Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwikkelingshulp aan Indonesie weer over de volle linie

Datum nieuwsfeit: 25-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Uitspraken Minister Herfkens

Datum: 29-11-1999

Nummer : 085

ONTWIKKELINGSHULP AAN INDONESIË


1red7381


25-11-1999, NOS, Radio 1 - Ochtendjournaal, 8.10 uur

ONTWIKKELINGSHULP AAN INDONESIË MINISTER HERFKENS: WE GAAN OVER DE VOLLE LINIE BILATERAAL HULP VERLENEN

TRIP:

Vanochtend is duidelijk geworden dat Indonesië op de lijst van 19 landen komt te staan, aan wie minister Herfkens ontwikkelingshulp gaat geven. Herfkens sprak daarover vanochtend met vice-president Megawati:

HERFKENS:

Ik ben hier als eerste van de Nederlandse regering om onze gevoelens over te brengen van warmte en van: we willen graag samenwerken. Dit is een regering hier die natuurlijk buiten kijf zeer integer is. Goed bestuur zit dus wel snor. Ik ben hier gekomen om te kijken in welke mate er al enige duidelijkheid bestaat op het sociaal-economisch beleid, en op grond daarvan niet te veel tijd te laten verloren gaan om vervolgens vanuit Nederland behulpzaam te zijn.

VAN DER MATE:

In 1992 bedankte Indonesië voor de grijpstuivers van Nederland. Hoe zit het nu eigenlijk met Nederland en Indonesië?

HERFKENS:

Dat is dus enigszins lang geleden nu. Er zit hier nu een totaal nieuwe regering die daar volkomen andere ideeën over heeft en graag met Nederland wil samenwerken.

VAN DER MATE:

Hoe gaat u dat doen? Want u heeft in het voorjaar de bewuste lijst van
19 landen gepresenteerd. Daar staat Indonesië niet op. Gaat u alsnog Indonesië er op zetten?

HERFKENS:

Wat de essentie is, is dat dit land natuurlijk duidelijk voldoet aan het vereiste van integer bestuur. Dat is het fantastische nieuws, een fantastische nieuwe regering die enorm hoge prioriteit hecht aan het uitroeien van corruptie wat het grootste kwaad in deze samenleving was. Kortom, dat zit wel snor. Het sociaal-economisch beleid wordt op dit moment ontwikkeld, en daar kom ik nu over praten. Maar het is voor mij volstrekt duidelijk datwij hier een hulprelatie gaan beginnen, ja.

VAN DER MATE:

Krijg je dan een lijst van twintig?

HERFKENS:

(%) We hebben het over die zeventien plus drie, steeds. Of het nu achttien plus drie of zeventien plus vier wordt, laten we nu niet dat besluit nu nemen. Kijken hoe lang de hulp nodig is in het land. Het is natuurlijk nu getroffen door een financiële crisis. Het was een land dat hard op weg was geen ontwikkelingsland meer te zijn. Ik veronderstel dat ook deze regering hoopt dat zij niet van hulp al te lang afhankelijk is. Dus ik weet niet over hoeveel jaren we spreken, en hoe structureel de relatie zal zijn. Maar in ieder geval de komende jaren.

VAN DER MATE:

Heeft mevrouw Megawati u ook gevraagd of u de relatie tussen Nederland en Indonesië weer wilde herstellen?

HERFKENS:

Het was duidelijk dat mijn bezoek hier dat betekende, impliceerde. Dus wat dat betreft was die vraag niet nodig. We hebben al concreter zitten praten over in welke sector. Mevrouw Megawati heeft zelf een landbouwachtergrond. (%) Dus dat was één van de punten die aan de orde kwam. Ik zal verder met minister Kwik concreet spreken over wat de prioriteiten zijn hier, waar budgettair de grootste noden liggen en daar zullen we dan verder de details invullen.

VAN DER MATE:

Indonesië wordt dus geen themaland maar een volwaardig ontwikkelingsland waar Nederland volledig steun aan gaat geven?

HERFKENS:

Ja, we gaan hier inderdaad over de volle linie bilateraal hulp verlenen. Er is geen reden om dit land te zeggen: we werken alleen maar aan goed bestuur, want dat impliceert dat het beleid niet goed zou zijn, om het beleid te steunen. Ik heb redenen om aan te nemen, maar daar zijn de gesprekken de komende twee dagen over, dat dat wel snor zit, en dat het beleid zodanig zal zijn dat we gewoon het beleid van het land in brede zin kunnen steunen.

VAN DER MATE:

U bent erg optimistisch, want u heeft al gezegd: qua corruptie gaat het goed, goed bestuur.

HERFKENS:

Ik zeg niet dat het goed gaat. Het is best lastig hier. Als het land corrupt is, draai je het niet van het ene op de andere dag om. Maar de politieke wil staat hier als een paal boven water om dit aan te pakken. Dus wat dat betreft is het de moeite om daar op te vertrouwen. Wat betreft sociaal-economisch beleid heb ik de indruk dat er groot belang wordt gehecht aan zaken als onderwijs voor iedereen, lager onderwijs. Aan armoedebestrijding, decentralisatie, wat zoals u weet een thema in mijn beleid is. Dus watdat betreft klopt dat ook mooi. (%)

(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, fragmenten, FS)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie