Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel aktiviteiten op Internationale Niet-Winkeldag

Datum nieuwsfeit: 27-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Record-aantal aktiviteiten op Internationale Niet-Winkeldag, zaterdag 27 november

Sint-Michielsgestel, 11 november 1999. - De Internationale Niet- Winkeldag, op zaterdag 27 november, zal dit jaar uitbundiger worden gevierd dan ooit. Alleen al in Nederland zijn er aktiviteiten in zeker 25 plaatsen (vorig jaar 20). Wereldwijd doen er minstens 19 landen mee (vorig jaar 15). Wereldwijd is het de achtste Buy Nothing Day. In Nederland is het dit jaar voor de vijfde keer Niet-Winkeldag.

Buy Nothing Day/Niet-Winkeldag kan worden gezien als een 'bevrijdingsdag van het konsumentisme'. Het is een dag van vrolijk en kritisch protest tegen de Westerse overkonsumptie, de ongelijke verdeling van welzijn en welvaart wereldwijd en de invloed van reklame op ons dagelijks leven. Wereldwijd staat de Niet-Winkeldag in het teken van 'Genoeg is genoeg!' De Niet-Winkeldag wil een dag per jaar een ander geluid laten horen dan wat de reklame ons 365 dagen per jaar toeschreeuwt. Aan de lokroep 'koop meer' voegen konsuminderaars slechts een woord toe: Waarom?

Nederlandse Niet-Winkeldag

In Nederland spelen de Niet-Winkeldagaktiviteiten zich vooral af op straat, tussen het winkelend publiek. De aktievormen varieren van straattheater en muziek, tot het inrichten van rust-zones voor gestresste konsumenten en het uitdelen van kadobonnen voor niet- materiele geschenken, vrijstellingscertifikaten of gratis soep. Favoriet dit jaar zijn kramen waar 'ooit-gekregen-maar-nooit- gebruikte' kadootjes kunnen worden ingeleverd of omgeruild. De plaatselijke aktiviteiten worden uitgevoerd door samenwerkings- verbanden van verschillende maatschappelijke organisaties, veelal milieu- en ontwikkelingsgroepen, lokale ruilhandelkringen (LETS), kerkelijke groepen en kritische konsumenten. Aan de akties doen ook opvallend veel jongeren mee.
De plaatsen waar Niet-Winkeldagaktiviteiten in voorbereiding zijn, zijn: Amersfoort, Arnhem, Assen, Bilthoven, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Geldrop, Gouda, Heerlen, Hellevoetsluis, Hilversum, Houten, Leeuwarden, Leiden, Meppel, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

Vijf jaar Niet-Winkeldag in Nederland

De Niet-Winkeldag heeft vooral een symbolische betekenis en richt zich nadrukkelijk niet tegen winkeliers. Doel van de dag is om de Westerse konsumptiepatronen aan de orde te stellen. De negatieve aspekten van ongebreidelde konsumptie en het aanreiken van duurzame alternatieven staan centraal. Genieten van wat je hebt, in plaats van treuren om wat je nog niet hebt.

Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, in Sint- Michielsgestel, introduceerde de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland en koordineert sindsdien de Nederlandse Niet-Winkeldagkampagne. De aktieve belangstelling voor dit konsuminder-fenomeen neem ieder jaar toe. De aktivisten die op Niet-Winkeldag de straat op gaan, krijgen over het algemeen veel bijval van het winkelend publiek. Veel mensen herkennen zichzelf in de soms karikaturale theater-acts en vragen spontaan om uitleg en informatie over de bedoeling van de Niet- Winkeldag. Ook blijken veel mensen behoefte te hebben aan praktische suggesties voor een minder milieubelastende en duurzamer leefstijl.

Konsuminderkrant

Om te voldoen aan de groeiende vraag naar informatie heeft Omslag de Konsuminderkrant gemaakt. Deze gratis krant staat boordevol informatie, feiten en cijfers, achtergronden en kritische beschouwingen over ondermeer menselijke behoeften, kinderen en reklame, hoe de ekonomie werkt en suggesties voor het onderwijs. Daarnaast bevat de Konsuminderkrant veel praktische tips en suggesties voor een leuker leven met minder spullen.
De Konsuminderkrant is vanaf 18 november, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle openbare bibliotheken in Nederland. Losse exemplaren zijn ook verkrijgbaar bij Omslag.

Wereldwijde aktiedag

Ook internationaal krijgt Buy Nothing Day steeds meer navolging. Begonnen in 1992, als een persoonlijk initiatief van de Canadees Ted Dave, wordt Buy Nothing Day inmiddels gevierd in minstens 18 landen: Australie, Belgie, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Hongarije, Letland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord- Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Slovenie, Tsjechie en in tal van staten in de VS.

Noten voor de pers:


* Bel voor informatie over de Internationale Niet-Winkeldagkampagne en voor interviews met initiatiefnemers, aktivisten en plaatselijke organisatoren in binnen- en buitenland: 073-5941622 (Marta Resink), 030-2730100 (Dick Verheul) of 026-3645094 (Jack Stoop).


* De Konsuminderkrant 1999 zal op 17 november aan de media worden gepresenteerd, tijdens een perspresentatie in Den Haag. De integrale tekst van de Konsuminderkrant is vanaf 18 november beschikbaar op de website www.ddh.nl/nwd.


* Op de Niet-Winkeldag-website (www.ddh.nl/nwd) is uitvoerige informatie beschikbaar over de Internationale Buy Nothing Day- kampagne, met een overzicht van aktiviteiten in Nederland, nieuws en achtergronden, feiten en cijfers, aktieverslagen van vorig jaar en een overzicht van kontaktpersonen in binnen- en buitenland.


* Het kampagne-logo voor de Nederlandse Niet-Winkeldag werd dit jaar ontworpen door Olivier Rijcken. Dit logo is te downloaden van de website, of wordt u op verzoek toegezonden.


* Het kampagneteam van Omslag staat ook redakteuren en programmamakers van radio en tv graag met raad en daad bij, bijvoorbeeld met audio- visueel materiaal.

Konsuminderen is eerlijk delen

Twintig procent van de wereldbevolking neemt 86% van de wereldwijde konsumptie voor zijn rekening. De overgrote meerderheid van de mensen op deze aardbol moet daarom genoegen nemen met de resterende veertien procent. Dat leidt tot honger en armoede in grote delen van de wereld en tot schending van mensenrechten.
Daarom wordt Niet-Winkeldag vooral gevierd in ekonomisch rijke landen. In deze landen vindt een gigantische overkonsumptie plaats, met een navenant grote milieu-aantasting. Het zijn tevens de kulturen die zich kenmerken door stress en chronisch tijdgebrek, vereenzaming, ontevredenheid, welvaartsziekten en allerlei vormen van verslaving, waaronder koopverslaving!
Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties konkludeerde in 1998 dat ongebreidelde konsumptie de kloof tussen arm en rijk verbreedt. ,,De humanitaire gevolgen van de huidige konsumptiepatronen zijn onaanvaardbaar. De immense ongelijkheid in
konsumptiemogelijkheden heeft geleid tot uitsluiting van meer dan een miljard mensen, die zelfs niet in hun meest elementaire konsumptiebehoeften kunnen voorzien'', aldus het UNDP.

Konsuminderen spaart het milieu

De Westerse leefstijl vormt een bedreiging voor het milieu op aarde. De meest geindustrialiseerde landen hebben de grootste 'ekologische footprints': als je alle beschikbare grond op aarde deelt door het aantal inwoners, is er voor iedere wereldbewoner 1,7 hektare milieugebruiksruimte beschikbaar. De gemiddelde Nederlander legt beslag op 4,7 hektare, vooral omdat we voor onze voedselvoorziening en konsumptiedrift erg veel milieuruimte in andere landen opsouperen. Weliswaar komen er steeds meer milieuvriendelijke produkten en energiezuiniger apparaten, maar daar worden er steeds meer van verkocht. De CO2-uitstoot vertoont al jarenlang een stijging, terwijl die eigenlijk fors zou moeten dalen. De Nationale Milieubalans van het RIVM noemt als belangrijkste oorzaak: de toegenomen konsumptie. De Niet-Winkeldagkampagne sluit aan bij de wereldwijde afspraak om 'niet-duurzame produktie- en konsumptiepatronen te reduceren en te elimineren' (artikel 8 Verklaring van Rio, UNCED, 1992)

Leven op te grote voet

Niet alleen in humanitair en ekologisch opzicht leven Westerse wereldburgers op veel te grote voet, ook financieel! Om mee te (kunnen) blijven doen aan de rat-race, steken steeds meer mensen zich in de schulden. De Nederlandse banken verleenden het afgelopen jaar 15% meer konsumptief krediet (totaal 6 miljard), waarmee het totaalbedrag aan uitstaande schulden voor konsumptieve kredieten steeg naar bijna 30 miljard gulden. Nederland stond eind september voor ruim 9,5 miljard in het rood (bron CBS). Steeds meer mensen zijn niet in staat om die schulden af te betalen. Bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet werd dit jaar 21% meer verzoeken voor schuldsanering ingediend (totaal 40.000). Dat is een verdubbeling in acht jaar tijd.

Genoeg is genoeg!
De reklame-industrie en de konsumptiekultuur kreeren een vrijwel onstilbare honger naar steeds meer. Op Niet-Winkeldag worden konsumenten uitgenodigd om tenminste een dag per jaar te zeggen: Genoeg is genoeg!

De omslag naar een minder jachtige en minder konsumptieve leefstijl begint zich gaandeweg af te tekenen. Het NIPO konkludeerde onlangs dat driekwart van de Nederlandse bevolking zich ergert aan overmatige reklame. En uit een onderzoek van bureau Trendbox bleek dat een groeiend aantal mensen er geen probleem mee zou hebben om financieel een stap terug te doen in ruil voor een rustiger en prettiger sociaal leven. De Niet-Winkeldag geeft deze nieuwe trend een extra impuls.


* Zaterdag 27 november: Niet-Winkeldag * * Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@antenna.nl) Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100
-------------------------------------------------------------------- Please send us only messages in plain ASCII. No attachments. Thanks!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...