Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Moeilijk mengende vloeistoffen beter berekend

Datum nieuwsfeit: 26-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Moeilijk mengende vloeistoffen beter berekend

Het proefschrift van Arne Bollen gaat over diffusie bij het mengen van niet-ideale vloeistoffen. Een voorbeeld van diffusie is een scheutje siroop dat oplost in een kopje water. Ook zonder roeren zal de siroop na verloop van tijd volledig gelijkmatig over het water verdeeld zijn. Hoe lang dat duurt hangt van verschillende factoren af, zoals de temperatuur, de grootte en massa van de moleculen die moeten mengen en de viscositeit van de mengende vloeistoffen. Een voorbeeld van een niet-ideaal mengsel is water en olie, vloeistoffen die niet of moeilijk mengen. Eigenlijk lukt het niet, hoewel er altijd toch wel wat water oplost in de olie en andersom. Ook hier geldt dat de factor temperatuur hier invloed op heeft. Er is zelfs zoiets als een kritisch mengpunt. Onder die temperatuur mengen de niet-ideale vloeistoffen niet, erboven wel. Voor het beschrijven van de diffusie stelde Bollen een model op dat gebruik maakt van de zogenaamde Maxwell-Stefanvergelijkingen. Eerst probeert hij te bewijzen dat die vergelijkingen diffusie altijd goed beschrijven, ook bij temperaturen vlakbij het kritisch mengpunt. De metingen die daarvoor nodig zijn, bleken echter niet nauwkeurig genoeg voor een definitief bewijs. Het model bleek wel uitstekend bruikbaar voor het beschrijven van de mengprocessen bij vloeistof-vloeistofextractie. Dat is een scheidingsproces dat in de chemische industrie gebruikt wordt. Als voorbeeld noemt Bollen benzeen verontreinigd met methanol. Als de benzeen geschud wordt met water - waarmee het niet mengt - neemt het water het merendeel van de methanol op. Hoewel het model bij dit proces goed bruikbaar bleek, is er een uitzondering. Soms ontstaat tijdens zo'n extractie in een van beide fasen een mist van zeer fijne druppels. Het extractiemodel bleek niet in staat dit fenomeen op een bevredigende manier te beschrijven. Dit duidt er op dat andere verschijnselen, die niet in het model zijn opgenomen, een belangrijke rol spelen.

Bollen (Groningen, 1966) studeerde technische scheikunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Technische scheikunde van de RUG. NWO financierde het onderzoek.

Datum en tijd

vrijdag 26 november 1999, 14.15 uur

Promovendus

A.M. Bollen, tel. (050)363 48 85 (werk)

Proefschrift

Collected tales on mass transfer in liquids

Promotor

prof.ir. J.A. Wesselingh

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie