Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse maatregelen wegens verontreiniging rivierbodems

Datum nieuwsfeit: 30-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vlaams onderzoek PCB's, pesticides en zware metalen bij rivierpaling

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW

30 november 1999

PCB's, pesticides en zware metalen in rivierpaling

1. situatieschets

Eind vorige week ben ik door mijn diensten op de hoogte gebracht van de resultaten van een beperkt onderzoek naar PCB's, pesticides en zware metalen bij de analyse van een aantal stalen paling uitgevoerd door het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer (IBW). De paling werd gevangen op een aantal willekeurig uitgekozen Vlaamse waterlopen en vijvers. De paling werd specifiek voor deze analyse uitgekozen omdat het een vette vis is, die de polluenten gemakkelijk opslaat. Hierdoor is paling een extra indicator van de bodemverontreiniging. De hoogste waarden werden vastgesteld op plaatsen waar vroeger industriële activiteit was of nog altijd is.

Ik wil meteen ook beklemtonen dat het hier enkel gaat om rivierpaling die gevangen wordt door recreatie-hengelaars. Deze paling komt niet in het commerciële circuit van winkels en restaurants terecht en wordt door de visser enkel gevangen voor consumptie in eigen kring. En ,voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om een accidentele vervuiling, zoals in de dioxine-crisis, maar wel om een historische verontreiniging van de rivierbodems. Het contradictorische van dit hele verhaal is trouwens dat er vroeger in de bewuste rivieren en vijvers geen vis zat omdat het water te zwaar vervuild was. Nu de waterkwaliteit verbetert, komt de paling als eerste terug. Uit de gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt trouwens dat de analyses van zwevend stof in water en de waterkolom globaal een gunstige trend volgen. Het probleem situeert zich dan ook grotendeels in de historisch vervuilde bodem.

1.a PCB's
Er zijn in Vlaanderen geen normen aanwezig voor het PCB-gehalte in riviervis. In PCB-mengsels kunnen bovendien meer dan 200 verschillende soorten voorkomen met verschillende toxiciteit. Om toch een beter zicht te hebben op het potentiële gevaar hebben we de normen van de Nederlandse Warenwet als basis genomen. Op basis van deze norm is voor volgende waters een normoverschrijding: Darse in Vilvoorde, meer van Weerde, de Laan, het kanaal Bocholt-Herentals, de Wateringen in Lommel, het Boudewijnkanaal, het Albertkanaal en de Grensmaas.
Volgens toxicologen zou men dagelijks 29 gram zwaar vervuilde paling moeten eten om mogelijk schadelijke gevolgen van deze normoverschrijding te ondervinden. Dit komt neer op ongeveer een kilogram per maand.

1.b Pesticiden
Op basis van de Belgische normen voor menselijke voedingswaren in de handel werden de volgende overschrijdingen vastgesteld: DDT-derivaten: 71 procent van de 52 meetpunten Lindaan: 87 procent van de 52 meetpunten Aldrin en Dieldrin: 67 procent van de 52 meetpunten Aangezien deze middelen al een paar jaar niet meer gebruikt mogen worden, gaat het hier grotendeels om een historische vervuiling. Een analyse van de waterkwaliteit duidt immers aan dat deze stoffen niet in het water zelf voor komen.

1.c Zware metalen
Hier stelde men enkel een cadmium-probleem vast. Er zijn overschrijdingen in Abeek, kanaal Bocholt-Herentals, de Watering van Lommel, kanaal van Beverlo, de A te Poppel, het Boudewijnkanaal, de Darse te Vilvoorde en de Laan.

De heer Belpaire, van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, zal u zo meteen alle details over het onderzoek geven. Daarna zal ik u een overzicht geven van de maatregelen die nu al genomen zijn of in de nabije toekomst zullen genomen worden.

2. Onmiddellijk overleg en genomen beslissingen

Nadat het Instituut mij op de hoogte had gebracht van dit probleem, heb ik de onderzoeksresultaten binnen de kortste tijd voorgelegd aan de administratie, een visbioloog, een toxicoloog en een vertegenwoordiger van de Hoge Raad voor Riviervisserij.
Op basis van hun bevindingen nam ik tijdens het afgelopen weekeinde de eerste maatregelen die vandaag van kracht worden. Het gaat in de eerste plaats om een strenge ontrading om paling, opgevist uit de elf zwaarst vervuilde waterbodems waar het onderzoek heeft plaatsgevonden, mee te nemen en op te eten. Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt door borden die normaliter morgen al op de bewuste plaatsen zijn aangebracht. Voor alle andere waterlopen en vijvers waarvan men kan vermoeden dat de onderwaterbodems door vroegere industrie bezoedeld werden, roept de minister op tot de nodige voorzichtigheid rond de consumptie van paling. Deze oproep geldt alleszins tot op het moment waarop we alle vervuilde waterbodems in kaart hebben gebracht. Voorlopig worden bovendien de visuitzettingen van paling opgeschort.

3. Afstemmen van bestaande en nieuwe meetnetten Sinds 1998 is Aminal afdeling water in het kader van het MINA-plan al bezig met de voorbereiding van de sanering van waterbodems met het oog op ecologisch herstel van watersystemen. Volgend jaar moeten in dit kader de normering en kwaliteitsdoelstellingen voor waterbodems vastgelegd worden.

Op zeer korte termijn zullen bovendien de resultaten van deze eerste beperkte analyse getoetst worden aan het meetnet van de Vlaamse Milieumaatschappij en aan alle beschikbare gegevens over de waterbodems. Er wordt een systematisch onderzoeksprogramma opgestart om versneld gegevens te verzamelen over de situatie van alle oppervlaktewateren waar gevist wordt. Het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer zal hiervoor ingeschakeld worden.

Op de begroting van volgend jaar waren al middelen voorzien voor het uitbouwen van een onderwaterbodemmeetnet door VMM. Hieraan zal een onderzoek naar de relatie tussen de staat van de waterbodem en de kwaliteit van de vis gekoppeld worden. Op een aantal onderzochte plaatsen werden trouwens bij een analyse van de waterbodem geen of nauwelijks vervuilende stoffen als PCB's en pesticides ontdekt. Over de verschillende analyses en de resultaten van de meetnetten zal systematisch overlegd worden door de betrokken diensten.

4. Sanering waterbodems
Er zal ook zo vlug mogelijk onderzocht hoe de vervuilde onderwaterbodems kunnen gesaneerd worden. Dit zal in samenspraak met OVAM en de beheerders van de waterlopen gebeuren.
Wat specifiek de vervuiling door PCB's betreft, wil ik u bovendien verwijzen naar het PCB-plan dat enkele weken geleden werd goedgekeurd. Op basis van dit plan zal OVAM op een gecontroleerde manier alle bestaande PCB-bronnen verwijderen.

Een aantal maatregelen die mijn bevoegdheid als Vlaams minister overschrijden, zullen met mijn federale collega's besproken worden.

Tijdens de komende dagen zal ook werk gemaakt worden van het zo volledig mogelijk informeren van de recreatie-hengelaars. Zij worden immers als eerste en rechtstreeks geconfronteerd met dit probleem.

Wij zullen de bevolking systematisch op de hoogte brengen van de stand van zaken. Burgers die praktische vragen hebben rond dit probleem, kunnen hiervoor vanaf vandaag terecht bij de Vlaamse Infolijn: 0800/30201. De infolijn is vandaag uitzonderlijk tot 21 uur bereikbaar. Meer informatie vindt u bovendien op de website van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer (www.ibw.vlaanderen.be) en op de website van de Vlaamse infolijn (www.vlaanderen.be/infolijn).
Aan sportvissers en recreant-hengelaars zal meer uitleg verstrekt worden aan de stand van de Vlaamse overheid op de beurs Hengelexpo tijdens het komende weekeinde.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...