Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Museumdirecteuren vinden afstoten collecties toegestaan

Datum nieuwsfeit: 02-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Instituut Collectie Nederland

: nieuw(s)

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 1 december 1999

Afstoten museale collecties toegestaan

De museumwereld heeft consensus bereikt over een zaak die tot voor kort nog omstreden was: het afstoten van museale voorwerpen. Dit bleek tijdens het slotdebat van het tweedaagse congres Grenzen aan de groei, over selectieprocessen rond museale collecties, op 29 en 30 november in Amsterdam.

Omdat museumcollecties steeds omvangrijker worden en museumdepots vol raken, dreigen de kosten van behoud en beheer van museale collecties onbeheersbaar te worden. De deelnemers aan het congres, voornamelijk museumdirecteuren en conservatoren, waren het er vrijwel unaniem over eens dat ontzamelen - variërend van onderlinge ruil en schenking tot verkoop - een oplossing van deze problematiek kan bieden. Zij leken geen principiële bezwaren te hebben tegen selectie en afstoten van museumvoorwerpen. Wel werd de behoefte uitgesproken aan een heldere procedure daarvoor. De Leidraad voor het afstoten van museale collecties , door het Instituut Collectie Nederland (ICN) samen met de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en vijf museale partners - Naturalis, Leiden; Museum Catharijneconvent, Utrecht; Kröller-Müller Museum, Otterlo; Museum Boerhaave, Leiden en het Gemeentemuseum Den Haag - op verzoek van de Staatssecretaris van Cultuur ontworpen, is daar een goed te hanteren instrument bij. In de leidraad is rekening gehouden met alle aspecten van afstoting, waaronder juridische, ethische en publieke.

Mede naar aanleiding van de uitkomsten van het tweedaagse congres zal de leidraad de komende maanden door de Nederlandse Museumvereniging verder worden getest op praktische bruikbaarheid.


Voor overige informatie: Instituut Collectie Nederland, unit Communicatie, Postbus 76709, 1070 KA Amsterdam, Marry de Zwaan: telefoon 020 3054 623, fax 020 3054 600, e-mail (Marry.de.Zwaan@icn.nl) en Max Meijer: telefoon 020 3054 696 en 06 5491 74 23.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie