Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Steun voor multimediaprojecten van Vlaamse uitgevers

Datum nieuwsfeit: 26-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 1999

Steun voor multimediaprojecten van Vlaamse uitgevers

Op voorstel van Vlaams minister van Media Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering beslist om in het kader van de digitale diversificatie in de Vlaamse geschrevenperssector 1999 steun toe te kennen aan vier multimediaprojecten van Vlaamse uitgevers.

In het kader van het Protocol met de geschrevenperssector was overeengekomen om de rechtstreekse steun aan de geschreven pers te herzien in de richting van steun aan multimediaprojecten. De toekomst van de kranten en weekbladen hangt immers mee af van de mate waarin ze inspelen op de informatiemaatschappij. De klemtoon werd daarbij gelegd op de versterking van de redacties door onder meer een digitale valorisatie van het actuele en gearchiveerde journalistieke werk.

Er werd een oproep gedaan aan de uitgevers van de opiniepers om voorstellen in te dienen. Deze voorstellen werden beoordeeld door het IWT, de professoren Guido Fauconnier en Luc Boullart, en de administratie Media. Aan de hand van een aantal criteria werd een lijst opgesteld van de projecten. De best gerangschikte projecten kwamen voor steun in aanmerking.

In totaal zal er steun worden verleend aan vier projecten. De Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV krijgt voor het project Standby Mail een bedrag van 8,8 miljoen fr. Met dit project wil de VUM een platform ontwikkelen om e-maildiensten op maat aan te bieden aan de lezers. 9 miljoen steun gaat naar Uitgeversbedrijf Tijd NV voor het project Tijd Agent. Met Tijd Agent wenst de uitgever een agentsysteem te ontwikkelen dat toelaat om op basis van persoonlijke interesses van gebruikers of via een selectie van een aparte redactie, gegevens te selecteren uit de verschillende databanken van de Tijd. Hoste NV ontvangt een subsidie van 5,2 miljoen fr. voor de ontwikkeling van een 'Digital Assesment Management System', een centrale databank die geschreven teksten, volledige pagina's, infografieken, persberichten, statische beelden, bewegende beelden en audio-opnames bevat. Tot slot krijgt de Regionale Uitgeversgroep NV een subsidie van 4,4 miljoen voor de ontwikkeling van haar project "een krant met een context". Bij dit project staat het onderzoek en de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke manier (spraakinterface) om geschreven of ingesproken artikels te verrijken met contextuele informatie, om op basis hiervan een kwalitatief hoogstaande classificatie van artikels bekomen in een kennisdatabank, centraal.

info : Hilde De Coen, raadgever Media kabinet minister van Mechelen, tel. (02) 553 64 11 e-mail: (kabinet.vanmechelen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie