Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Documenten over kernwapens ontvreemd van Volkel

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

_________
| De Vredessite / Nieuws 1999 |

Documenten over kernwapens ontvreemd van Volkel

Vandaag kwam onderstaande verklaring per post binnen bij Omslag. De tekst is letterlijk overgenomen. In de ondertekening 'axiegroep Onkruit' is de letter 'O' een kombinatie van een vrouwenteken en een vredesteken.
De originele brief plus envelop is inmiddels in onze houtkachel verdwenen.
Omslag kan niet meer melden dan hieronder staat. ___________________

PERSBERICHT - Zaterdag 27 november 1999
DOCUMENTEN OVER KERNWAPENS ONTVREEMD VAN AMERIKAANS COMMUNICATIECOMPLEX
Afgelopen nacht is er door anti-militaristen een burgerinspectie uitgevoerd en materiaal in beslag genomen op het Amerikaanse communicatie-complex van de vliegbasis Volkel. Dit complex is een stukje Amerikaans grondgebied van waaruit de kernwapentaken worden geregeld.
Omdat aan eerdere eisen tot ontmanteling nooit gehoor is gegeven zijn de aanwezige computers onklaar gemaakt. ___________________

Openheid over kernwapens

Vanaf de jaren '60 liggen er Amerikaanse atoombommen in Volkel, die ten tijde van oorlog door Nederlandse F16's afgeworpen moeten worden.
Kort geleden is, na ruim 30 jaar geheimhouding, toegegeven dat er tussen de 150 en 200 Amerikaanse atoombommen op verschillende plaatsen in Europa liggen, o.a. in Volkel.
Volgens geruchten, die niet officieel zijn bevestigd, zouden de VS van plan zijn deze atoombommen terug te trekken uit Europa. Terugtrekking van de bommen betekent echter niet dat ze ontmanteld worden. Zolang Nederland vast blijft houden aan haar kernwapentaak binnen de NAVO, betekent terugtrekking van de bommen geen stap richting een kernwapenvrij Europa. De atoombommen kunnen op elk moment ingevlogen worden, in tijden van crisis, of in het kader van een oefening, en onder Nederlandse F16's gehangen worden. Nederlandse F16-vliegers blijven oefenen voor de uitvoering van hun atoomtaak.
De Nederlandse overheid heeft de afgelopen 30 jaar geen openheid gegeven over de aanwezigheid en het gebruik van atoombommen en zal dat ook nu niet doen. Dit betekent dat we zelf op zoek moeten gaan naar informatie over de aanwezigheid en het gebruik van atoombommen.

Ontmanteling van kernwapens

Op 8 juli 1996 oordeelde het Internationale Gerechtshof in Den Haag, dat het dreigen met en gebruik van kernwapens in strijd is met het Internationale Recht, in het bijzonder met het Humanitair Recht. Ook stelde het Internationale Gerechtshof vast dat kernwapens de ultieme bedreiging voor de mensheid vormen. Volgens de Neurenberg-principes heeft elke burger de plicht om misdaden tegen de menselijkheid tegen te gaan, op een manier die binnen haar vermogen ligt. Wij kunnen niet toelaten dat er op Nederlands grondgebied bommen liggen die tot massavernietiging kunnen leiden.
Kernwapenstaten hebben de dreiging van kernwapens nodig om hun militaire en economische macht te waarborgen. Die dreiging is in strijd met het Internationale Recht.
Zolang een groot deel van de wereldbevolking in schrijnende armoede leeft is elke cent die uitgegeven wordt aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens een misdaad tegen de mensheid.
Geen geld voor massavernietiging, maar voor de bestrijding van sociale ongelijkheid en armoede. GEEN BOMMEN MAAR BROOD! Stop de atoomwaanzin!
axiegroep ONKRUIT
ps: Meer informatie over de in beslag genomen spullen volgt.

_____
menu | dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie