Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace wint geding: Voorlopig geen nucleaire transporten

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


_________________________________________________________________

Amsterdam, 29 november 1999

Rechter stelt Greenpeace in het gelijk:

VOORLOPIG GEEN NUCLEAIRE TRANSPORTEN

De Raad van State heeft vandaag een dikke streep gehaald door vergunningen voor nucleaire transporten. Vanuit de kerncentrale in Dodewaard en de onderzoeksreactor in Petten zal voorlopig geen hoogradioactief afval worden afgevoerd. Alle bezwaren die Greenpeace tegen de vergunningen te berde heeft gebracht zijn door de Raad van State toegewezen.

De uitspraak van Nederlands hoogste bestuursorgaan schort de geplande transporten op van gebruikte brandstofstaven vanuit Dodewaard naar de Engelse opwerkingsfabriek Sellafield. Ook opslag van staven uit Petten bij de COVRA, Centrale Organisatie voor Radioactief Afval, in Borssele is de komende tijd van de baan. Dit omdat de Raad van State oordeelt dat de vergunningen die het ministerie van VROM heeft afgegeven bij lange na niet voldoen aan de juridische vereisten.

De Raad van State vindt dat niet is aangetoond dat de redenen voor transport gerechtvaardigd zijn. Greenpeace betoogt dat er geen enkele rechtvaardiging is om het Nederlandse afval te laten opwerken in Groot-BrittanniÎ. De nucleaire fabriek in Sellafield is een notoire vervuiler. Via een chemisch proces wordt er plutonium aan de gebruikte brandstofstaven onttrokken wat gepaard gaat met enorme radioactieve lozingen in zee en in de lucht. Vervolgens wordt het afval in glas gegoten en weer naar Nederland vervoerd. Ook het transport naar de COVRA in Zeeland is volgens de Raad van State onvoldoende gemotiveerd. Het plan was om het hoogradioactieve afval uit Petten op te slaan in een loods die slechts geschikt is voor laagradioactief afval.

Verder gaf de Raad van State Greenpeace gelijk in haar bezwaar over de route van de transporten. De milieuorganisatie vindt dat de route bekend gemaakt moet worden zodat omwonenden bezwaar kunnen maken. Ook oordeelde de voorzitter dat, gezien het non-proliferatieverdrag, de minister van Buitenlandse Zaken betrokken had moeten worden bij het verlenen van de vergunning voor transport uit Petten. Van het Pettense afval kunnen kernwapens worden gemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie