Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling en klein symposium: Dutchtown

Datum nieuwsfeit: 27-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 10 november 1999

Dutchtown

tentoonstelling en klein symposium

27 november 1999 tot en met 6 februari 2000

In de Balkonzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is de tentoonstelling Dutchtown - Het stadscentrum van Almere door OMA/Rem Koolhaas te zien. Centraal staat daarin het toekomstige stadscentrum van Almere, dat is ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture (OMA), geleid door Rem Koolhaas.

de tentoonstelling De expositie gaat vooral over het proces dat ten grondslag ligt aan het tot stand komen van het stadscentrum van Almere. Daarom komen ook de motieven en argumenten aan bod van OMA's partners: de gemeente Almere en de ontwikkelaars MAB en Blauwhoed. De Balkonzaal wordt tijdens de tentoonstelling 'aangekleed' en ingericht als een vergaderzaal. In het hart van de tentoonstelling staat een glazen tafel met een lengte van 18 meter, waarin circa 50 werkmaquettes gepresenteerd worden. Op een beeldscherm aan het hoofd van de tafel zijn videobeelden te zien van een grote presentatiemaquette, zodat het publiek een denkbeeldige wandeling door het centrum of een duikvlucht over het centrum kan maken. Op de rand van de tafel staan vijf beeldschermen opgesteld, waarop hoofdfiguren uit het ontwikkelingsproces van het stadscentrum aan het woord komen, waaronder Rem Koolhaas van het OMA, de betrokken wethouder van Almere en één van de ontwikkelaars. De linkerwand van de Balkonzaal toont de karakteristieken van Dutchtown in beeld en plattegrond. De rechterwand wordt behangen met de architectonische ontwerpen voor het centrum: onder andere het popcentrum, de bioscoop en de parkeergarage.

een nieuw centrum De eerste delen van Almere ontstonden een kwart eeuw geleden. De stad werd gebouwd in de poldervlakte en wat ze ontbeerde was niet alleen een context, maar ook een historische kern. Enkele jaren geleden besloot men de steeds uitgestelde droom van een echt stadshart te vervullen via de uitvoering van een ontwerp van het OMA. Inmiddels is het ontwerp van Almeres nieuwe centrum zo ver dat verschillende architecten bezig zijn met de uitwerking van planonderdelen; daarvoor zijn onder andere Alsop & Störmer, de Architekten Cie., Claus en Kaan en Kazuyo Sejima uitgenodigd.

Het centrum van Almere wordt door de gemeente nadrukkelijk voorgesteld als een plek van concentratie en centraliteit. Daarmee heeft men gekozen voor een traditionele opvatting van het stadscentrum als geografisch en programmatisch middelpunt van de stad. Almere wil compleet zijn en voorziet zelf in alles wat er nog niet is: een wereldhandelscentrum, een gezellige stadskern en zelfs een, vanuit Wallonië aangesleept, historisch kasteel.

OMA's oplossing In 1994 zijn de uitgangspunten van de Nota Centrum Almere 2005 geformuleerd en is een meervoudige opdracht voor het ontwerp van een centrum van Almere verleend aan vier Nederlandse bureaus, die het programma van de Nota in een stedenbouwkundige visie zouden vertalen. Uitgenodigd werden Gert Urhahn, bureau Quadrat, Teun Koolhaas en het OMA.
In het programma vroeg men om een herkenbaar centrum, iets bijzonders, iets anders: "Een 'overall-thema' zal het centrum van Almere onderscheiden van andere centra. Dit is nodig omdat een historische, karakteristieke bebouwing ontbreekt en de filialen van de landelijke winkelketens de stadscentra in Nederland steeds meer op elkaar doen lijken. Almere hoopt op een attractief stadsbeeld met een skyline, die het vlakke en uitgesmeerde Almere van een concentratiepunt en een markering zal voorzien. Het nieuwe centrum moet Almere een postcard-image verschaffen, een uniek logo dat haar van alle andere steden onderscheidt."
OMA bracht deze wervende frasen op geheel eigen wijze tot uitdrukking. Het nieuwe centrum was in het door OMA geleverde plan niet bescheiden, maar juist sensationeel; niet laag, maar hoog; niet verspreid over het grid, maar geconcentreerd. Het plan werd op 1 december 1994 officieel tot winnaar uitgeroepen.
Van alle locaties die aangewezen waren voor centrumontwikkeling gebruikte het OMA slechts de helft. Een groot deel werd open gelaten als reserveruimte voor latere, onvoorspelbare ontwikkelingen. Alle functies zijn als een spekkoek in dunne lagen op elkaar geplaatst om samen één bouwwerk te vormen, een megastructuur waarin alle functies via korte verticale verbindingen optimaal met elkaar verbonden zijn en waarin gaten en vides voor een visuele verbinding zorgen. Door de intense verbinding van alle stedelijke activiteiten ontstaat een megastructuur: zo is het nieuwe Almere eerder verbonden met de grootstedelijke architectuur van de jaren zestig dan met de pittoreske impuls waarmee in de jaren zeventig aan Almere Haven werd begonnen.

tentoonstelling en publicatie Het NAi heeft verschillende redenen om aan dit project in Almere een tentoonstelling en een publicatie te wijden. Ten eerste is de kwestie van de identiteit van het stadscentrum één van de belangrijkste culturele opgaven van dit moment. Daarnaast is het project ook van belang als stedenbouwkundige illustratie van de werking van het poldermodel. In het ontwerp krijgt de diversiteit aan belangen een vorm. Tenslotte is het nieuwe Almere ook van betekenis als onderdeel van het oeuvre van het OMA, dat inmiddels een grote thematische rijkdom kent.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij NAi Uitgevers de publicatie Dutchtown - OMA's meesterproef in Almere, geschreven door Floris Alkemade, Bernard Colenbrander en Michelle Provoost. Nederlandse editie NLG 49,50, Engelse editie NLG 55,00.

symposium Ter gelegenheid van de opening wordt een klein symposium georganiseerd:

Dutchtown
21th Century Core
Vrijdag 26 november 1999 om 15.30 uur

De steden hebben zich ontwikkeld tot verspreide velden, waarin de rol van het traditionele centrum deels overgenomen is door perifere kernen gevormd door winkelcentra of kantoorparken langs de snelweg. In het buitenland - met name in de Verenigde Staten - is deze ontwikkeling veel verder voortgeschreden dan in Nederland, waar het historische centraal gelegen centrum nog steeds gekoesterd wordt als voornaamste identiteitsdrager van de stad. De revitalisering van de stad wordt hier in de eerste plaats als een binnenstedelijke kwestie gezien. Desnoods wordt de zo gezochte historische identiteitsdrager zelfs nagebootst in nieuw, postmodern repertoire, waar het recente Haagse 'Resident'-project een goed voorbeeld van is. In Almere was in de verste verten geen historische context aanwezig om inspiratie voor een centrum aan te ontlenen. Toch is ook hier een ontwerp tot stand gekomen met de traditionele kenmerken van dichtheid, compactheid en congestie. Hebben alle modernistische modellen voor centraliteit, voor 'core' gefaald? Zijn er nieuwe modellen voor het 21ste eeuwse stadscentrum? Is dichtheid synoniem aan collectiviteit? Wat is het verschil tussen de Resident en Almere-centrum? En in hoeverre is in de nieuw aangelegde centra nog te spreken van werkelijke openbaarheid?

programma o Welkomstwoord door Kristin Feireiss, directeur van het NAi o Lezing: 'The New Almere' door Bernard Colenbrander/Michelle Provoost o Lezing: 'The Public Domain According to OMA' door Michael Speaks o Lezing: 'Back to Holland, Back to Almere' door Rem Koolhaas o Ronde tafelgesprek

Aansluitend volgt van 17.30 uur - 18.00 uur het openingsprogramma.

formulier U wordt vriendelijk verzocht vóór vrijdag 19 november 1999 met onderstaand formulier te laten weten of u aanwezig bent bij het symposium 21st Century Core.

(_) - de heer
(_) - mevrouw
Naam ________________________________________
Medium ________________________________________ Adres ________________________________________
________________________________________
Postcode __________
Plaats ________________________________________ Telefoon ________________________________________ E-mail ________________________________________ U kan nu dit formulier versturen: Versturen
of alles wissen: Wis alles

Het symposium is gratis toegankelijk.


De tentoonstelling Dutchtown werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Ontwikkelingscombinatie Almere Hart C.V., de gemeente Almere, De Weger Architecten- en Ingenieursbureau bv, Thomson Multimedia, Meubelwarenhuis Hangar 10.


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: dinsdag, 16 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie