Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jan Mulder met drie piloten naar Paralympics Sydney

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. BOND VOOR AANGEPASTE SPORTEN

Jan Mulder met drie piloten naar Paralympics Sydney

Bunnik, 29 november 1999 - Tandemrijder Jan Mulder uit Twello is door de NEBAS, de Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten, genomineerd voor de Paralympics van Sydney 2000. De veertiger weet van geen ophouden. Hij is degene die vanaf Barcelona 1992 het wielrennen als Paralympische sport glans geeft. Zowel in Barcelona (1992) als in Atlanta (1996) stond hij op de hoogste tree. De toevoe-ging 'mits vormbehoud', die de NEBAS bij alle nominaties maakt, is in het geval van Mulder overbodig. Hij traint al vele jaren dagelijks dat de stukken er vanaf vliegen. Sydney 2000 moet voor hem de bekroning worden van een indrukwekkende sportcarrière.

Voorrijders
Op het onderdeel wielrennen op de Paralympics wedijveren blinden en slechtzienden op de tandem om de gouden plak. De voorrijder of 'piloot' is overigens de enige valide sporter die tijdens de Paralympics een medaille kan winnen. Mulder behoort tot de absolute wereldtop en is in vele opzichten een voorbeeld. Tijdens de Pre-Paralympics in oktober in Australië werd hij tot man van het toernooi gekozen. Hij won met overmacht alle drie de onderde-len: de wegwedstrijd, de time-trial en de achtervolging. 'Ik zit met een luxe probleem wat betreft de voorrijders. Daarvan mogen er drie mee. Ik heb vier mannen waarmee ik regelmatig train'. Jan maakt er geen geheim van dat schaatser Jeroen Straathof zijn eerste man is voor de baan. 'Jammer genoeg zitten de Spelen vrij dicht op het schaatsseizoen. 't Is afwachten of dat te combineren valt'.

Jan Mulder is veelvoudig wereld- en europees kampioen. Hij heeft op weg naar Sydney nog een druk programma af te werken. In december is hij aanwezig op de World Corporatie games in Montevideo (Uruquay). Daarna volgt een trainingsstage in Zuid-Afrika. Hij doet alles in nauw overleg met zijn trainer Piet Kuys. 'Mijn lichaam begint mee te spreken. Ik moet meer trai-nen en vaker rusten naast een baan.' Dan toch... Dit jaar won hij reeds twintig wedstrijden. Die ene volgend jaar in Austra-lië is het die echt telt. Een klasbak als Mulder komt het toe op het allerhoogste niveau afscheid te nemen.

Nederlands Paralympisch Team
De Paralympische Spelen worden gehouden van 18 tot en met 29 oktober 2000 in Sydney, twee weken na de Olympische Spelen. Op de Paralympische Spelen behoort het Nederlands Paralympisch Team tot de absolute wereldtop. Tijdens de afgelopen Spelen in Atlanta eindigde Nederland op de achtste plaats in het medailleklassement. Met een oogst van 17 gouden, 11 zilveren en 17 bronzen medailles kon Oranje wedijveren met de besten van de wereld. De kwalificaties zijn in volle gang. De eisen voor uitzending zijn zeer streng. Naar verwachting zullen ongeveer 110 Nederlandse topatleten zich kwalificeren voor Sydney.


---

Voor meer informatie:
Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten
bureau Nederlands Paralympisch Team
Ronald van Vliet, 030 - 659 73 00 of 06 - 225 23 513

29 nov 99 08:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie