Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie subsidieert verzorgingshuizen in Zeist en omgeving

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
26 november 1999

Provincie doet forse financiële injectie voor verlichting wachtlijsten:
1.6 MILJOEN VOOR VERZORGINGSHUIZEN IN ZEIST EN OMGEVING

Om de schrijnende problemen voor ouderen in Zeist, De Bilt en Driebergen-Rijsenburg te verlichten, heeft het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht gisteren besloten 1.6 miljoen gulden in te zetten voor de verzorgingshuiszorg op de Heuvelrug. De provincie neemt hiermee een bijzonder initiatief, omdat het niet de eerst aangewezen partij is om iets aan de wachtlijsten te doen. De afgelopen weken was er veel aandacht voor de problemen in Zeist. Inmiddels staan er 400 ouderen op de 'geschoonde' wachtlijst (zonder dubbeltellingen). Door samenloop van omstandigheden is de situatie in Zeist en omgeving nu zo ernstig geworden, dat GS vonden dat er iets moest gebeuren.

Trends
Er is een algemeen, landelijk probleem: overal zijn de wachtlijsten sterk toegenomen door een grotere vraag naar plaatsen in een verzorgingshuis. Dit is een verschijnsel wat niemand had voorzien en wat de provincie in z'n algemeenheid niet kan oplossen. Wat de situatie op de Heuvelrug compliceert is dat daar ook nog renovaties en opnamestops zijn. Deze opnamestops zijn noodzakelijk om bijvoorbeeld verbouwingen te laten plaatsvinden. Opnamestops zijn altijd van tijdelijke duur. Om problemen daarbij binnen de perken te houden heeft de provincie in het verleden al ondersteunende maatregelen genomen zoals het opzetten van een steunpunt voor mantelzorg en het bieden van extra plaatsen voor kortdurende opnames. Deze maatregelen helpen inmiddels niet meer voldoende.

40 tot 50 extra plaatsen
De opeenstapeling van effecten was niet te voorzien en hebben tot een volgens GS 'bijzonder schrijnende situatie' geleid. Reden voor een gerichte, eenmalige inzet van extra geld. Met de 1.6 miljoen gulden kunnen de instellingen op de Heuvelrug tussen de 40 en 50 plaatsen realiseren. De directies van de verzorgingshuizen in De Bilt/Bilthoven en Zeist hebben al aangegeven dat daar ook fysiek ruimte voor is (kamers).

De Utrechtse koepel van verzorgingshuizen is met de provincie van mening dat deze eenmalige injectie ter bestrijding van de wachtlijsten een goede zaak is; ook zij erkennen dat de nood in de provincie nergens zo hoog is als op de Heuvelrug. De Statencommissie Zorg en Welzijn bespreekt op 29 november het voorstel van GS. Daarna komt het voorstel in Provinciale Staten op 13 december; bij instemming kan het geld met ingang van het nieuwe jaar ingezet worden.
(Voor informatie: Sari Klatter, (actueel@prvutr.nl) 030 - 258 20 42)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie