Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Religieus georiënteerde kunst

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Religieus georiënteerde kunst verdient meer aandacht

Kunst die niet in opdracht van een kerk is gemaakt maar wel verwijzingen naar een religie bevat. Niet bepaald een favoriet onderwerp van kunsthistorici en theologen. "Die verwaarlozing is onterecht", zegt promovendus Joost de Wal. "Verwijzingen naar religies vormen een belangrijk onderdeel van de identiteit van hedendaagse Nederlandse kunst". Zo kon men tussen 1945 en de late jaren zestig elk jaar wel naar een tentoonstelling van Nederlandse christelijke kunst. Steeds vaker sluit deze kunst aan bij modernistische stijlen als abstracte kunst en popart. Maar ook andere religies hebben hun sporen nagelaten in de naoorlogse kunst. Oosterse religies zoals het zenboeddhisme waren - met name voor abstract werkende kunstenaars - in de jaren vijftig en zestig populaire inspiratiebronnen. Na een afname van religieus georiënteerde kunst na de late jaren zestig volgt in de jaren tachtig een opleving. De Wal: "Verscheidenheid is het kenmerk van de jaren tachtig. Verscheidenheid door de verschillende manieren waarop christelijke thema's in beeld worden gebracht maar ook verscheidenheid door de verschillende soorten verwijzingen naar andere religies". Zo komen oosterse religies terug in de vorm van erotische symbolen uit het tantrisme (hindoeïsme). Joodse kunstenaars geven in hun werk een persoonlijk commentaar op de joodse religie en cultuur. En weer andere kunstenaars 'citeren' uit de religieuze kunst van schriftloze volken als de Aborigines als om uiting te geven aan het verlangen naar een nieuwe eenheid van kunst en leven. De Wal: "De kunstenaar van de jaren tachtig is mondig en eigenzinnig. Hij zoekt vragend, tastend maar ook kritisch zijn weg door de wereld van religie. Dit brengt hem niet alleen tot een 'kunst zonder kerk', maar ook tot een zeer persoonlijke invulling van de religieuze aspecten".

De Wal (Huizen, 1960) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Christendom en Jodendom van de RUG.

Datum en tijd

maandag 29 november 1999, 16.00 uur

Promovendus

J. de Wal

Proefschrift

Kunst zonder kerk. Aspecten van religie in de Nederlandse autonome beeldende kunst tussen 1945 en 1990, met bijzondere aandacht voor de jaren tachtig

Promotores

prof.dr. J. Roldanus, prof.dr. A. von Graevenitz

Faculteit

godgeleerdheid en godsdienstwetenschap

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie