Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oud-voorzitters CNV tegen ingreep in werknemersverzekeringen

Datum nieuwsfeit: 30-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AAN DE POLITIEKE EN SOCIAAL-ECONOMISCHE PERS

30-11-1999

'Kabinet, maak geen historische fout' Oproep van vier oud-voorzitters van het CNV

De vier nog in leven zijnde oud-voorzitters van het CNV, Jan Lanser, Harm van der Meulen, Henk Hofstede en Anton Westerlaken, roepen het kabinet op af te zien van de voorliggende plannen voor de reorganisatie van de werknemersverzekeringen. "We zijn er ten diepste van overtuigd dat in de huidige plannen de kerngedachte van een samenhangende sociale zekerheid op het spel staat. In onze ogen is sociale zekerheid samen met arbeidsmarktbeleid en arbeidsvoorwaarden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemers, werkgevers en de politiek", zo schrijven de vier oud-voorzitters van het CNV. Het aan de kant zetten van de vakbeweging vinden zij een historische fout.

In de brief betogen de voorzitters hoe het Nederlands stelsel van sociaal-economische verhoudingen het resultaat is van een lange geschiedenis. Onderling vertrouwen en gedeelde verantwoordelijkheid zijn doorslaggevend geweest voor een goede samenwerking die ten grondslag ligt aan het 'poldermodel'. De politiek moet niet denken dat ze het alleen kan. Politici en maatschappelijke organisaties hebben elkaar nodig. Ook in de uitvoering van de werknemersverzekeringen.Bijlage Integrale tekst van de brief "Kabinet, maak geen historische fout."Nadere informatie: Willem Hooglugt, hoofd communicatie vakcentrale CNV Telefoon: 030-2913646 Mobiel: 06-53837659 Privé: 024-3448793

KABINET. MAAK GEEN HISTORISCHE FOUT.

Als oud-voorzitters van de vakcentrale CNV doen we een beroep op het kabinet om af te zien van de huidige plannen ter verandering van de organisatie van de werknemersverzekeringen. Samen overspannen we bijna veertig jaar vakbondsgeschiedenis. We zijn er ten diepste van overtuigd dat in de huidige plannen de kerngedachte van een samenhangende sociale zekerheid op het spel staat. In onze visie is sociale zekerheid samen met arbeidsmarktbeleid en arbeidsvoorwaarden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemers, werkgevers en de politiek. Dit gedachtegoed is kenmerkend voor het CNV en staat in de traditie van het christelijk sociaal denken. Het CNV wil de verantwoordelijkheid niet alleen overlaten aan de staat, noch alleen aan de markt. In de architectuur van de samenleving moet plaats zijn voor de organisaties van het maatschappelijk middenveld. Het CNV heeft altijd verder gekeken dan de directe individuele belangenbehartiging van de leden. Het nemen van verantwoordelijkheid om maatschappelijke problemen te helpen oplossen, is een rode draad door onze geschiedenis. In het voorstel voor de nieuwe uitvoeringsstructuur van de werknemersverzekeringen wordt de vakbeweging aan de kant gezet. Dat is in onze ogen een historische fout, die niet in een opgewonden moment aan het einde van de 20ste eeuw gemaakt mag worden.

100 jaar verantwoordelijkheid De basis voor de huidige Nederlandse arbeidsverhoudingen is zo'n 100 jaar geleden gelegd. Als reactie op het doorgeschoten liberalisme kwamen er tegenreacties. Werknemers organiseerden zich in vakbonden die geleid werden door mensen met een ideaal. Er ontstonden tal van andere maatschappelijke initiatieven: scholen, woningcorporaties, boerencoöperaties, werkgeversorganisaties. De meeste waren "zuilenorganisaties" gebouwd op de fundamenten van levensovertuiging en maatschappij-opvatting. Maar altijd met een taakopvatting die breder was dan enkel het botte eigen belang. Men kwam op voor de eigen mensen en was bereid en in staat om rekening te houden met bredere, algemene belangen. Al in de periode voor 1940 zijn veel van de initiatieven van vakbonden vastgelegd in wetgeving, bijvoorbeeld waar het gaat om werknemers te verzekeren tegen ongevallen, tegen ziekte of bij overlijden. Initiatieven die oorspronkelijk alleen voor leden bedoeld waren, kwamen zo ten goede aan iedere werknemer. Niet ondanks maar dankzij de inzet van de vakbeweging.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de participatie van organisatie van werkgevers en werknemers vastgelegd in de oprichting van de Stichting van de Arbeid en iets later de Sociaal Economische Raad. Nederland kreeg een unieke sociale infrastructuur, die was gebouwd op het wederzijds vertrouwen tussen werkgevers, werknemers en de overheid. In de tachtiger jaren kregen werkgevers en werknemers bovendien ook de medeverantwoordelijkheid over het arbeidsmarkt. Niet uit luxe. De 'oude' arbeidsvoorziening, volledig in handen van de overheid, functioneerde niet en werd door werkgevers en werknemers gemeden. Om dit te verbeteren werden werkgevers en werknemers medeverantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid. Er kwam zo een samenhang tussen arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarktontwikkeling met alle positieve resultaten vandien.

Aan het einde van de 80-er jaren en in begin van de 90-er jaren stak een storm van onvrede op binnen het parlement. Er kwam een roep om het politieke primaat. De politiek moest teveel 'overlaten' aan anderen. Soms aan organisaties, soms aan lokale overheden, soms aan Brussel.. Parlementaire enquêtes, onderzoeken en het kritisch beschouwen van de werkelijkheid waren het resultaat. De overleg- en adviesstructuur werd doorgelicht, opgeschoond en uitgedund. Het eerste kabinet Kok wenste maatschappelijke organisaties alleen nog aan te spreken op hun specifieke rol als enge belangenbehartiger. In die visie kan alleen de overheid opkomen voor het algemeen belang. Daarom moest de adviesverplichting van de SER worden afgeschaft. De werkelijkheid was anders. Tijdens het eerste kabinet Kok is beter en effectiever samengewerkt tussen de sociale partners en de regering dan ooit te voren en de gescheiden en verschillende verantwoordelijkheden werden wederzijds erkend. Dezelfde politici die de trage en stroperige overlegeconomie de nek om wilden draaien, hadden geen woorden genoeg om 'het poldermodel' te prijzen. Voor ons is het duidelijk dat vooral het onderling vertrouwen en de gedeelde verantwoordelijkheid doorslaggevend zijn geweest. We weten uit eigen ervaring dat die soms met veel ruzie en pijn - in vele jaren zijn opgebouwd.

De overheid kan het niet alleen Het Nederlandse stelsel van sociaal-economische verhoudingen is het resultaat van een lange geschiedenis. Onderdelen ervan hebben terecht onder kritiek gestaan. De Parlementaire enquête over de uitvoering van de WAO beginjaren negentig, heeft een aantal misstanden aan de kaak gesteld en sindsdien zijn de weeffouten hersteld. Voorstanders van de huidige kabinetsplannen halen die enquête veelvuldig aan om de huidige plannen te verdedigen. Dat is onjuist, we hebben immers geleerd van de fouten van toen. De huidige inzet van het kabinet is gericht op het anders ordenen van verantwoordelijkheden in de uitvoering van de werknemersverzekeringen. De overheid denkt het te kunnen zonder maatschappelijke organisaties als het CNV, die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het toont hiermee een ontstellend gebrek aan historisch besef. Een rechtvaardig en effectief sociaal-economisch beleid heeft drie fundamenten: arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarktbeleid en sociale verzekeringen. Het gebouw raakt in onbalans als een van de fundamenten wordt weggehaald. Dat brengt risico's met zich mee. Denkt de overheid het alleen voor elkaar te kunnen krijgen om de instroom in de WAO in bijvoorbeeld de zorgsector aan te kunnen pakken? Het gaat niet om macht, posities en eigen belang. Het gaat er om dat organisaties van werknemers en werkgevers een plaats moeten hebben in een sociale infrastructuur die millenniumbestendig is. Ook in de nieuwe eeuw zal de cohesie in onze samenleving vooral afhankelijk zijn van mensen en (hun) organisaties die ook verantwoordelijk willen en kunnen zijn voor het algemeen belang.

Er staat veel op het spel. Politici en maatschappelijke organisaties hebben elkaar nodig. De politiek moet niet denken dat ze het alleen kan. Dat heeft de ontwikkeling van de Nederlandse arbeidsverhoudingen niet verdiend. En wat nog vele malen belangrijker is: door al het gedoe is niemand die werkloos, ziek of gedeeltelijk arbeidsgeschikt is echt geholpen.

Jan Lanser, Harm van der Meulen, Henk Hofstede en Anton Westerlaken oud-voorzitters vakcentrale CNV.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...