Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatienummer over 'duurzame en betrouwbare' zonneboiler

Datum nieuwsfeit: 01-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Novem

01-Dec

De zonneboiler 'duurzaam én betrouwbaar'

De overheid heeft doelstellingen voor duurzame energie en voor CO2-reductie. De zonneboiler is een toestel waarmee iedereen voor zichzelf nu al invulling kan geven aan deze overheidsdoelstellingen. Na de epidemie veroorzaakt door de Legionellabacterie, in Bovenkarspel, is in de pers ten onrechte een aantal keren een relatie gelegd tussen de zonneboiler en het risico op Legionellabesmetting. Dit is voor de zonneboilerbranche aanleiding geweest om het initiatief te nemen iedereen te informeren over dit onderwerp. In samenwerking met de energiebedrijven Nuon, Eneco, Edon en EMH, de Vereniging van fabrikanten van ketels (VFK), Novem, het Projectbureau Duurzame Energie, het Projectbureau Energie 2050 en de Vereniging van Nederlandse Installateurs (VNI) wordt een aantal activiteiten uitgevoerd om het Nederlandse publiek te informeren. Centraal hierbij staat een informatiepunt van het Informatiecentrum Duurzame Energie, telefoon: 0900-9892, 22 cent per minuut (normaal telefoontarief). Betrokken partijen zijn overtuigd dat de zonneboiler een product is dat aan alle eisen voldoet en naast duurzaam ook betrouwbaar is. Er is namelijk wereldwijd nog nooit een geval van Legionellabesmetting gevonden bij een zonneboiler.

De zonneboiler is duurzaam
De zonneboiler is een toestel waarmee iedereen voor zichzelf een bijdrage van 10% in de energievoorziening van zijn woning kan realiseren. Dit voorkomt de uitstoot van broeikasgassen en draagt daarmee bij aan het voorkomen van klimaatverandering. Er staan nu 40.000 zonneboilers in Nederland.

Aanleiding
Na de epidemie van Legionella in Bovenkarspel is in de pers ten onrechte een aantal keer een relatie gelegd tussen de zonneboiler en het risico op Legionellabesmetting. De zonneboilerbranche heeft daarom besloten met een aantal activiteiten naar buiten te treden. Dit zijn o.a. het verstrekken van informatie, de mogelijkheid van een inspectie en verder onderzoek. Samen met de energiebedrijven Nuon, Eneco, Edon en EMH, de Vereniging van fabrikanten van ketels (VFK), Novem, het Projectbureau Duurzame Energie het Projectbureau Energie 2050 en de Vereniging van Nederlandse Installateurs (VNI) worden deze activiteiten uitgevoerd.

Geen Legionella gevonden in zonneboilers
Er is nog nooit een geval van Legionellabesmetting gevonden waarbij een zonneboiler als bron is aangewezen. Wereldwijd staan er enkele miljoenen zonneboilers. De in Nederland aangehouden temperatuur van de naverwarmer van minimaal 60°C is veiliger dan de temperatuur van 50°C die in veel landen wordt aangehouden. Recent Deens onderzoek aan zonneboilers onder praktijkomstandigheden heeft ook laten zien dat er geen verhoogde bacteriegroei is bij zonneboilers, vergeleken met andere warmwatersystemen. TNO heeft op basis van Literatuuronderzoek vastgesteld dat er nog veel onduidelijk is met betrekking tot de risicobepaling van Legionella in alle warmtapwatersystemen. In de aanbevelingen van dit onderzoek wordt voorgesteld om voor de korte termijn de huidige richtlijnen te handhaven. Op basis van verder onderzoek zou kunnen blijken dat de richtlijnen aangepast moeten worden.

Informatie<<
De eerste activiteit is het instellen van een centraal informatiepunt voor mensen die meer willen weten over zonneboilers en gebruikers die zich zorgen maken over de specifieke gezondheidsrisicos in hun situatie. Vanaf 30 november is dit informatiepunt bereikbaar. Het wordt beheerd door het Informatiecentrum Duurzame Energie, tel: 0900-9892, 22 cent per minuut (het normale telefoontarief).

Inspectie van de warmwaterinstallatie
Naast het beschikbaar stellen via een centraal informatiepunt van objectieve informatie omtrent de meest recente inzichten rond de risicos, wordt een inspectie van huishoudelijke warmwaterinstallaties met een zonneboiler aangeboden, waarbij in de praktijk wordt vastgesteld of aan de huidige regelgeving wordt voldaan en de installatie naar behoren functioneert. De controle heeft betrekking op de instelling van de zonneboiler en de naverwarmer. Er wordt onder meer getoetst op temperatuurwaarden (moet minimaal 60°C zijn). De consument kan zijn interesse in een dergelijke controle kenbaar maken bij Informatiecentrum Duurzame Energie. De inspectie wordt aangeboden tegen een sterk gereduceerd tarief. Het aantal inspecties met dit lage tarief is gelimiteerd.

Onderzoek
Uit een overzicht van TNO is gebleken dat er onvoldoende bekend is over Legionella en de groei ervan in warmwaterinstallaties. Daarom is het onmogelijk om in alle gevallen zekerheid te hebben over risicos op besmetting met Legionella. De initiatiefnemers tot dit persbericht dringen daarom aan op verder onderzoek op dit gebied en zijn bereid een bijdrage hieraan te leveren. Het is met name belangrijk om snel een indruk te krijgen van eventuele aanwezigheid van Legionella bacteriën in de warmwaterinstallaties in huishoudens.

Bron: Novem

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie