Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Beta-blokkers bij behandeling hartfalen

Datum nieuwsfeit: 01-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Beta-blokkers hebben meerwaarde bij behandeling hartfalen

De vergroting van de linker kamer van het hart gaat meestal gepaard met een gestoorde (pomp)functie van de hartspier. Tot voor kort vormden de zogeheten angiotensine converting enzyme (ACE) remmers de hoeksteen van de behandeling. Het gebruik van b -blokkers was uit den boze. De laatste middelen blokkeren de overdracht van hormonale prikkels naar receptoren op de hartspier, waardoor deze minder krachtig en langzamer gaat kloppen. Maar er komen steeds meer aanwijzingen dat het toevoegen van een b -blokker aan de standaardbehandeling een gunstig effect heeft bij patiënten met hartfalen.

Rutger Anthonio onderzocht wat nu precies de meerwaarde van zo'n aanvullende b -blokkade is. Uit zijn onderzoek blijkt ondermeer dat patiënten met een vergrote hartkamer meer baat vinden bij een behandeling met b -blokker dan patiënten die aan een ischemische hartziekte lijden (waarbij sprake is van bloed- en dus zuurstoftekort in de hartspier, door vernauwing van de kransslagaderen). Bij de laatste groep had het middel in de gebruikte concentratie geen effect. Mede op basis van zijn onderzoek geeft Anthonio de behandelend arts een handvat wanneer te starten met een b -blokker en wanneer met een ACE-remmer. Een op dit voorstel gestoelde geneesmiddelentherapie kan het risico op verergering van hartfalen en sterfte verminderen. De promovendus ontdekte ook welke patiënten een verhoogd risico hebben op complicaties door de b -blokker. Vooral patiënten met een bloeddruk lager dan 120 millimeter kwik lopen meer risico. De kans op complicaties hangt overigens meer samen met een lage uitgangsbloeddruk, dan met de ernst van de hartklachten.

Anthonio (Enschede, 1962) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij de disciplinegroep Klinische farmacologie van de RUG, binnen de onderzoekschool GUIDE en bij de afdeling Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door E. Merk Nederland, Astra Pharmaceutica en de RUG. Anthonio is tegenwoordig in opleiding tot cardioloog bij het Martini Ziekenhuis Groningen.

Datum en tijd

woensdag 1 december 1999, 16.00 uur

Promovendus

R.G. Anthonio, tel. (050)363 28 10, fax (050)363 28 12 (werk)

Proefschrift

The dilated left ventricle. Sympathetic activation and the effect of b
-blockade

Promotores

prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. H.J.G.M. Crijns

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie