Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beroep ziekenfonds OZB tegen vastgestelde budget ongegrond

Datum nieuwsfeit: 26-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ziekenfondsraad

nr. 99/03

26 oktober 1999

Beroep ziekenfonds OZB tegen vastgestelde budget ongegrond

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroep van ziekenfonds OZB uit Hengelo tegen het door de Ziekenfondsraad (sinds 1 juli: het College voor zorgverzekeringen, CVZ) voor hem vastgestelde budget voor 1999, ongegrond verklaard.

Met ingang van 1999 is in de budgettering van de ziekenfondsen het zogenoemde verzekeringsgrondcriterium ingevoerd. De invoering van dit criterium is een verfijning van het al in het model aanwezige kenmerk arbeidsongeschiktheid. Uit onderzoek van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO) is gebleken dat verzekerden in loondienst of behorend tot de categorie VUT(en hun medeverzekerden) aantoonbaar en significant lagere medische kosten genereren dan bijvoorbeeld arbeidsongeschikten of andere uitkeringsgerechtigden.

Op grond van dit onderzoek heeft de minister dan ook besloten tot introductie van de verzekeringsgrondfactor. Het CVZ heeft vervolgens deze nieuwe factor meegenomen in zijn beleidsregels. De introductie van het nieuwe criterium betekent ondermeer dat een ziekenfonds voor zijn werknemersverzekerden een relatief lager budget krijgt dan voor zijn uitkeringsgerechtigde verzekerden. De OWM Onafhankelijke Ziekenfonds Bedrijven u.a. (OZB) is een relatief klein ziekenfonds dat overwegend werknemers in zijn verzekerdenbestand heeft. Dit ziekenfonds heeft beroep ingesteld tegen het voor hem vastgestelde budget voor 1999.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie