Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pricewaterhousecoopers voorziet energierevolutie in Europa

Datum nieuwsfeit: 01-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRICEWATERHOUSECOOPERS

Energie revolutie in Europa

ENERGIE REVOLUTIE IN EUROPA

De Europese energiemarkt zal in de komende jaren in een sneltempo radicaal gaan veranderen. Liberalisering, globalisering, convergentie en e-business zullen een enorme impact op de energiemarkt hebben. Dit blijkt uit het rapport Power Revolution waarin door PricewaterhouseCoopers de belangrijkste ontwikkelingen op een rij worden gezet. Ook op de Nederlandse energiemarkt zullen deze ontwikkelingen van grote invloed zijn en niet alleen leiden tot een vermindering van het aantal energiebedrijven maar ook tot een vermindering van de werkgelegenheid bij energiebedrijven met 40. De Europese energiemarkt ondergaat een verandering als nooit tevoren. Zo zullen onder andere liberalisering, globalisering, convergentie en e-business revolutionaire veranderingen in de Europese markt teweeg brengen.

Bijzonder is dat deze ontwikkelingen tegelijkertijd optreden. Vergeleken met landen waar sprake was van geleidelijke veranderingen, zoals in Groot Brittannie, zal dit in vele landen in Europa voor een .revolutie. zorgen op de energiemarkt. Een verandering die vroeger ruim tien jaar nodig had, wordt nu in enkele jaren uitgevoerd in vele delen van Europa.

Hoewel de snelheid van verandering in Europa verschilt, gaat het tempo overal omhoog. In het recent verschenen Energierapport 1999 van EZ wordt versnelde liberalisering bepleit. In Nederland is in een jaar praktisch de gehele productiesector in buitenlandse handen gekomen. Binnen korte tijd zijn energiebedrijven concurrenten van elkaar geworden, waardoor soms elektriciteit op of onder de kostprijs wordt verkocht. Concurrentie steekt ook de kop op vanuit een heel andere hoek: de eerste supermarktketen heeft zich al aangediend waar elektriciteit gekocht kan worden.

Een aantal belangrijke ontwikkelingen die in het rapport Power Revolution zijn:

1. Liberalisering: Open concurrentie, veroorzaakt door liberalisering en versterkt door eisen van klanten alsmede technologische ontwikkelingen, zal verregaande invloed hebben op de toekomstige markt. Liberalisering zal voor een stroomversnelling zorgen in de Europese markten.

2. Globalisering: De grenzen tussen utilities markten zullen worden weggevaagd. Bedrijven die vroeger regionale of nationale monopolist waren, zullen snel moeten concurreren op de wereldmarkt. Daardoor worden zij onderhevig aan krachten van die wereldmarkt.
3. Kapitaalmarkten: Bedrijven zullen in toenemende mate worden beïnvloed door eisen van kapitaalmarkten. Economische instabiliteit in Azië en Zuid-Amerika maken dat Europa eerste kandidaat is voor internationale acquisities. Meer en meer bedrijven hebben een dubbele beursnotering en de agressieve verwachtingen die leven op Anglo-Amerikaanse kapitaalmarkten zullen een dominante invloed krijgen op bedrijven.

4. Convergentie: Convergentie zal een belangrijke rol spelen bij de vorming van de Europese utilities markt. Convergentie zal te zien zijn bij ontwikkeling van producten, handelssystemen en markten.
5. E-business: Zoals e-commerce de detailhandel dramatisch zal veranderen, zal e-business in ruime zin alle delen van de energiesector op hun kop zetten.

De ontwikkelingen als gevolg van liberalisering, globalisering, convergentie, kapitaalmarkten en e-business alsmede de eis van regulerende instanties om activiteiten te separeren, zullen het nieuwe utilities landschap van Europa vormen.

De nieuwe kaart van de energiesector
Druk van concurrentie, eisen van klanten en behoefte aan diepgaande gespecialiseerde kennis zullen bedrijven dwingen een focus-strategie te volgen.

Liberalisatie zal de waardeketen op zijn kop zetten. Retail- en handelsactiviteiten zullen in belang toenemen.

De toekomstige energiesector zal worden gekenmerkt door spelers die specialistische rollen spelen zoals retailers, producenten, handelaars, energiebeurzen, transmissie- netwerk-operators en distributienetwerk-managers.

Bedrijven moeten hun activiteiten opsplitsen om met volle energie te kunnen focussen op de rollen die zij wensen te spelen. Daarnaast kunnen bedrijfsactiviteiten worden uitbesteed.

De as globaal-lokaal
Onderdelen van de bedrijfsketen zoals productie, handel en asset management zullen worden uitgevoerd door spelers die concurrentievoordeel behalen omdat ze op wereldschaal werken. Daardoor kunnen zij gunstige contracten sluiten met leveranciers van financiële diensten en van centrales. Door hun schaalgrootte kunnen zij investeren in innovatie en ontwikkeling van gespecialiseerde know-how. Echter, in alle markten zal kennis van de lokale condities sleutel voor succes zijn. Op het gebied van retail zullen lokale merken en lokaal relatiebeheer belangrijk blijven.

Kernpunten
Op weg naar de nieuwe markt zal een aanzienlijke consolidatie plaatsvinden. Het aantal spelers in de Europese energiesector zal dramatisch verminderen. Zo is het duidelijk dat het aantal distributiebedrijven in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland te groot is. Verder zal de energiehandel sterk toenemen, mede door nieuwkomers afkomstig uit de wereld van financiële dienstverlening.

Veel bedrijven moeten een aanzienlijke personeelsreductie onder ogen zien. Zo heeft Endesa aangekondigd zijn overhead-kosten te verminderen met 50 - een reductie die reeds is gerealiseerd bij bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

Het nieuwe Power Play . de dynamiek van energie-activiteiten Er zijn aanzienlijke verschillen in ontwikkeling van diverse energie-activiteiten.

1. Retail . zal uiteindelijk een sterk concurrerende activiteit zijn die met andere retail activiteiten zal convergeren. In overeenstemming met andere retail-markten, zullen de meeste spelers zich op nationale merknamen concentreren, maar er zal zich een trend ontwikkelen naar het gebruik van wereldwijd bekende merknamen op het Internet. Waarde wordt gegenereerd door snel de behoeften van klanten te beïnvloeden of door snel hierop in te spelen, en door het bouwen van een merk dat enthousiasme bij klanten wekt;

2. Opwekking . zal een concurrerende, middelenintensieve activiteit zijn. Waarde wordt gegenereerd door de prestaties van bestaande centrales te optimaliseren, door acties die het op de markt komen van nieuwkomers bemoeilijken en door optimale planning van nieuwbouw;
3. Handel . zal een concurrerende, mens-intensieve activiteit zijn, gericht op het beschermen of verbeteren van de waarde van een fysieke positie en op het benutten van mogelijkheden voor arbitrage. Waarde wordt geleverd door handelaren van hoog kaliber, die ondersteund worden door unieke analyse-hulpmiddelen en die werken binnen een duidelijk raamwerk voor het managen van risico.s;
4. Energiebeurzen . zullen concurrerende, systeemintensieve activiteiten zijn. Uiteindelijk zal het succes worden bepaald door de eenvoud van handel, diensten met toegevoegde waarde en lage tarieven;

5. System Operator . twee modellen voor system operation zullen naast elkaar bestaan: onafhankelijk (ISO-model) en afhankelijk (TSO-model) van de transmissie-business. Het zal een mens- en systeemintensieve zaak zijn. Waarde zal worden gecreëerd door beïnvloeding van regulerende instanties en door optimalisering van system operation;
6. Asset management . zal een gereguleerde, kapitaalintensieve zaak blijven. Waarde wordt gegenereerd door tegenspel te bieden aan regulerende organen en door de kosten van financiering en van beheer te minimaliseren.

Winnende stappen
Voor bedrijven is het belangrijk te bepalen welke rol zij in het eindspel zullen spelen in de Europese power sector van de toekomst. Die kan radicaal verschillen van waar ze nu zijn. Ook het tussenspel is van belang. In alle onderdelen van de markt, retailing, handel, opwekking en netwerken, kunnen flinke voordelen worden behaald door het uitvoeren van defensieve en offensieve overgangsstrategieën. Het onderkennen van het juiste moment voor de beslissende stap zal van vitaal belang zijn. Zo kan te lang of te kort zelfstandig blijven, kostbaar zijn. Op vele gebieden actief blijven waar anderen zich concentreren op een enkel gebied, kan leiden tot ineffectiviteit op alle fronten.

Mogelijke gevolgen voor Nederland
Al deze ontwikkelingen zullen ook grote gevolgen hebben voor de energiemarkt in Nederland. Ton Pel, partner en energiespecialist van PricewaterhouseCoopers verwacht binnen een periode van vijf jaar:
1. Een daling van de elektriciteitsprijs.

2. Een daling van het marktaandeel van in Nederland gevestigde elektriciteitsproducenten.

3. Een toename van het gebruik nucleaire energie, of Borssele nu sluit of niet, door import.

4. Dat huishoudens hoofdzakelijk hun energie van supermarkten of via Internet zullen kopen.

5. Het MKB hoofdzakelijk energie zal inkopen via inkoopcombinaties.
6. De energiehandel slechts via enkele pan-Europese energiebeurzen zal verlopen.

7. Het aantal grote distributiebedrijven zal afnemen tot 3.
8. De distributiebedrijven allianties hebben met of in bezit zijn van buitenlandse ondernemingen.

9. De elektriciteitsproductie praktisch geheel in buitenlandse handen zal zijn.
10. De werkgelegenheid in energiebedrijven met 40 gereduceerd wordt.

Voor meer informatie:
PricewaterhouseCoopers N.V.
Meint Waterlander, woordvoerder Raad van Bestuur Tel 020 568 59 52.

Het volledige rapport kan via bovengenoemde worden opgevraagd.

01 dec 99 09:31

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...