Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ongevalssimulanten helpen bij lessen Rode Kruis

Datum nieuwsfeit: 27-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Ongevalssimulanten van het Rode Kruis verhogen nogmaals het levensechte gehalte van de lessen eerste hulp

Op 27 en 28 november 1999 verzamelen 250 ongevalssimulanten voor een studieweekend in De Haan. In intensieve praktijklessen zullen deze rodekruisvrijwilligers 'nieuwe letsels' leren simuleren als chemische brandwonden, rugletsel en galkoliek. Voor de eerste keer zal ook de emotionele toestand van omstaanders en familieleden van slachtoffers worden aangeleerd zodat dit voortaan in alle eerstehulpcursussen van het Rode Kruis kan aan bod komen.

Ongevalssimulanten zorgen voor een belangrijke meerwaarde tijdens de vorming van hulpverleners en ziekenwagenpersoneel maar ook tijdens de 'gewone' eerstehulpcursussen voor de bevolking. Om een ongevalssituatie zo realistisch mogelijk na te bootsen, worden levensechte verwondingen gesimuleerd met make-up. De ongevalssimulant speelt ook slachtoffer, hij acteert en reageert op de hulpverlening. Op die manier kunnen cursisten hun bereidheid tot handelen, het correct inschatten van de ernst en hun hulpverlening onmiddellijk evalueren en bijschaven. Zo wordt door de kreunende en paniekerige slachtoffers met net-echte verwondingen de hulpverlening een stuk realiteit en net-echte ervaring.

Het Rode Kruis besteedt dan ook veel belang aan een grondige opleiding van zijn ongevalssimulanten. Naast de nodige algemene theorie over acteren en ensceneren moeten zij bijvoorbeeld weten hoe een bepaalde wond kan ontstaan, welke symptomen hierbij optreden, hoe een slachtoffer hierop reageert, welke voorwerpen er aan te pas komen, op welke wijze de kleding moet gescheurd zijn, waar en hoeveel bloed moet worden aangebracht, welke antwoorden zij op vragen van de hulpverlener moeten geven enz. Ook het grimeren is bij elk letsel verschillend en moet nauwkeurig worden ingeoefend.

Naast hun optreden in eerstehulpcursussen spelen ongevalssimulanten een belangrijke rol bij rampoefeningen. Ook bedrijven die een specifieke noodsituatie willen simuleren, doen regelmatig een beroep op hun deskundigheid.

Brussel, 24 november 1999

Voor meer informatie:
Leen Tullen, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie