Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente treedt op tegen illegale kerstmarkt Hornbach

Datum nieuwsfeit: 01-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

1-12-99

Gemeente treedt op tegen illegale kerstmarkt Hornbach

De gemeente gaat weer optreden tegen illegale verkoop bij bouwmarkt Hornbach op industrieterrein. Tijdens een controle, in het kader van de procedure rond illegale verkoop van planten en dierenbenodigdheden, is gebleken dat een deel van de vrijgekomen ruimte is ingericht als kerstmarkt. Ook kerstartikelen mogen volgens het bestemmingsplan op deze locatie niet worden verkocht.
Kerstartikelen zijn echter niet genoemd in de dwangsombeschikking van 23 juni 1999, er was toen immers nog geen sprake van de verkoop van kerstartikelen. Dat betekent dat op basis van deze beschikking niet tegen de kerstmarkt kan worden opgetreden.

Burgemeester en wethouders hebben daarom op 29 november besloten aan Hornbach een aanvullende dwangsom op te leggen. Deze houdt niet in dat Hornbach voortaan een hogere dwangsom krijgt (de dwangsom blijft ƒ 25.000,-- per dag, met een maximum van ƒ 500.000), maar wel dat de dwangsom voor meer artikelgroepen geldt. De belangrijkste aanvulling zijn de kerstartikelen. Daarnaast worden in de aanvullende beschikking kunstplanten en meststoffen genoemd. De kunstplanten zijn opgenomen om ondubbelzinnig duidelijk te maken dat ook kunstkerstbomen niet mogen worden verkocht, maar ook omdat deze artikelgroep met het afvoeren van de levende planten flink is toegenomen. De meststoffen zijn opgenomen omdat Hornbach betwist dat deze onder de eerdere beschikking vallen, en de gemeente deze discussie definitief kan beëindigen door deze artikelgroep nadrukkelijk in de nieuwe beschikking op te nemen.

Hornbach krijgt vanaf 30 november slechts drie werkdagen de tijd om de strijdige 'nieuwe' artikelen te verwijderen. Deze korte termijn vindt de gemeente gerechtvaardigd omdat het mogelijk is de artikelen in een of enkele dagen te verwijderen én omdat de opgelegde dwangsom voor de kerstartikelen anders van weinig betekenis meer zou zijn.

Voorgeschiedenis
Op 23 juni 1999 heeft de gemeente aan de Hornbach Bouwmarkt in Tilburg een last onder dwangsom opgelegd. Het bestemmingsplan staat nl. niet toe dat op deze locatie (onder andere) levend plantmateriaal, dieren, diervoeders en dierenbenodigdheden worden verkocht. De gemeente heeft bepaald dat Hornbach een bedrag van ƒ 25.000,-- per dag verbeurt als een of meer van deze artikelen toch deel uitmaken van het assortiment.
Het bezwaarschrift dat Hornbach hiertegen bij de gemeente heeft ingediend is afgewezen. Dat geldt ook voor het verzoek om 'voorlopige voorziening' dat bij de rechtbank heeft gediend. Medio december 1999 doet de rechtbank uitspraak in de
bodemprocedure. Omdat het verzoek om 'voorlopige voorziening' is afgewezen kan de gemeente de dwangsom van 23 juni 1999 nu -in elk geval voorlopig- ten uitvoer leggen. In dit kader worden ook structureel controles uitgevoerd. Tijdens zo'n controle kwam de illegale kerstmarkt aan het licht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie