van de volgende. De cellen moeten daarom op enige afstand van elkaar in het paneel zijn geplaatst. Dat verkleint het werkzame oppervlak van het paneel. Ook bedekt elke strip een stukje cel. Beide soorten verliezen worden in de Pin-Up Module voorkomen, waardoor het energetisch rendement met 5% toeneemt. De nieuwe zonnecel is voorzien van gaatjes waardoorheen de stroom van de voorzijde kan worden afgevoerd. Deze afvoer wordt verzorgd door een metaalfolie aan de achterzijde van de cellen, waarop pinnetjes staan die in de gaatjes vallen. Aan deze innovatie dankt de Pin-Up Module zijn naam.

Het idee van stroomafvoer door gaten is overigens niet nieuw. Het is al 25 jaar geleden gepatenteerd voor toepassing in de zeer exclusieve zonnecellen voor de ruimtevaart. ECN heeft het idee nu uitgewerkt voor de productie van goedkope zonnepanelen voor aardse toepassingen.

De Pin-Up Module bestaat uit drie maal minder losse onderdelen dan zijn voorganger (40 versus 120) en leent zich voor volledig automatisch productie, hetgeen tot kostenverlaging moet kunnen leiden. Verder laat het PUM-concept ook toe plakken silicium te gebruiken die groter en dunner zijn dan in de huidige-generatie-zonnepanelen mogelijk is. Ook dat zal de prijs gunstig beïnvloeden.

De PUM is niet alleen technisch vernuftig, ook esthetisch gezien kan gesproken worden van een duidelijke stap voorwaarts. Een nieuw voorzijde-metallisatiepatroon en de naadloos aan elkaar geschakelde cellen hebben een futuristische uitstraling die nog wordt versterkt door de kleurverschillen tussen de grillig gevormde kristallisatiezones van het blauwe silicium. Het design is met een depot beschermd. ECN, Shell Solar en EET, het programmabureau van de overheid voor Economie, Ecologie en Technologie, hebben inmiddels de handen ineengeslagen om te onderzoeken hoe de Pin-Up Module productierijp gemaakt kan worden. TNO en de TU-Eindhoven zullen het samenwerkingsverband nog komen versterken. Al in de loop van volgend jaar hopen de partners, die de ontwikkeling gezamenlijk financieren, in de proefproductielijn van Shell Solar de eerste serie nieuwe-generatie-zonnepanelen te realiseren.

Zie ook de PUM-pagina elders op de ECN WWW-site

Voor meer informatie: ECN Groep Zonne-energie

- Dr. Paul Wyers ((wyers@ecn.nl))

- Dr. Jan Bultman ((bultman@ecn.nl)) Telefoon: 0224-564208

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie