Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking 40.000ste Certificaat Veilig Wonen

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Utrecht, plaats: Houten 11/29/99

Uitreiking 40.000ste Certificaat Veilige Woning/ Succes Politiekeurmerk Veilig Wonen in regio Utrecht krijgt landelijk vervolg.

Aantal woninginbraken met meer dan de helft gedaald.

De woninginbraakpreventie in de regio Utrecht is dusdanig succesvol, dat deze aanpak steeds meer navolging krijgt in het land. Sinds de start van het project zijn in de Utrechtse regio 40.000 woningen voorzien van het Certificaat Veilige Woning. Dat is meer dan de helft van het landelijke totaal. Het aantal woninginbraken is met meer dan de helft gedaald. De politie werkt in het project nauw samen met gemeenten, woningcorporaties, architecten, stedenbouwkundigen, bouwondernemingen, beveiligings- en lokale bedrijven en uiteraard de bewoners.

Feestelijke uitreiking 40.000ste certificaat.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdagochtend 1 december wordt het 40.000ste Certificaat Veilige Woning in het gemeentehuis van Houten uitgereikt. Bovendien worden die ochtend twee belangrijke stappen gezet naar de meer landelijke aanpak van de woninginbraakpreventie. Ten eerste geeft bouwonderneming Dura Bouw in Houten een intentieverklaring af dat zij alle toekomstig te bouwen woningen van materiaal met het Politiekeurmerk Veilig Wonen gaat voorzien. Directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid drs.A.H.C. Annink van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontvangt daarna uit handen van de Utrechtse korpschef mr.P. Vogelzang het eerste exemplaar van het handboek 'Met het keurmerk de wijk in'. Ook worden de eerste resultaten bekendgemaakt van het overleg dat de politie maandag 29 november voert met de beveiligingsbedrijven over de intensieve samenwerking die idealiter tussen beide de komende jaren is te bereiken.

Politiekeurmerk.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is de afgelopen vijf jaar tot stand gekomen door de vruchtbare publiek-private samenwerking van de politie met onder andere gemeenten, woningcorporaties, verzekeraars en beveiligingsbedrijven. De politie coördineert de activiteiten van de samenwerkende organisaties in de regio en vervult vaak de rol van spelverdeler. Een certificaat kan worden afgegeven voor woningen, complexen en wijken die voldoen aan voorgeschreven eisen voor inbraak- en brandpreventie en sociale veiligheid. Er bestaan keurmerken voor nieuwbouw en bestaande bouw. Een certificaat is vijf jaar geldig. Over de inhoud en kwaliteit van het Politiekeurmerk waakt een landelijke Raad van Toezicht. In dit adviesorgaan van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zullen zijn vertegenwoordigd de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Aedes (de koepelorganisatie van de woningbouwcorporaties), verzekeraars, de beveiligingsbranche, brandweer en politie.

Handboek.

Het handboek 'Met het keurmerk de wijk in' is een leidraad voor de landelijke invoering van dit politiekeurmerk in de komende vijf jaar. Het handboek beschrijft welke activiteiten landelijk zijn geregeld en wat de regio's zelf moeten opzetten. De cruciale hoofdlijnen van de keurmerkgebonden inbraakpreventie zijn vastgelegd in voorstellen waarover alle partijen binnenkort definitieve afspraken maken. Daarbinnen kunnen gemeenten, politiekorpsen en bedrijven de organisatie regionaal inkleuren. De verwachting is dat volgend jaar alle 25 politieregio's een begin maken met de invoering van het keurmerk volgens het handboek. Over vijf jaar moeten ten minste 600.000 woningen in Nederland zijn gecertificeerd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Nu zijn dat landelijk circa 80.000 woningen. De Politie Regio Utrecht zal haar aanpak blijven richten op nieuwbouw, en woningen en wijken met een verhoogd inbraakrisico.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie