Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koolhydraathuishouding geeft aanzet tot aardappelknollen

Datum nieuwsfeit: 29-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

ma 29-11-99 KOOLHYDRAATHUISHOUDING GEEFT AANZET TOT VORMING AARDAPPELKNOLLEN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie drs. N.J.G. Appeldoorn, Nijmegen
titel Developmental changes in carbohydrate metabolism during early tuberisation of potato
promotor(en): prof.dr. R.G.F. Visser (plantenveredeling) en prof.dr. L.H.W. van der Plas (plantenfysiologie) (co)promotor(en): dr. D. Vreugdenhil (plantenfysiologie)
informatie stafafdeling communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Aardappelknollen zijn opslagorganen die worden aangelegd aan een ondergronds groeiende stengel, de stoloon. Knolvorming bestaat uit de ontwikkeling van een stoloon, gevolgd door het stoppen van de stoloongroei en de ontwikkeling van knollen. De vorming van aardappelen gaat gepaard met de opslag van zetmeel en van een aantal specifieke eiwitten. Niek Appeldoorn onderzocht de veranderingen in de koolhydraatstofwisseling in relatie tot knolvorming. Hiertoe is een kunstmatig knolvormingsysteem gebruikt, waarmee plantaardige materiaal in verschillende stadia van knolvorming geoogst kan worden. Een verandering in het suikersplitsend systeem speelt een centrale rol in het ontstaan van aardappelknollen. Het reguleert de koolstofaanvoer naar de vorming van zetmeel en andere koolstofvragende processen in de plant. Zulke mechanismen bepalen waarschijnlijk ook de 'sink'-sterkte van beginnende knollen: de regulatie van de toestroom van suikers naar de cellen in de knol. Fundamentele kennis van de knolvorming is van belang voor het veredelen van (zetmeel)aardappelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie