Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Methodologische vernieuwingen in Data Envelopment Analysis

Datum nieuwsfeit: 02-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

2 december 1999

Het vinden van de grenslijn: methodologische vernieuwingen in Data Envelopment Analysis

In de afgelopen 20 jaar heeft Data Envelopment Analysis (DEA) zich ontwikkeld tot een toonaangevende methode voor het meten van productiviteit en efficiëntie. DEA wordt onder andere veel toegepast voor 'benchmarking' voor reguleringsdoeleinden, bijvoorbeeld voor het vaststellen van 'price caps' voor nutsbedrijven.

De methode wordt bijvoorbeeld momenteel door de Nederlandse Mededingingsautoriteit toegepast voor het bepalen van de maximale tarieven in de Nederlandse elektriciteitssector. Thierry Post promoveert op donderdag 2 december 1999 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op methodologische vernieuwingen in Data Envelopment Analysis.

De originele DEA modellen berusten op een aantal sterk vereenvoudigende veronderstellingen betreffende de doelstellingen van de producent, de aard van de productietechnologie en de kwaliteit van de gebruikte gegevensverzameling. Voor het gebruik van deze veronderstellingen bestaat echter in veel gevallen geen goede theoretische of empirische rechtvaardiging. Daardoor kunnen de resultaten in veel gevallen uiterst onbetrouwbaar zijn. In de afgelopen 20 jaar zijn echter diverse uitbreidingen ontwikkeld die DEA flexibel genoeg maken om waardevolle informatie te genereren voor een grote diversiteit aan problemen. Dit proefschrift geeft een overzicht van deze uitbreidingen. Bovendien bevat het een aantal nieuwe oplossingen voor onopgeloste problemen. Die oplossingen maken onder andere gebruik van inzichten uit het vakgebied van Multi-Criteria Decision-Making, de wiskunde van Generalised Convexity en de theorie van Stochastic Dominance. Afgezien van een theoretische discussie bevat het proefschrift originele resultaten van praktische toepassingen en van Monte-Carlo simulaties.

De studie is bedoeld voor de wetenschappelijke ontwikkeling en de popularisering van DEA. Daarnaast heeft de studie een onmiddellijk maatschappelijk belang.

Gegeven het publieke belang van de genoemde benchmarking van nutsbedrijven, moet namelijk alles in het werk worden gesteld om de onderliggende veronderstellingen van de gehanteerde modellen en de bestaande alternatieven te verduidelijken voor de regulerende autoriteit, de gereguleerde bedrijven en de consumenten.

Promotie: donderdag 2 december 1999, 11.00 uur

Plaats: Woudestein, Senaatszaal
Info: bij de promovendus, tel. 010 408 1428;
e-mail: (gtpost@few.eur.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie