Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: The physics of Star Trek

Datum nieuwsfeit: 30-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

'The physics of Star Trek'

Iedereen die wel eens naar een aflevering van Star Trek heeft gekeken, zal zich ooit hebben afgevraagd: 'Wat als ....... ?' Wat als de dingen die je in de serie ziet echt zouden kunnen gebeuren, al is het maar in de verre toekomst? Tijdens de dertiende Professor Hendrik de Waard lezing zal professor Lawrence M. Krauss van de Case Western Reserve University (Cleveland, VS) deze vraag beantwoorden. Krauss verwierf wereldwijd bekendheid door zijn boek The Physics of Star Trek. Zijn lezing is gebaseerd op dit boek, waarin hij aantoont dat de science fiction-gebeurtenissen in Star Trek soms kloppen met de wetten van de natuurkunde, maar dat deze wetten net zo vaak geschonden worden. Een mooi voorbeeld is de aflevering waarin twee mensen een faseverschuiving ondergaan ten opzichte van gewone materie. Het is nu mogelijk door muren te lopen, maar wanneer ze op een stoel gaan zitten zakken ze er niet doorheen! Naast de natuurkundige hoogtepunten en blunders uit de serie zet Krauss uiteen welke technologieën uit Star Trek eventueel gerealiseerd kunnen worden en welke zeker niet. Meer informatie over de lezing is te vinden op:
www.cpedu.rug.nl/~hdwst/.

De Hendrik de Waard Lezing wordt jaarlijks georganiseerd dor de Stichting Professor Hendrik de Waard. De stichting werd in 1987 opgericht ter gelegenheid van het emeritaat van prof.dr. H. de Waard. De Waard was van 1956 tot 1983 hoogleraar Experimentele natuurkunde en is ook na zijn emeritaat zeer actief gebleven in de natuurwetenschappen. Het doel van de lezing is ieder jaar een onderwerp binnen de natuurwetenschappen voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Datum en tijd

dinsdag 30 november 1999, 20.00 uur

Spreker

prof. Lawrence M. Krauss

Titel

The physics of Star Trek

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Stichting Professor Hendrik de Waard

Informatie

Dimitri van Agterveld, tel. (050)363 42 72, e-mail (d.t.l.van.agterveld@phys.rug.nl) en Karina Schulte, tel. (050)363 49 23

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie