Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABBA-tentoonstelling in Nordiska museum Stockholm

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
_zweden.htm

PERSBERICHT - 27 NOVEMBER 1999

Toeristisch persbulletin Zweden 2000

ABBA-tentoonstelling in Nordiska museum Stockholm

Open voor publiek t/m 31 december 2000

Het nieuws van de ABBA-tentoonstelling heeft veel aandacht getrokken en het museum is overspoeld met telefoontjes van fanclubs en media.

In één van de mooiste museumzalen, die voor deze gelegenheid in blauw en zilver is gekleurd, zal een tentoonstelling worden gegeven van alles wat een fan maar kan verwachten: unieke foto's uit de hele ABBA-carrière, kostuums, instrumenten, opnames, voorwerpen, aandenkens en rariteiten. Natuurlijk is er de mogelijkheid om karaoke te zingen, een seventy's-menu te verorberen en te dansen op ABBA-muziek.

De tentoonstelling plaatst ABBA in haar ware context: als cultuurhistorisch evenement. De wereldberoemde Zweedse popgroep was de trendsetter van de Zweedse cultuurhistorie van de afgelopen 25 jaar. Als Zweden's nationale cultuurhistorisch museum presenteert het Nordiska Museum de tijd waarin we leven aan de hand van aansprekende thema's zoals The Car, Girls, The Wolf en dan nu ABBA.

Het is 25 jaar geleden dat ABBA scoorde met Waterloo op het Eurovisie Song Festival. Het museum stelt de vraag: Hoe waren de jaren 70 eigenlijk? Welke herinneringen en gevoelens horen bij die periode. Hoe heeft Zweden zich sinds die tijd ontwikkeld -zowel in het dagelijks leven als bij speciale gebeurtenissen? Er is in die tijd veel gebeurd in Zweden. In 1974 kampte Zweden met de fundamentalisering van de welvaartsstaat. De eighties brachten yuppies, GSM's en bankfaillissementen. Muren vielen en ideologieën werden verworpen in de nineties. Maar ABBA bleef trouw aan haar stijl. Zij bleef deel uitmaken van onze levens. Jonge mensen herontdekten ABBA. Daardoor bestaat het publiek uit zowel de 10-jarigen van toen als de 10-jarigen van nu. Het ABBA-verschijnsel blijft bestaan en is nu zelfs sterker dan het lange tijd is geweest.

ABBA heeft bovendien de weg geplaveid voor artiesten als Dilba, Roxette en Robyn en ABBA maakte van de muziekindustrie een van de belangrijkste succesindustrieën van Zweden. ABBA heeft op allerlei soorten muziek haar invloed uitgeoefend, zowel op disco als op punk.

Geen enkele groep heeft zo'n internationale impact als ABBA. Er werden wereldwijde tournee's gegeven en haar platen stonden wereldwijd in de hitlijsten. Het meest recente voorbeeld van hun internationale roem is de musical Mamma Mia!, die in London in het voorjaar van 1999 in première ging.

In het Nordiska museum worden de unieke foto's van Anders Hanser tentoongesteld. Vanaf 1978 heeft Hanser de groep, al fotograferend, van dichtbij over de hele wereld gevolgd. Speciaal voor de tentoonstelling heeft hij een audiovisuele presentatie samengesteld.

De tentoonstelling is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 21.00 uur.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling komt er een boek over ABBA uit met teksten van Carl Magnus Palm en foto's van Hanser.

Projectmanager van de ABBA- DE TENTOONSTELLING is Agneta Ehrensvärd, hoofd van het Royal Drama Theater. Peter Holm tekende voor het design en Ulf Englund van het Malmö Muziek Theater verzorgde de belichting. Jan Mark is de ethnoloog van de tentoonstelling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Press & Information Officer Li Södermark telefoon +46 (0)8 5195 4607.
Marketing & Information Department
telefoon +46 (0)8 5195 4602

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie