Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling en klein symposium: Dutchtown

Datum nieuwsfeit: 27-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 10 november 1999

Dutchtown

tentoonstelling en klein symposium

27 november 1999 tot en met 6 februari 2000

In de Balkonzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is de tentoonstelling Dutchtown - Het stadscentrum van Almere door OMA/Rem Koolhaas te zien. Centraal staat daarin het toekomstige stadscentrum van Almere, dat is ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture (OMA), geleid door Rem Koolhaas.

de tentoonstelling De expositie gaat vooral over het proces dat ten grondslag ligt aan het tot stand komen van het stadscentrum van Almere. Daarom komen ook de motieven en argumenten aan bod van OMA's partners: de gemeente Almere en de ontwikkelaars MAB en Blauwhoed. De Balkonzaal wordt tijdens de tentoonstelling 'aangekleed' en ingericht als een vergaderzaal. In het hart van de tentoonstelling staat een glazen tafel met een lengte van 18 meter, waarin circa 50 werkmaquettes gepresenteerd worden. Op een beeldscherm aan het hoofd van de tafel zijn videobeelden te zien van een grote presentatiemaquette, zodat het publiek een denkbeeldige wandeling door het centrum of een duikvlucht over het centrum kan maken. Op de rand van de tafel staan vijf beeldschermen opgesteld, waarop hoofdfiguren uit het ontwikkelingsproces van het stadscentrum aan het woord komen, waaronder Rem Koolhaas van het OMA, de betrokken wethouder van Almere en één van de ontwikkelaars. De linkerwand van de Balkonzaal toont de karakteristieken van Dutchtown in beeld en plattegrond. De rechterwand wordt behangen met de architectonische ontwerpen voor het centrum: onder andere het popcentrum, de bioscoop en de parkeergarage.

een nieuw centrum De eerste delen van Almere ontstonden een kwart eeuw geleden. De stad werd gebouwd in de poldervlakte en wat ze ontbeerde was niet alleen een context, maar ook een historische kern. Enkele jaren geleden besloot men de steeds uitgestelde droom van een echt stadshart te vervullen via de uitvoering van een ontwerp van het OMA. Inmiddels is het ontwerp van Almeres nieuwe centrum zo ver dat verschillende architecten bezig zijn met de uitwerking van planonderdelen; daarvoor zijn onder andere Alsop & Störmer, de Architekten Cie., Claus en Kaan en Kazuyo Sejima uitgenodigd.

Het centrum van Almere wordt door de gemeente nadrukkelijk voorgesteld als een plek van concentratie en centraliteit. Daarmee heeft men gekozen voor een traditionele opvatting van het stadscentrum als geografisch en programmatisch middelpunt van de stad. Almere wil compleet zijn en voorziet zelf in alles wat er nog niet is: een wereldhandelscentrum, een gezellige stadskern en zelfs een, vanuit Wallonië aangesleept, historisch kasteel.

OMA's oplossing In 1994 zijn de uitgangspunten van de Nota Centrum Almere 2005 geformuleerd en is een meervoudige opdracht voor het ontwerp van een centrum van Almere verleend aan vier Nederlandse bureaus, die het programma van de Nota in een stedenbouwkundige visie zouden vertalen. Uitgenodigd werden Gert Urhahn, bureau Quadrat, Teun Koolhaas en het OMA.
In het programma vroeg men om een herkenbaar centrum, iets bijzonders, iets anders: "Een 'overall-thema' zal het centrum van Almere onderscheiden van andere centra. Dit is nodig omdat een historische, karakteristieke bebouwing ontbreekt en de filialen van de landelijke winkelketens de stadscentra in Nederland steeds meer op elkaar doen lijken. Almere hoopt op een attractief stadsbeeld met een skyline, die het vlakke en uitgesmeerde Almere van een concentratiepunt en een markering zal voorzien. Het nieuwe centrum moet Almere een postcard-image verschaffen, een uniek logo dat haar van alle andere steden onderscheidt."
OMA bracht deze wervende frasen op geheel eigen wijze tot uitdrukking. Het nieuwe centrum was in het door OMA geleverde plan niet bescheiden, maar juist sensationeel; niet laag, maar hoog; niet verspreid over het grid, maar geconcentreerd. Het plan werd op 1 december 1994 officieel tot winnaar uitgeroepen.
Van alle locaties die aangewezen waren voor centrumontwikkeling gebruikte het OMA slechts de helft. Een groot deel werd open gelaten als reserveruimte voor latere, onvoorspelbare ontwikkelingen. Alle functies zijn als een spekkoek in dunne lagen op elkaar geplaatst om samen één bouwwerk te vormen, een megastructuur waarin alle functies via korte verticale verbindingen optimaal met elkaar verbonden zijn en waarin gaten en vides voor een visuele verbinding zorgen. Door de intense verbinding van alle stedelijke activiteiten ontstaat een megastructuur: zo is het nieuwe Almere eerder verbonden met de grootstedelijke architectuur van de jaren zestig dan met de pittoreske impuls waarmee in de jaren zeventig aan Almere Haven werd begonnen.

tentoonstelling en publicatie Het NAi heeft verschillende redenen om aan dit project in Almere een tentoonstelling en een publicatie te wijden. Ten eerste is de kwestie van de identiteit van het stadscentrum één van de belangrijkste culturele opgaven van dit moment. Daarnaast is het project ook van belang als stedenbouwkundige illustratie van de werking van het poldermodel. In het ontwerp krijgt de diversiteit aan belangen een vorm. Tenslotte is het nieuwe Almere ook van betekenis als onderdeel van het oeuvre van het OMA, dat inmiddels een grote thematische rijkdom kent.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij NAi Uitgevers de publicatie Dutchtown - OMA's meesterproef in Almere, geschreven door Floris Alkemade, Bernard Colenbrander en Michelle Provoost. Nederlandse editie NLG 49,50, Engelse editie NLG 55,00.

symposium Ter gelegenheid van de opening wordt een klein symposium georganiseerd:

Dutchtown
21th Century Core
Vrijdag 26 november 1999 om 15.30 uur

De steden hebben zich ontwikkeld tot verspreide velden, waarin de rol van het traditionele centrum deels overgenomen is door perifere kernen gevormd door winkelcentra of kantoorparken langs de snelweg. In het buitenland - met name in de Verenigde Staten - is deze ontwikkeling veel verder voortgeschreden dan in Nederland, waar het historische centraal gelegen centrum nog steeds gekoesterd wordt als voornaamste identiteitsdrager van de stad. De revitalisering van de stad wordt hier in de eerste plaats als een binnenstedelijke kwestie gezien. Desnoods wordt de zo gezochte historische identiteitsdrager zelfs nagebootst in nieuw, postmodern repertoire, waar het recente Haagse 'Resident'-project een goed voorbeeld van is. In Almere was in de verste verten geen historische context aanwezig om inspiratie voor een centrum aan te ontlenen. Toch is ook hier een ontwerp tot stand gekomen met de traditionele kenmerken van dichtheid, compactheid en congestie. Hebben alle modernistische modellen voor centraliteit, voor 'core' gefaald? Zijn er nieuwe modellen voor het 21ste eeuwse stadscentrum? Is dichtheid synoniem aan collectiviteit? Wat is het verschil tussen de Resident en Almere-centrum? En in hoeverre is in de nieuw aangelegde centra nog te spreken van werkelijke openbaarheid?

programma o Welkomstwoord door Kristin Feireiss, directeur van het NAi o Lezing: 'The New Almere' door Bernard Colenbrander/Michelle Provoost o Lezing: 'The Public Domain According to OMA' door Michael Speaks o Lezing: 'Back to Holland, Back to Almere' door Rem Koolhaas o Ronde tafelgesprek

Aansluitend volgt van 17.30 uur - 18.00 uur het openingsprogramma.

formulier U wordt vriendelijk verzocht vóór vrijdag 19 november 1999 met onderstaand formulier te laten weten of u aanwezig bent bij het symposium 21st Century Core.

(_) - de heer
(_) - mevrouw
Naam ________________________________________
Medium ________________________________________ Adres ________________________________________
________________________________________
Postcode __________
Plaats ________________________________________ Telefoon ________________________________________ E-mail ________________________________________ U kan nu dit formulier versturen: Versturen
of alles wissen: Wis alles

Het symposium is gratis toegankelijk.


De tentoonstelling Dutchtown werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Ontwikkelingscombinatie Almere Hart C.V., de gemeente Almere, De Weger Architecten- en Ingenieursbureau bv, Thomson Multimedia, Meubelwarenhuis Hangar 10.


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: dinsdag, 16 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...