Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie voor restauratie rijksmonumenten in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 30-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

30 november 1999

5,4 miljoen gulden in 2000 voor restauratie van 16 rijksmonumenten

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in het jaar 2000 f 5,4 miljoen gulden rijkssubsidie te verdelen over de restauratie van 16 rijksmonumenten in Den Haag. Dat is vastgelegd in het "Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma voor Rijksmonumenten 2000 (GRUP 2000)". Via dit programma wordt elk jaar geld dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) aan de gemeente Den Haag beschikbaar heeft gesteld, bestemd voor restauraties van rijksmonumenten. Circa 200 van de circa 1.150 Haagse rijksmonumenten moeten gerestaureerd worden. Het voorstel komt op 15 december in de raadscommissie Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten (VBBS).

De 5,4 miljoen gulden wordt verdeeld over drie monumentencategoriën. Het college stelt voor om dit bedrag voor de volgende restauraties te bestemmen:


- 8 panden in de categorie "Woonhuizen/boerderijen": Koningin- negracht 37, Waalsdorperweg 173-177, Van Stolkweg 5, Lange Voorhout 58 en 62, Hogeweg 18 (villa "Sandhage"), Badhuisweg 143-167b (flatgebouw "Dennenhove") en Parkweg 46. - 5 gebouwen in de categorie "Kerken": Grote Kerk (dak), de Nieuwe Badkapel (Nieuwe Parklaan 90, gevels), Keizerstraat 8 (gevels), Kerkhoflaan 10 (arcade), Parkstraat 65a (ramen); - 3 gebouwen in de categorie "Overige rijksmonumenten": Het Vredespaleis (toren), Sociëteit de Witte (Plein 24, ge- vel/staalwerken), Laan van Meerdervoort 57 (gevels).

Het budget van 5,4 miljoen gulden bestaat uit twee delen. Circa f 4.800.000,- komt uit een landelijke subsidieregeling van het Ministerie van OCW. De overige f 600.000,- komt van de "Stichting Nationaal Restauratiefonds". Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld in de vorm van restauratiehypotheken met een lage rente (circa 2%).

100 miljoen extra voor "Kanjerproblematiek" De staatsecretaris van OCW heeft op 17 september 1999 jl. aangegeven dat er een extra bedrag van circa f 100 miljoen gulden beschikbaar komt voor grootschalige monumentenrestauraties (de zogenaamde 'kanjerproblematiek'). Het gaat hierbij om restauraties die een ondergrens hebben van minimaal f 3 miljoen gulden subsidie. Het gaat hier om een landelijk bedrag, het is nog niet bekend of- en hoeveel geld de gemeente Den Haag hiervan krijgt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie