Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over restaureren Kamp Amersfoort in Leusden

Datum nieuwsfeit: 02-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 december 1999

VRAGEN VAN HET LID MIDDEL (PVDEA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS. CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1.
Heeft u kennisgenomen van initiatieven tot het restaureren van het voormalig Kamp Amersfoort te Leusden, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog tienduizenden landgenoten op erbarmelijke wijze gevangen zaten en van wie vele honderden door de nazi's vermoord zijn? (1)

2.
Wat is de positie van het voormalig Kamp Amersfoort in het vigerende beleid voor verzetsmusea en herinneringscentra?

3.
Bent u bereid om in overleg te treden met de gemeentebesturen van Leusden en Amersfoort om te bezien hoe op korte termijn het voormalig Kamp Amersfoort de plaats kan krijgen die het verdient, namelijk een waardige bezinnings- en herdenkingsplek?

4.
Is u bekend dat onderzoekers van het Instituut Collectie Nederland hebben aangedrongen op snelle maatregelen teneinde de door gevangenen gemaakte unieke muurschildering te kunnen behouden? (2)

5.
Bent u bereid om met het politieopleidingscentrum, als eigenaar en gebruiker van het terrein waarop het voormalig Kamp Amersfoort is gesitueerd, te bezien hoe de bestaande en zeer povere accommodatie die voor herdenking, bezinning, kennisoverdracht en museum beschikbaar is, aan de eisen van de tijd kan worden aangepast?

6.
Kunt u in overleg met de gemeente Leusden en het politieopleidingscentrum bewerkstelligen dat de bij het voormalig Kamp Amersfoort gelegen fusilladeplaats met het zich daarop bevindende monument De Stenen Man, niet langer wordt gebruikt als hondenuitlaatplaats, crossbaan en parkeerterrein, waarmee een gebrek aan respect wordt getoond aan diegenen die onder de terreur van nazi-Duitsland het leven lieten?

(1) Amersfoortse Courant, 6 november 1999
(2) Amersfoortse Courant, 15 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie