Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek besteding leerwerkgelden BSM afgerond

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Onderzoek besteding leerwerkgelden BSM afgerond

Bij de afwikkeling van de subsidierelatie met Stichting Begeleidende Stap in de Maatschappij (BSM), heeft het gemeentebestuur besloten een bedrag van 235.000 gulden terug te vorderen. Uit een onderzoek van de gemeentelijke accountant blijkt dat dit subsidiebedrag niet conform de subsidievoorwaarden is besteed; er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op fraude.

Op 17 maart jl. heeft de raad besloten dat leerwerkprojecten vanaf 1 januari 2000 bij één rechtspersoon moeten worden ondergebracht. Daartoe is een fusieproces gestart tussen Stichting BSM en Stichting Voorwerk. In de tussenrapportage uit juni werd gemeld dat het fusieproces was gestrand. Op basis van die rapportage heeft het College van Burgemeester en Wethouders op 29 juni jl. besloten om vanaf het jaar 2000 geen leerwerkprojecten meer in te kopen bij BSM. Tevens is daarbij besloten om, voor de jaren 1996-1997-1998, de gemeentelijke accountant de besteding subsidiegelden door BSM-behe0e10r te laten onderzoeken.

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn ten eerste dat de rechtmatige besteding van de subsidiegelden tot een bedrag van 170.000 gulden niet is te controleren. BSM-beheer heeft dit geld betaald aan de stichting SOBER; deze stichting maakt samen met o.a. BSM-beheer, BSM-products Nijmegen en BSM-PM deel uit van BSM. Omdat geen inzage in de onderliggende stukken van de Stichting SOBER is verleend, kan niet worden vastgesteld welke diensten voor dit geld zijn geleverd. Ten tweede is een gesubsidieerd project Randgroepjongeren(20.000 gulden) niet doorgegaan. En tot slot is een aantal onkostendeclaraties van het bestuur en de directie, met een totaalbedrag tussen de 45.000 en 60.000 gulden, niet te verantwoorden in relatie tot de leerwerkprojecten. In totaal heeft de gemeente over de periode
1996-1998 1.926.000 gulden aan BSM ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van leerwerkprojecten.

Het gemeentebestuur overlegt met het bestuur van BSM-beheer over de wijze van terugbetaling. Indien er geen overeenstemming wordt bereikt, zal de gemeente tot juridische maatregelen overgaan.

De gemeente probeert inmiddels zoveel mogelijk personeelsleden van BSM te herplaatsen bij Stichting Technische School Jonkerbosch en Stichting Voorwerk. Het gaat hierbij ook om personeelsleden die vanuit de additionele arbeid (WIW/ID) worden gefinancierd. Jongeren die in aanmerking komen voor een leerwerktraject kunnen terecht bij Stichting Voorwerk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie