Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie CDA op Defensienota 2000

Datum nieuwsfeit: 30-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Reactie CDA op Defensienota: goede bedoelingen maar.. (291199)

Reactie CDA op Defensienota: goede bedoelingen maar.. (291199)

Den Haag, 29 november 1999

Het CDA vindt de Defensie-nota 2000 een goede aanzet om een aantal knelpunten op te lossen maar stelt wel vraagtekens bij de uitwerking. De vraag is met name of het financiele kader niet te krap zal blijken te zijn. De taakstelling blijkt immers groter dan de beoogde 375 miljoen; er moet jaarlijks zelfs 563 miljoen opgebracht worden (p.190 vd nota). Het financiele jasje van De Grave zal gaan knellen.

Woordvoerder Cees van der Knaap: Prima dat de Grave er meer mensen bij wil; dat is hard nodig. Wij missen nog concrete oplossingen om dit extra personeel op de been te brengen. Wij willen de minister ons idee aanreiken om een reserve-plicht in te voeren en actieve reservisten in te zetten. De Grave kan niet volstaan met de passage dat er na 2000 geen problemen met de werving zullen zijn. Het personeelbeleid vraagt extra impulsen.

Van der Knaap is bezorgd over het financiele plaatje: Er wordt geen geld bijgelegd. De vrees bestaat dat de terechte keuze voor meer personeel ten laste zal gaan van het materieel en investeringen. Er bestaat al een boeggolf van uitgestelde investeringen. Op pagina 191 geeft de Grave onomwonden toe dat er voor bepaalde investeringen en wetenschappelijk onderzoek onvoldoende geld is. Een hele vreemde passage. Het CDA wil een high-tech krijgsmacht houden, ook op lange termijn. Wij hebben daarom voorgesteld het Defensie-budget met 100 miljoen te verhogen. Er dreigen nu te veel beslissingen op lange termijn geschoven te worden. Opvallend is bijv dat ook geen rekening wordt gehouden met de kosten die ongetwijfeld gemoeid zullen zijn met de ontwikkeling van de Europese Veiligheid en Defensie Identiteit .

Het CDA wijst het afstoten van een squadron F-16s af. Van der Knaap: Wij dachten dat de Grave op dit punt wel tot inzicht was gekomen na Kosovo. Het afstoten van een aantal fregatten kan, maar alleen als daar meer vaartuigen voor kustwachttaken tegenoverstaan. Van der Knaap: Die hebben we gemist.

Van der Knaap: Al met al is ons oordeel: goede bedoelingen maar onvoldoende concrete maatregelen. De Grave lijkt wel een Fries: het ken nèt maar het ijs zal te dun blijken te zijn. De Grave zal door de financiele bodem zakken, als hij niet oppast.

Woordvoerder: Cees van der Knaap, telefoon 070-3182563 Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie