Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paul Schnabel houdt Stolte-lezing op KU Brabant

Datum nieuwsfeit: 02-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

zie ook
promoties

Paul Schnabel in Stolte-lezing op KUB:

Gezonde levensverwachting belangrijk boven 100 jaar in volgende eeuw'

TRENDS IN DE SAMENLEVING VAN MORGEN UITDAGINGEN VOOR HEN DIE ZORGEN

De zogeheten Stolte-lezing' op de Katholieke Universiteit Brabant wordt dit jaar gehouden door prof.dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en wel op donderdag 2 december 1999 in de aula van de KUB in Tilburg. Aanvang 15.40 uur. Media-vertegenwoordigers zijn welkom (013-4662004)

Korte samenvatting:

Morgen zal niet veel anders zijn dan vandaag. De maatschappelijke trends die nu zichtbaar zijn, zullen zich in het begin van de nieuwe eeuw nog versterkt voortzetten: individualisering, informalisering, informatisering, intensivering en internationalisering. Dat zal ook zijn weerslag hebben op de wijze waarop mensen van zorg gebruik willen maken, maar ook op de organisatie en de structuur van het zorgaanbod, zowel in de formele als in de informele sfeer.

De oriëntatie op de wensen en de (financiële) mogelijkheden van de patiënt zal sterker worden, tegelijkertijd zullen hulpverleners hun professionaliteit meer in termen van deskundigheid dan van betrokkenheid en beschikbaarheid definiëren. In de informele sfeer zal niet de bereidheid verminderen om aan naaste familieleden zorg te verlenen, maar wel zal de mogelijkheid om die zorg ook daadwerkelijk te verlenen toenemend onder druk komen te staan door de stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen. Zorgverlof is geen oplossing voor dit probleem.

Het ziekenhuis begon als een gasthuis voor wie te arm was om thuis ziek te kunnen zijn. Inmiddels is niemand meer rijk genoeg voor het ziekenhuis als gasthuis. Het ziekenhuis als behandelingsinstituut (cure') kan niet zonder voorzieningen elders voor zorg, revalidatie en begeleiding (care'). De onvolmaaktheid van de mogelijkheden tot definitief herstel van ziekte en de toenemende levensverwachting van mensen met handicaps en chronische ziekteen betekent voor de gezondheidszorg een dubbel spoor van groei van kosten en behoefte aan mankracht en capaciteit.

De situatie zal in het komende decennium tot een toenemende spanning tussen de behoefte aan en het aanbod van zorg leiden. De echte oplossing voor dit probleem is afhankelijk van het moment waarop voor het vraagstuk van de chronische ziekten een antwoord is gevonden. Als dat lukt, treedt de vierde epidemiologische transitie in, waarin de gezonde levensverwachting nog belangrijk zal kunnen toenemen tot boven de honderd jaar. Dan zijn we wel aan het eind van de eeuw.


2-12-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie